14000 elvemuslinger satt ut i Årvikelva
– Årvikelva er det første av flere vassdrag i Norge hvor det skal settes ut store mengder små elvemuslinger fra elvas egen bestand. Elva hadde bare 200-300 gamle muslinger igjen, og bestanden var derfor truet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
– Norge har spesielt ansvar
5. mai ble 14 000 elvemuslinger satt ut i Årvikelva, som ligger i Tysvær kommune i Rogaland. De er produsert ved et kultiveringsanlegg som ligger på Austevoll utenfor Bergen, og er avkom etter lokale elvemuslinger som ble samlet inn fra Årvikelva i 2018.
– Basert på kunnskap fra prøveutsettinger i andre vassdrag håper og tror vi at elvemuslingene som nå er satt ut i elva vil klare seg og produsere avkom de neste 100-150 årene, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Utsettingen av elvemusling i Årvikelva er del av Miljødirektoratets handlingsplan for elvemusling, som gjelder frem til 2028. Formålet er at alle gjenværende naturlige populasjoner skal bevares eller styrkes.
– Elvemuslingen er en truet art. Norge har et spesielt ansvar for den, fordi over halvparten av alle gjenværende elvemuslinger i Europa lever i Norge, sier Ellen Hambro.
Renser 50 liter vann i døgnet
Det er satt av fire millioner kroner på statsbudsjettet til innsamling og produksjon av elvemuslinger i år, både til Årvikelva og andre elver i Norge som har en sårbar bestand av elvemusling. I tillegg har Miljødirektoratet i år gitt 200 000 kroner i tilskudd for å gjennomføre andre lokale tiltak i Årvikelva, for å redusere erosjon som er skadelig for elvemuslingen.
– Elvemusling er en nøkkelart ved at den har stor evne til å rense vannet i elva. Hver musling filtrerer opptil 50 liter vann i døgnet, og fungerer derfor som et lite vannrenseanlegg, sier Hambro.
Settes ut tre nye steder neste år
Elvemuslingene filtrerer for eksempel ut partikler og næringsstoffer i vannet. Nå finnes arten i rundt 400 vannlokaliteter i Norge. Mange har problemer med rekrutteringen, og en stadig forgubbing i mange vassdrag gjør at om lag en tredel av våre bestander står i fare for å dø ut.
– Det foregår allerede produksjon av småmuslinger fra andre truede bestander til neste års utsettinger. Det skal da tilbakeføres muslinger til tre elver ulike steder i landet, sier Hambro.
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder


Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Foreslår å verne sju nye naturområder12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområder, steppelandskap og sjøfuglområder i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservater.
Foreslår å verne sju nye naturområde12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområde, steppelandskap og sjøfuglområde i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservat.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tiden av året er det størst mulighet for å se bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om hva du bør gjøre hvis du møter en.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tida av året er det størst moglegheit for å sjå bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om kva du bør gjere om du møter ein.
Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom