Finansforbundet

Revidert Nasjonalbudsjett: Mangler insentiver for bedre medeierskapsordninger

Del
Regjeringen foreslår en ny opsjonsordning for oppstartsbedrifter, der opsjonsgevinster beskattes som kapitalinntekt og beskatning først skjer når aksjen selges. – Det er en forbedring av dagens ordning, men prinsippene bør gjøres gjeldende for flere selskaper og inkludere brede medeierskapsordninger, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Forbundsleder Vigdis Mathisen. Foto: Sverre Chr. Jarild
Forbundsleder Vigdis Mathisen. Foto: Sverre Chr. Jarild

Forslag til den nye ordningen er omtalt i Revidert Nasjonalbudsjett, som ble lagt frem i dag.

Bra for gründervirksomheter, men hva med de etablerte?
Gode rammevilkår for oppstartsselskaper er viktig for omstilling og innovasjon, og den nye opsjonsordningen er i så måte et velkomment bidrag. Nå må fokuset rettes mot brede medeierskapsordninger i privat næringsliv for øvrig, der mesteparten av verdiskapningen skjer.

- Det er positivt at ansatte eier aksjer i egen bedrift, derfor bør myndighetene legge til rette for det i alle selskaper. Det vil være gunstig for produktivitet, omstilling og innovasjon, samt at verdiskapingen fordeles på flere hender, sier Mathisen.

Rapport: Mange fordeler med medeierskap
Hun viser til en rapport om ansattes medeierskap som Ny Analyse har laget for Finansforbundet. Den viser at bedrifter der ansatte er medeiere har større omstillingsevne og innovasjonskraft, er mer produktive, og har høyere motstandsdyktighet i krisetider. Likevel er utbredelsen av medeierskapsordninger i Norge begrenset og insentivene mangelfulle.

Mathisen mener regjeringen nå må se på insentiver for brede medeierskapsordninger med nye øyne. Blant annet bør det vurderes å overføre skattleggingsprinsippene i den nye ordningen til ansattaksjer.

- Samfunnsgevinsten ved at flere ansatte blir eiere kan bli betydelig, mener forbundsleder Vigdis Mathisen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbundsleder Vigdis Mathisen. Foto: Sverre Chr. Jarild
Forbundsleder Vigdis Mathisen. Foto: Sverre Chr. Jarild
Last ned bilde

Om Finansforbundet

Finansforbundet
Finansforbundet
Dronning Eufemiasgate 16
0191 Oslo

22 05 63 00http://www.finansforbundet.no

Finansforbundet er den største fagforeningen innen finanssektoren. Vi representerer over 34 000 medlemmer fra 300 bedrifter.

Følg pressemeldinger fra Finansforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Finansforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Finansforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom