Yrkesskade- og sykdom fra Covid-19: Mer enn 9 av 10 får avslag fra NAV
Tekst: Johnny Gimmestad
Nåløyet norske arbeidstakere må gjennom for å få godkjent en yrkesskade- eller sykdom på grunn av Covid-19 er mer enn stengt. Det er på det nærmeste lukket. Dette går fram av fersk statistikk som Parat har fått utarbeidet fra NAV.
De nyeste tallene viser at siden pandemien startet vinteren 2020, har kun 42 personer fått godkjent Covid-19 som yrkessykdom. 1664 har fått avslag. Det gir en samlet avslagsprosent 97,5. Dette er skyhøyt over det nivået NAV pleier å ligge på når det gjelder avslag, både for yrkesskader og mer langvarig yrkessykdom forårsaket av forhold knyttet til arbeidstakers yrkesutøvelse. Til sammenligning var for eksempel andelen avslag på søknader om erstatning for yrkessykdommer i 2019, året før pandemien inntrådte, på 54 prosent.
Ikke alvorlig nok
Fra NAV får Parat opplyst at 93 prosent av avslagene skyldes at vilkåret om at Covid-19 må ha medført alvorlige komplikasjoner ikke er oppfylt.
Det var fra 1.mars 2020 at Covid-19 ble innlemmet i forskriften om yrkessykdom. Det innebærer at Covid-19 kom med på den omfattende lista over hvilke skader og sykdommer som gir rett til yrkesskadeerstatning. I tillegg til vilkåret om alvorlige komplikasjoner, ble det også understreket fra myndighetene at den gruppen som først og fremst ville være berettiget til erstatning, er helse- og omsorgsarbeidere.
Samtidig ble det sterkt kritisert fra arbeidstakerhold at myndighetene ikke var tydelige på at andre utsatte yrkesgrupper som utfører samfunnskritiske jobber, som renholdere, lærere og butikkansatte fikk samme rett til erstatning.
Helse og omsorg dominerer
De nyeste tallene fra NAV viser at etaten alt i alt, per 9. august, hadde mottatt 2450 yrkesskademeldinger knyttet til Covid-19. Det er en økning på 384 fra 7. juni. Av disse kom 1690 fra helse- og omsorgssektoren. Det gir en andel på tett oppunder 70 prosent. Og flere enn 9 av 10 blant disse arbeidstakerne jobber direkte med pasienter og beboere.
Blant øvrige yrkesgrupper som har meldt om yrkesskade fra Covid-19, er det 116 lærere og 131 i gruppen miljøarbeidere og barnehageansatte. NAV opplyser at hittil er ca. 70 prosent av alle skademeldinger knyttet til Covid-19 behandlet.
For tidlig for forsikringsselskapene
Norske arbeidstakere er også dekket gjennom en lovpålagt yrkesskadeforsikring, som arbeidsgiver plikter å inngå med et forsikringsselskap. Langt på vei er vilkårene for å få erstatning fra denne ordningen de samme som hos NAV. I bransjeorganisasjonen Finans Norge, som organiserer disse selskapene, får Parat opplyst at det ennå er for tidlig å si noe om omfanget av meldte skader og sammenheng med pandemien.
– Vi har ingen samletall fra hele forsikringsbransjen. Men det er forventet at en del meldes inn, og det er trolig ikke så langt unna NAVs tall, skriver Hege Hodnestad, direktør for området skadeforsikring i Finans Norge, i en e-post.
Nøkkelord
Om Parat
Følg pressemeldinger fra Parat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Parat
Norske Mat- og Meierifolks Landsforening blir en del av Parat31.3.2025 10:33:07 CEST | Pressemelding
Norske Mat- og Meierifolks Landsforening (NML) med historie tilbake til 1914, er den nest største frittstående fagforeningen innen meieriindustrien. Landsmøtet har gjort vedtak om innmelding i Parat og blir en underorganisasjon med full virkning fra 1. september.
Fra Nav til fast jobb – modellen som kan løse mangelen på fagfolk?21.3.2025 14:48:04 CET | Pressemelding
Mangel på kvalifiserte tannhelsesekretærer er en utfordring over hele landet. Et nytt samarbeid mellom Nav, fylkeskommuner og tannhelsebransjen har gitt oppsiktsvekkende gode resultater i Trøndelag og Akershus. Nå ønsker Parat at lignende tiltak skal settes i gang også i andre yrker.
Ny rapport om generell bevæpning av politiet19.3.2025 09:50:41 CET | Pressemelding
Til redaksjonen: Rapporten finner du som vedlegg til denne saken Norges Politilederlag (NPL) i Parat har over tid endret standpunkt og går nå tydelig inn for generell bevæpning av norsk politi. Økt trusselbilde, erfaringene fra midlertidig bevæpning og internasjonal praksis er blant hovedårsakene. På oppdrag fra NPL har Pål Lagestad, professor ved Nord universitet, utarbeidet en ny rapport, som konkluderer med at det meste taler for bevæpning.
Kan vi styrke Forsvaret ved å forsterke politiet?12.3.2025 10:55:39 CET | Pressemelding
Norges Politilederlag i Parat støtter innsatsen for å styrke Forsvaret og mener en slik satsing kan kombineres med å styrke sivilsamfunnet. Forbundsleder i Norges Politilederlag (NPL), Kjetil Ravlo, sier vi kan forsterke politiets evne til å håndtere både fred og krise, med styrker som kan inngå i Forsvaret ved krig.
Regjeringen griper inn mot redningsmenn i streik9.3.2025 22:22:00 CET | Pressemelding
Søndag kveld har regjeringen valgt å gripe inn i streiken mellom redningsmenn og ledelsen i Bristow Norway med tvungen lønnsnemd. Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, mener dette er et eksempel på hvordan arbeidsgiver misbruker lønnsnemd i en lovlig streik.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom