Havvind: Oppstart av nytt prosjekt for havnett i Nordsjøen
Prosjektet vil utvikle ny teknologi, kunnskap og løsninger som skal muliggjøre lønnsom utbygging av havvind på norsk sokkel, inkludert hvordan kraften fra havvind skal knyttes til strømnettet. Arbeidet vil omfatte både bunnfast og flytende vindparker, og på sikt kunne gi nye grønne arbeidsplasser og økte eksportinntekter.
Støtten, inkludert prosjektbidrag fra partnerne, utløser en satsing på 125,5 millioner kroner totalt til å utvikle offshore havnett for fremtiden. Både leverandører og energiselskaper vil delta aktivt i prosjektet sammen med forskningsinstitusjonene. Prosjektet skal gjennomføres over tre år.
– Vårt mål er at havvind kan realiseres i stor skala. Vi må bygge vindparker på en kostnadseffektiv måte og vi er avhengig av at vi får kraften helt frem til kunden. Det er avgjørende for å lykkes at energiselskaper, forskningsinstitusjoner og leverandørselskaper samarbeider om å få dette til, sier Florian Schuchert, ansvarlig for forskning på havvind i Equinor som er leder for prosjektet.
Prosjektet Havnett vil adressere markedsdesign og regulatoriske forhold knyttet til utbygging og drift av et havnett for tilkobling av store havvindparker. Det vil utvikle norsk teknologi og leverandørindustri for leveranser av nye kabeldesign, subsea-teknologi og flytende omformerstasjoner. Havnett har også en forskningsdel, ledet av SINTEF, som skal løse spesifikke forskningsutfordringer.
– Dette prosjektet vil utvikle teknologi og løsninger som er helt essensielle for å lykkes med havvindsatsningen. Det vil legge grunnlag for en lønnsom havvindutbygging i Norge, og teknologi som kan gi økt eksport og nye grønne jobber, sier sjefforsker i SINTEF, John Olav Tande.
Europa har som mål å installere 300 GW med havvindkapasitet innen 2050. Norsk industri er verdensledende innenfor teknologi til havs og på havbunnen, utviklet og finansiert gjennom 50 år med olje- og gassvirksomhet. Norge har derfor en enestående mulighet til bygge videre på denne kompetansen for å kunne ta en betydelig andel av dette markedet.
– Vi mener dette prosjektet er viktig og riktig for å utvikle gode løsninger og ny teknologi som kan realisere lønnsom havvind og havnett i Norge. Dette vil berede grunnen for nye konsepter, arbeidsplasser og leverandørindustri som kan konkurrere internasjonal, sier ansvarlig for havvind i Fred. Olsen Renewables, Lars Bender, som blant annet vil bidra som styreleder i prosjektet.
Havnett (også kjent som Ocean Grid) består av følgende partnere:
Energiselskaper og utviklere
Equinor
Agder Energi
Aker Offshore Wind
Deep Wind Offshore
Hafslund Eco
Fred. Olsen Renewables
Leverandører og produsenter
Aibel
Nexans
AkerSolutions
DNV
Benestad
ABB
Hitachi ABB
Forskning og innovasjon
SINTEF
NTNU
UiO
Om Grønn plattformGjennom Grønn plattform ønsker regjeringen å utløse mer og raskere investeringer i grønne, bærekraftige løsninger og produkter. Grønn plattform ble lansert i regjeringens tredje tiltakspakke med økonomiske tiltak som følge av koronapandemien i mai 2020. |
Nøkkelord
Kontakter
Magnus Frantzen Eidsvold, pressetalsperson, Equinor
Tlf: 975 28 604 | Epost: mfei@equinor.com
John Olav Giæver Tande, sjefforsker, SINTEF
Tlf: 913 68 188 | Epost: John.O.Tande@sintef.no
Bilder
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
SINTEF holder nytt kurs i lydisolasjon16.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Kurset gir økt kunnskap om hvordan man oppnår god lydisolasjon i bygg med trekonstruksjoner. Du får en god oversikt over praktiske løsninger som tilfredsstiller ulike krav.
SINTEF-spinoff med livreddende analyseteknologi solgt for 1,624 mrd.14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Revolusjonerende plattform for in vitro-diagnoser går hele veien fra forskningslaboratoriene til verdensmarkedet når franske bioMérieux kjøper SpinChip Diagnostics, som ble etablert av SINTEF i 2012.
Skade i bygningen? SINTEF kan bistå9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet.
Ny veileder for vanntåkeanlegg i bygninger6.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Veilederen, som er utarbeidet av SINTEF i samarbeid med både offentlige og private aktører, vil gi enklere prosjektering og økt kompetanse hos byggherrer som skal velge løsning.
Forsker advarer: Ikke brenn juletreet i peisen27.12.2024 08:12:00 CET | Pressemelding
I god juletradisjon advarer SINTEF-forsker Morten Seljeskog mot å fyre med juletre i peisen, da det kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom