NY RAPPORT: Samfunnet betaler dyrt for billig plast

Rapporten, som er produsert av Dalberg for WWF International, viser at de totale kostnadene av plast er skyhøye, og bærer med seg enorme konsekvenser – ikke bare for naturen vår, men også for folkehelsa og verdensøkonomien.
I rapporten kommer det frem at plasten som ble produsert i 2019 alene har en anslått kostnad på 3,7 tusen milliarder dollar når man regner med kostnadene for hele verdikjeden. Dette er kostnader tilknyttet klimagassutslipp, avfallshåndtering, utslipp til naturen og helseproblemer som følge av plastforurensing.
– Denne rapporten burde sette skapet på plass. Plast kan virke som en rimelig innsatsfaktor, men denne rapporten viser det motsatte: Det er i dag kjempebillig for produsenter å lage ny plast av fossile råmaterialer, men det produsentene sparer inn betaler vi som konsumenter og samfunn en skyhøy pris for i form av klimagassutslipp, helserisiko og avfall på avveie. Våre estimater tilsier at prisen på plast er ti ganger høyere enn dagens innkjøpspris. Dette må justeres med en avgift, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
Kostnadene kan dobles innen 2040
Rapporten advarer verdenssamfunnet om at dersom vi ikke tar innover oss de faktiske kostnadene knyttet til plast, og implementer effektive virkemidler og tiltak rettet mot dette, kommer vi ikke til å løse plastproblemet. Prognosen er at plastproduksjonen dobles innen 2040. Skjer dette, kan kostnadene av ny plast i 2040 være så mye som 7,1 tusen milliarder dollar.
Fortsetter vi som i dag vil vi også se en skremmende utvikling for havet vårt. I dag havner over åtte millioner tonn plast i havet hvert eneste år. Ifølge rapporten er det estimert at dette kommer til å tredobles til 29 millioner tonn årlig innen 2040 – med mindre vi gjør noe med problemet umiddelbart.
Større utslipp enn luftfart og skipsfart
Plast generer også store mengder klimagassutslipp forbindelse med både produksjon, distribusjon og avfallshåndtering. I rapporten kommer det frem at gjennom hele livssyklusen er plast ansvarlig for 1,8 milliarder tonn klimagassutslipp i året, noe som er mer enn de årlige utslippene fra luftfart og skipsfart til sammen.
Ifølge FNs klimapanel sine utregninger for hva CO2-utslipp må koste hvis vi skal nå klimamålene våre, vil klimagassutslippene fra plastens verdikjede i 2019 ha en prislapp på 171 milliarder dollar.
– Verden står overfor en klima- og naturkrise. Plastens verdikjede henger sammen med begge kriser. Vi snakker ikke alltid om klimasiden av plastproblemet, men det er av stor betydning og utgjør mer enn de årlige utslippene luftfart og skipsfart til sammen. Plastens verdikjede kan alene bidra til å akselerere klimaendringene. Dette faktumet må norske politikere ta høyde for i sin plastpolitikk, sier Karoline Andaur, generalsekretær WWF Verdens naturfond.
Globale problemer krever globale løsninger
Plastkrisen er verdensomspennende, og ingen land kan få bukt med problemet alene. For å skape systematiske endringer på globalt nivå er det nødvendig med internasjonalt samarbeid.
– Plastforsøpling og forurensning kjenner ingen landegrenser. Det er et internasjonalt problem som krever internasjonalt samarbeid og felles innsats. WWF har i lang tid jobbet hardt for en global plastavtale som forplikter landene til å stanse utslippene sine. For at en slik avtale skal være effektiv må den være både rettslig bindende og ambisiøs nok. Norge har en viktig rolle i arbeidet, og WWF forventer at Norge også tar en tydelig rolle i kommende forhandlinger, sier Karoline Andaur.
Nøkkelord
Kontakter
Julie Strand OfferdalKommunikasjonsleder
Tel:+47 94 23 76 69jofferdal@wwf.noBilder

Dokumenter
Lenker
Om WWF Verdens naturfond
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner med eksperter som jobber i mer enn hundre land. Vi jobber for å bremse klimaendringene, stanse tapet av arter og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Klar til å slukke lysene?21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 22. mars kl. 20.30 er det duket for Earth Hour, kampanjen hvor lysene slukkes i signalbygg og private hjem i én time for å minne politikerne om at natur- og klimakrisen krever akutt handling.
WWF anker dommen fra Oslo tingrett25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
– Vi er ikke enige med vurderingene gjort av Oslo tingrett og mener at dommen inneholder flere alvorlige feil, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.
WWF vinner ikke frem i Oslo tingrett13.2.2025 18:05:50 CET | Pressemelding
WWF Verdens naturfond saksøkte staten for å ha åpnet norske havområder for gruvedrift på havbunnen uten tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene for natur. Oslo tingrett har ikke gitt miljøorganisasjonen medhold.
742 nye arter oppdaget i Kongobassenget3.12.2024 00:01:00 CET | Pressemelding
Mange av dem er allerede truet av utryddelse. WWF oppfordrer myndighetene til å trappe opp innsatsen for å bevare sårbar natur i regionen.
SV sikrer et langt grønnere statsbudsjett1.12.2024 21:11:07 CET | Pressemelding
Søndag ble SV og regjeringspartiene enige om neste års statsbudsjett. Blant SVs gjennomslag er å stanse første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen. – En stor og viktig miljøseier, sier WWF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom