Mat beskytter mat: BAMA tester usynlig avokado-beskyttelse

Den plantebaserte nyheten kalles “Apeel”, og kan gi avokadoene lengre holdbarhet.
Apeel er laget av plantebaserte materialer som skall og frø fra frukt og grønt. Produktet legger seg som et tynt lag rundt frukten og begrenser at oksygen kommer inn. Slik beholdes fuktigheten og modningen bremses.
– Apeel kan være en effektiv måte å redusere matsvinn på. Hele forsyningskjeden vil kunne dra nytte av den nye teknologien, og vi gleder vi oss til å teste Apeel i stor skala i Norge, sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i BAMA.
Selskapet introduserte spisemoden avokado i Norge for 15 år siden, noe som bidro til en rask økning i forbruket. I dag elsker nordmenn avokado, og det importeres rundt 15 000 tonn i året.
– Apeel bidrar til at avokadoen holder seg spisemoden lenger. De testene vi allerede har gjennomført i utvalgte butikker viser at svinnet ble redusert med 20-25 prosent. Når forbrukerne også får lengre tid til å spise opp frukten før den blir overmoden, minsker sjansen for at den kastes, sier Gulbrandsen.
Matsvinn er et stort problem på verdensbasis. BAMA signerte bransjeavtalen med myndighetene i 2016, og har forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030. Selskapet forventer å nå målet fem år før tiden.
Kontakter
Pia GulbrandsenDirektør kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:+47 415 16 661pia.gulbrandsen@bama.noBilder
Om BAMA
Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Løk, druer og demokrati: Slik spiser velgerne parti for parti!28.8.2025 08:13:23 CEST | Pressemelding
Vi har sett på Norges største matvaneundersøkelse, «Norske spisefakta» fra Ipsos, og funnet svarene på hvordan velgerne spiser.
Treg mage? Denne frukten får fart på sakene!26.8.2025 08:12:28 CEST | Pressemelding
Grønn kiwi har som første ferske frukt fått sin egen helsepåstand i EU.
Nå kan trønderdamer over 50 slippe jubelen løs20.8.2025 08:00:02 CEST | Pressemelding
Eplesesongen er her – og den blir tidenes største!
Kronikk: La «8 om dagen» bli en del av Norges beredskap7.8.2025 08:33:57 CEST | Pressemelding
Det er fullt mulig å doble norsk frukt og grøntproduksjon. Vi har arealene og produsentene er klare, men politikerne må redusere risiko og stimulere til økt etterspørsel.
Nå skal «alle» ha den asiatiske favoritten22.7.2025 08:15:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn har virkelig fått smaken på den saftige og smakfulle grønnsaken. Faktisk har den blitt så populær at den har fått en egen emoji.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom