Laksefisket strammes inn i Nordfjord og Namsfjorden

– For å beskytte de sårbare bestandene av den viktige laksen, og for å sikre at det vil være mulig å fiske laks fra disse vassdragene også i framtiden, er vi dessverre nødt til å begrense årets fiske, sier Lovise Marie Vårhus, fungerende seksjonsleder i fiskeseksjonen i Miljødirektoratet.
Lakseinnsiget omtrent halvert
Foreløpige tall fra vassdragene rundt Nordfjord i Vestland og Namsfjorden i Trøndelag tyder på at lakseinnsiget i år er omtrent halvert sammenlignet gjennomsnittlige innsiget i perioden 2016-2019, som er grunnlaget for dagens lakseregulering.
Dette er basert på tall fra Norsk institutt for naturforskning, som har samlet inn blant annet fangstdata fra kilenotstasjoner og 40 laksevassdrag.
– Situasjonen gir grunn til bekymring, og gjør at vi nå setter inn ekstraordinære tiltak, sier Vårhus.
Miljødirektoratet fastsetter nå en midlertidig forskrift for å stramme inn laksefisket i disse områdene. I seks vassdrag i Nordfjord og fire i Namsfjorden vil laksefisket avsluttes tidligere enn ordinær fisketid. Se hvilke vassdrag dette gjelder nederst i saken.
I tillegg vil den ukentlige fisketiden i sjø halveres i hele region Nordfjord og region Namsfjorden. Det innføres to dagers fiskeuke: fra mandag kl. 18 til onsdag kl. 18.
Forskriften gjelder fra 19. juli.
Få laks også i Øst-Finnmark
Også i Øst-Finnmark er innsiget av laksbetydelig lavere enn gjennomsnittet for 2016-2019. Her er det for tiden stor oppvandring av pukkellaks i vassdragene, men veldig lite atlantisk laks.
Sør-Varanger jeger- og fiskeforening har midlertidig stengt fisket i Munkelva, Klokkerelva og Karpelva fordi det rapporteres om svært lite laks som til nå har gått opp i disse elvene.
Siden fisket med faststående redskap i sjø i alle regioner i Øst-Finnmark slutter allerede 21. juli, vil det ha liten effekt å halvere ukentlig fisketid i disse regionene. Miljødirektoratet fastsetter derfor ingen ekstraordinære tiltak i Øst-Finnmark.
Innstrammingen gjelder disse vassdragene:
Namsfjorden
- Salvassdraget (inkl. Moelva)
- Aursunda
- Bogna
- Namsen
Nordfjord
- Gloppenelva
- Hopselva i Hyen
- Ryggelva
- Åelva og Ommedalselva
- Hjalma
- Aursunda
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Foreslår forbud mot nedbygging av myr4.12.2023 07:48:19 CET | Pressemelding
På bakgrunn av anmodningsvedtak i Stortinget foreslår Miljødirektoratet et forbud mot nedbygging av myr for å redusere klimagassutslippene og ivareta truede arter.
Dårleg vassmiljø i 30 av 33 innsjøar på Hadeland1.12.2023 09:56:21 CET | Pressemelding
30 av 33 innsjøar og fem undersøkte elvar på Hadeland har for dårleg miljøtilstand. Dette påverkar også Oslofjorden negativt.
Dårlig vannmiljø i 30 av 33 innsjøer på Hadeland1.12.2023 09:40:46 CET | Pressemelding
30 av 33 innsjøer og fem undersøkte elver på Hadeland har for dårlig miljøtilstand. Dette påvirker også Oslofjorden negativt.
Anbefalingar om Noregs neste klimamål til FN29.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Noreg bør ha som mål å redusere utslepp av klimagassar med minst 80 prosent i 2035. Minst tre firedelar bør kuttast nasjonalt for å sikre omstilling.
Anbefalinger om Norges neste klimamål til FN29.11.2023 12:00:00 CET | Pressemelding
Norge bør ha som mål å redusere utslipp av klimagasser med minst 80 prosent i 2035. Minst tre firedeler bør kuttes nasjonalt for å sikre omstilling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom