Osten Gammel Erik hedret med Spesialitetsmerket

Carlos og osten hans har vært på litt av en reise. Starten var på kjøkkenbenken med 12 osteformer, og et brennende ønske om å lage gode oster. Nå har osteysteren fire gode oster som ystes i ostehuset i Namsskogan, og selve flaggskipet, Gammel Erik, er nå hedret med Spesialitetsmerket.
- Jeg er både stolt og ydmyk, sier Carlos om tildelingen av Spesialitetsmerket.
Gammel Erik er en vellagret fastost av Gouda-type laget hos Gammel Erik Ysteri på Namsskogan Osten ystes av lokal melk med utgangspunkt i franske ysteteknikker som er videreutviklet gjennom mange års erfaring av Carlos Helguera.
- Denne jobben er jo ingen ni til fire jobb. Dette er en livsstil, og både utrolig utfordrende og forferdelig gøyt!
At Spesialitetsmerker gir ysteriet og osten noen spennende muligheter er han klar på, men han har ingen planer om å vokse seg til en stor produsent. - Dette gir oss jo en boost, og vi tenker på å vokse litt, men ikke bli megastor, sier osteprodusent Carlos.
- Med Spesialitetsmerket fra Norsk Mat befester Gammel-Erik sin posisjon som et produkt i særklasse, ikke bare i Trøndelag og Norge, men i hele verden. Jeg tror dette betyr enormt mye for produsentenes motivasjon til å stå på videre, når de gjennom Spesialitetsmerket kan stå rakrygget å si til kundene at varen er kvalitetstestet gjennom Stiftelsen Norsk Mat, sa en stolt ordfører Stian under tildelingen av Spesialitetsmerket.
– Det er viktig for alle lokalsamfunn å ha innbyggere som viser kreativitet og skaperkraft. Carlos viser virkelig at alt er mulig, at det går an å produsere en av verdens beste oster fra Namsskogan, - det er en stor inspirasjon for oss alle. Dette bidrar til økt identitet og stolthet for øvrige innbyggere som igjen gir oss en herlig energi og bolyst til det gode liv på bygda!
Høyt kvalitetsnivå
Osten har tidligere mottatt priser som Årets Meieriprodukt under Trøndersk Matfestival, Super gull fra VM i Bergen og gull i oste-VM. Så Spesialitetsmerket er i godt lag på trofehylla hos Carlos.
- Det å kunne tildele Spesialitetsmerket til en ost som Gammel Erik er fantastisk! Denne osten har alt en ost skal ha, og enda litt til. En ost som virkelig befester sin posisjon i Norgestoppen, sier fagsjefMarit Strand i Stiftelsen Norsk Mat.
Fagjuryen for Spesialitetsmerket var over seg over kvaliteten på osten Gammel Erik. En av tilbakemeldingene fra fagjuryen, var mer et spørsmål; kan det gjøres bedre?
- Det har skjedd utrolig mye spennende på den norske ostefronten de siste årene. Og når vi kommer til det kvalitetsnivået som Carlos viser med sin ost, Gammel Erik, ja da er det bare for oss osteelskere å bøye oss i støvet. Dette krever hardt arbeid, mye entusiasme og ikke minst en faglig dyktighet på høyt nivå, skryter Strand.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Oda ChristensenSenior kommunikasjonsrådgiverLokalmat
Oda jobber med lokalmat og merkeordningene Spesialitet og Nyt Norge.
Bilder




Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom