Norge signerte intensjonsavtale med USA om eliminering av høyanriket uran

– Det norske uranet er spesielt krevende å kvitte seg med. Ved hjelp av ny amerikansk teknologi kan vi likevel få dette til. Jeg er veldig glad for at vi får denne avtalen på plass, sier næringsminister Iselin Nybø.
Intensjonsavtalen ble undertegnet av næringsminister Iselin Nybø og USAs energiminister Jennifer Granholm i dag 1. september. Avtalen innebærer et sterkt signal om at Norge eliminerer sin beholdning av høyanriket uran.
– Nå følger vi opp hjemme det Norge og USA har jobbet globalt for i flere år. Denne avtalen legger et viktig grunnlag for at Norge skal bli kvitt atomvåpenandvendbart materiale. Norge blir et pilotland og jeg håper at andre land også kan benytte seg av denne teknologien, sier Nybø.
Spesielt krevende uran
Norge er ett av 22 land som har høyanriket uran i sivil sektor. En særskilt
utfordring for det norske uranet er at det inneholder thorium. Det gjør behandling av det mer kompleks. Uranet skal utblandes i et nytt amerikanskutviklet anlegg. Dersom alt går etter planen vil arbeidet kunne starte i løpet av 2022/2023. Uranet vil etter utblanding ikke lenger kunne brukes til atomvåpen.
– At vi kvitter oss med høyanriket uran vil også være en viktig milepæl i den opprydding av norsk atomavfall som regjeringen har tatt initiativ til, og som er forventet å vare i mer enn 50 år og koste mer enn 24 milliarder kroner i investeringskostnader, sier næringsminister Iselin Nybø.
– Dette prosjektet er det foreløpig siste eksemplet på det fremragende arbeidet til Energidepartementets ingeniører, forskere og tekniske eksperter, sier USAs energiminister Jennifer M. Granholm. – Sammen med våre norske venner og partnere har vi tatt en stor utfordring og kommet med en kreativ, innovativ løsning som vil gjøre verden til et tryggere sted, sier Granholm.
For at avtalen skal kunne gjennomføres må det gjøres videre tekniske undersøkelser og det må gis tillatelser fra regulatoriske myndigheter i Norge og USA.
– For Norsk nukleær dekommisjonering (NND) er det viktig å redusere mengden av risikomateriale som vi må ta hånd om i Norge. Dette fordi oppbevaringen av slikt materiale blir dyrere og mer krevende, både på kort og lang sikt. Dette prosjektet vil derfor være et riktig steg i å redusere vår fremtidige opprydningskostnad, sier sektordirektør teknisk Nils Bøhmer i NND.
– Dette er en viktig avtale for Norge. Høyanriket uran utgjør en sikkerhetsrisiko og Norge er ett av få land i verden som fremdeles besitter denne type materiale. Med denne avtalen er vi et viktig steg videre på veien mot en trygg opprydding etter Norges atomvirksomhet, sier Nils Morten Huseby, administrerende direktør ved Institutt for energiteknikk (IFE).
Fakta
- Det høyanrikede uranet eies av Institutt for energiteknikk (IFE).
- IFE vil gjennomføre prosessen i samarbeid med den statlige etaten Norsk nukleær dekommisjonering (NND).
Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Næringsministeren til Ukraine Recovery Conference (URC) i Roma1.7.2025 11:38:08 CEST | Pressemelding
9.–11. juli er næringsminister Cecilie Myrseth i Roma for blant annet å representere Norge på gjenoppbyggingskonferansen Ukraine Recovery Conference.
Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
I dag får Konkurransetilsynet et nytt verktøy for å bekjempe alvorlige konkurranseproblemer1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Markedsetterforskning er et nytt verktøy for Konkurransetilsynet, som kan bidra til bedre konkurranse. God konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få rimelige priser og godt utvalg. Markedsetterforskning vil gjelde for alle markeder, inkludert dagligvarebransjen. Reglene om markedsetterforskning trer i kraft 1. juli.
Nye grep for å sikre en bærekraftig turistfiskenæring1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss innfører fra 1. august i år nye tiltak for å sikre en mer bærekraftig turistfiskenæring.
Nytt land slutter seg til kampen mot fiskerikriminalitet27.6.2025 14:06:17 CEST | Pressemelding
Peru har signert Københavnerklæringen, som er første steg mot å bli med i det norske Blue Justice-initiativet. Målet er å styrke det internasjonale samarbeidet mot fiskerikriminalitet. Med Peru på laget er det nå 61 land som støtter initiativet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom