Portforbudet for tamme fugler er gjeninnført i flere østlandskommuner
Portforbudet omfatter nå 37 kommuner i Vestfold og Telemark og Viken fylke.
-Smittesituasjonen for fugleinfluensa i villfuglpopulasjonen rundt Oslofjorden er usikker nå, og vi kan ikke utelukke flere tilfeller fremover, forteller Ole-Herman Tronerud, direktør for regelverk og kontroll i Mattilsynet.
Fugleinfluensa er en alvorlig og svært smittsom sykdom for fugler, og dødeligheten er ofte høy. Risiko for smitte og alvorlig sykdom hos mennesker vurderes som svært lav.
Skal beskytte tamme fugler
Portforbudet innføres for å beskytte både høner i hagen og kommersielt fjørfehold mot denne alvorlige sykdommen. Hensikten med portforbudet er å hindre direkte kontakt mellom ville og tamme fugler. Innføringen av portforbudet er basert på råd fra Veterinærinstituttet.
-Direkte og indirekte kontakt mellom ville og tamme fugler utgjør en smittefare for alle tamme fugler. Fugleinfluensa smitter svært lett via avføring eller dråpesmitte, og fjørfe som går ute er ekstra utsatt for smitte fra ville fugler, sier Tronerud.
Tronerud forklarer at alle som eier dyr har en plikt til å vise aktsomhet slik at det ikke oppstår fare for utvikling eller spredning av en smittsom dyresykdom.
-Årets utbrudd av fugleinfluensa ser ut til å være et av de største og mest ødeleggende fugleinfluensaepidemiene som noensinne har vært i Europa. Våre naboland har hatt flere utbrudd av fugleinfluensa hos tamme fugler, både hos hobbyfjørfe og i kommersielt fjørfehold, og den sannsynlige kilden til flere av disse er oppgitt å være kontakt med ville fugler, sier Tronerud.
Fuglene kan være ute under tak
Norge har så langt unngått smitte fra ville til tamme fugler, med unntak av utbruddet i en fuglepark i Rogaland som oppstod før portforbud ble innført vinteren 2020.
-Vi er klar over at portforbudet kan gi dyrevelferdsmessige utfordringer for dem som har utegående fugler, men portforbudet ser også ut til å ha beskyttet disse fuglene mot smitte. Vi ser at det feilaktig gjengis at fugler må være inne, og at det derfor er et dyrevelferdsproblem med blant annet portforbud. Det er viktig for oss å understreke at selv om fuglene nå må være under tett tak, så kan de likevel være utendørs så lenge dyreeier har lagt til rette for dette når portforbud blir innført. Det er den enkelte dyreeiers ansvar å sikre god dyrevelferd for dyrene sine. Fravær av sykdom er en viktig faktor for å sikre god dyrevelferd, forklarer Tronerud.
Mattilsynet kan på nåværende tidspunkt ikke si noe om hvor lenge portforbudet vil vare, men sammen med Veterinærinstituttet gjør Mattilsynet fortløpende vurderinger av smittesituasjonen. Dersom Mattilsynet vurderer at smittefaren minker, vil høyrisikoområdet oppheves eller reduseres så raskt som mulig.
Nøkkelord
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord (kl. 08.00 – 15.45)
Kl. 08.00–15.00 fra 15. mai til 15. september.
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
PD-sone opphevet på Helgeland – strenge tiltak har hindret spredning av sykdommen6.12.2024 08:54:51 CET | Pressemelding
Mattilsynet opphevet 24. november vernesonen for PD (Pancreas disease) utenfor Helgeland, etter ett år med rask tømming av fire anlegg, tett overvåking, brakklegging og strenge krav til biosikkerhet.
Alfalfaspirer mistenkt smittekilde i nasjonalt utbrudd av salmonella28.11.2024 17:36:22 CET | Pressemelding
Mattilsynet etterforsker nå et større nasjonalt utbrudd av Salmonella sammen med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet melder at det så langt er påvist smitte hos 23 personer bosatt i flere fylker. Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden. Mattilsynet ber derfor alle som kan ha dette hjemme om å kaste disse.
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom