Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

For å bli ansett som svømmedyktig skal en person blant annet være i stand til å svømme 200 meter*. I den ferske undersøkelsen om voksne nordmenns svømmeferdigheter svarer kun 64 % over 18 år at de kan svømme 200 meter. Tilsvarende tall i Danmark og Sverige er henholdsvis 73 % og 86 %.
— Dette er tall som samsvarer med drukningsstatistikken, som viser at flere omkommer av drukning i Norge enn i våre naboland (antall ulykker per capita), sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet (RS).
Før sommeren ble også svømmeferdighetene til norske 10-åringer undersøkt. Den undersøkelsen viste at bare 4 av 10 kan svømme 200 meter. Også det er soleklart dårligst i Norden.
— Å tilegne seg gode svømme- og livredningsferdigheter tidlig, samt å kunne vurdere risiko forbundet med vannaktiviteter, er helt avgjørende for å komme nærmere visjonen om at ingen skal drukne, sier Krangnes.
Skolesvømming redder liv
Over halvparten av foreldrene som har svart på undersøkelsen mener at barna i hovedsak bør lære å svømme i skoletiden. Samtidig oppgir kun én av fire at de selv gjorde nettopp det; Lærte å svømme mens de gikk på skolen.
— Å lære å svømme som barn kan ikke være avhengig av sosioøkonomisk bakgrunn og om foreldrene selv er svømmedyktige. God svømmeundervisning i skolen vil redde liv, sier Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund (NSF).
Både NSF og RS ber nå skoleeierne om å sørge for at lærerne får den kompetansen de trenger, og at det settes av nok timer til å gjøre alle elevene svømmedyktige.
— Frivillige organisasjoner bidrar gjerne med både kurs for lærerne og undervisningsopplegg, sier Kjensli.
Vil ha nullvisjon
I løpet av første halvår i 2021 omkom 29 personer i veitrafikken. 39 personer druknet i tilsvarende periode. 2021 kan fort bli året der vi for første gang opplever at det omkommer flere personer drukningsulykker enn i trafikkulykker.
— Vi oppfordrer Stortinget til å vedta en nullvisjon for drukningsulykker og en nasjonal tiltaksplan for drukningsforebygging i den kommende stortingsperioden. Etter at nullvisjonen for drepte og hardt skadde i veitrafikken ble vedtatt i 2002 er det gjort et fantastisk godt arbeid som vi kan overføre til drukningsforebygging, sier Krangnes.
* For å oppfylle kompetansemålet for 4. trinn skal eleven kunne falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på ryggen, og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i tre minutter, og så svømme 100 meter på ryggen og ta seg opp på land
Nøkkelord
Kontakter
Tanja KrangnesFagleder drukningsforebyggingRedningsselskapet
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noJan KjensliUtviklingskonsulentNorges Svømmeforbund
Tel:40805466jan.kjensli@svomming.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 52 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Nedgang i oppdrag for Redningsselskapet i Innlandet21.9.2023 14:07:08 CEST | Pressemelding
Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Innlandet har det vært en nedgang i antall oppdrag for Redningsselskapet. Antall søk- og redningsoppdrag har også gått ned.
Økning i oppdrag for Redningsselskapet i Oslo21.9.2023 14:02:12 CEST | Pressemelding
Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Oslo har det vært en økning i antall oppdrag for Redningsselskapet. Antallet søk- og redningsoppdrag har også økt.
Nedgang i oppdrag for Redningsselskapet i Viken21.9.2023 13:56:15 CEST | Pressemelding
Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Viken har det vært en nedgang i antall oppdrag for Redningsselskapet. Antallet søk- og redningsoppdrag har også gått ned.
Flest oppdrag for Redningsselskapet i Vestfold og Telemark21.9.2023 13:49:04 CEST | Pressemelding
Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Vestfold og Telemark gjennomførte Redningsselskapet flest oppdrag sammenlignet med resten av landet, men antall oppdrag er tilnærmet det samme som i fjor. Antall søk- og redningsoppdrag har gått litt ned.
Størst økning i oppdrag for Redningsselskapet i Agder21.9.2023 13:34:57 CEST | Pressemelding
Med de to rekordsomrene 2020 og 2021 fortsatt friskt i minne, ble oppdragssommeren 2023 en mer normal sommer. I Agder har det i sommer vært størst økning i antall oppdrag sammenlignet med resten av landet. Antall søk- og redningsoppdrag har derimot gått ned.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom