Vi skal sende farevarsel om lyn og torden

Vi sender ut farevarsel for mange værfenomener, blant annet styrtregn, skogbrannfare, vindkast, snø og regn.
– Fra 15. juni begynner vi å sende ut egne farevarsel for mye lyn, ettersom det potensielt kan gi alvorlige konsekvenser som svært lokale vindkast og nedbør, fare for å starte branner, påvirkning av strømforsyningen og på elektriske apparater, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.
Vi forventer mer lyn i framtiden
På grunn av klimaendringene blir det oftere lyn i framtiden, sammen med hyppigere og mer intense byger.
– Det er usikkerhet i fremskrivningene av lyn, men det ser ut til å bli mer lyn om våren, vinteren og høsten framover. Om sommeren ser det imidlertid ut til at mengden lyn er uendret, sier Morten Køltzow ved Meteorologisk institutt.
Du kan lese vår forskningsrapport om lyn i framtiden her.
Lyn kan gi alvorlige konsekvenser
Tidligere har farevarselet for styrtregn også dekket generell tordenaktivitet der lyn kan gi skader noen steder. Lyn og styrtregn er to ulike værfenomen, selv om det kan komme kraftige byger med regn eller hagl i forbindelse med tordenværet. Tordenvær kan komme hele året, mens styrtregn stort sett skjer på sensommeren eller høsten. Begge værfenomen kan være svært lokale, noe som betyr at ikke alle som befinner seg i område som får varselet kommer til å oppleve uværet.
Også lyn på vinteren
Det finnes forskjellige kriterier for hvor kraftige tordenbygene må være ettersom de finner sted på vinteren eller sommeren.
Om sommeren er det mest lyn over Østlandet og Finnmarksvidda, mens det på vinteren er mest lyn langs vestkysten av landet.
– Det er mindre tordenbyger om vinteren enn om sommeren. Dermed blir også terskelen for å sende farevarsel også lavere om vinteren, sier Fagerlid.
Kun på gult nivå
Farevarselet for lyn vil ha gult farevarselnivå, når det er mye lynaktivitet på gang. Dette er fordi lyn ofte vil ha færre alvorlige konsekvenser enn for eksempel styrtregn, som har gult og oransje farevarselnivå.
Generelt kommer vi ikke til å sende farevarsel for mindre tordenbyger. Vi kommer for eksempel ikke til å sende farevarsel for tordenbyger over hav, eller for lyn som blir utløst av fly- eller helikopteraktivitet.
Kontakter
Geir Ottar FagerlidStatsmeteorologMeteorologisk institutt
Tel:41106606geirof@met.noKommunikasjonsavdelingenMeteorologisk institutt
Tel:48 06 58 85kommunikasjon@met.noBilder


Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom