Miljødirektoratet

Måker som bråker – dette kan du gjøre

Del
Har du tenkt å gjøre tiltak for å unngå bråkete måker, må du gjøre det nå. Når måkene først har begynt å lage reir, må du la dem være i fred.
Måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen, med færre rovdyr på hekkeplassene og god tilgang på mat blant søppel og rester.  Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet
Måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen, med færre rovdyr på hekkeplassene og god tilgang på mat blant søppel og rester. Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet

– På våren kan det virke som om måkene er overalt, men faktisk har flere måkearter blitt betydelig færre de siste årene. Både krykkje, hettemåke og fiskemåke er trua arter i tilbakegang i Norge, og de fleste måkeartene sliter med å produsere unger. Derfor er det ikke tillatt å forstyrre hekkingen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Måker bruker ofte samme hekkeplasser over flere år. Hvis du opplevde problemer med måker i fjor, kan du gjøre forebyggende tiltak slik at måkene finner seg et annet sted å hekke. Dette må skje i god tid før hekkesesongen, noe som betyr at mange, spesielt sør i landet, begynner å få dårlig tid.

Hva kan du gjøre?

  • legge til rette for hekking andre steder ved å bygge måkeplattformer som settes opp på egnede steder
  • unngå å mate måkene – rydd opp etter deg og hold uteområder på restauranter ryddig, slik at måkene ikke venner seg til steder der det er lett tilgjengelig mat
  • sette opp forstyrrende pigger på typiske sitteplasser, på gesimser og takutstikk der fuglene ofte sitter for å observere og følge med
  • spenne tråder opp på taket med 30 cm mellomrom og 30 cm opp fra taket før hekking, men ikke bruk nett som fuglene kan sette seg fast i
  • variere med ulike typer fugleskremmere før hekking
  • Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Å fjerne påbegynte reir eller egg defineres som skadefelling, og for å gjøre dette må du søke om tillatelse.

Forstyrrelser gjør problemet verre

Måkene bråker først og fremst i hekkeperioden, som i størstedelen av landet er fra mai til midten av juli. Forstyrrer du måkene, vil bråket vare lenger.

Etablerte par som får ro til å etablere seg på ett sted, vil gjennomføre egglegging og oppfostring av unger på kortere tid enn fugler som blir forstyrret og får avbrutt hekkingen. Disse vil oftest prøve på nytt eller på annet sted i nærområdet. Dermed kan problemet bli større enn hva det opprinnelig var.

Måker som stuper kan oppleves skremmende. Det er nettopp derfor de stuper, for å skremme deg bort fra ungene deres, men de er ikke farlige for mennesker.

Hvis du opplever at måker blir nærgående, kan du prøve å holde den ene hånda i været, eller holde opp en paraply eller lignende. Da vil de ikke stupe like nært.

Flere måker i bybildet

Det har alltid vært måker i byområder. Grunnen til at måkene er mer synlige i bybildet nå enn før, er at måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen. Her er det færre rovdyr på hekkeplassene, og det er enkelt å finne mat blant søppel og rester.

– Større utbygging av industri med flate tak, kombinert med nedbygging av bynær våtmark og mindre tilgjengelig mat langs kysten har gjort at mange av fuglene har flyttet inn til byen. Vi mennesker må nok lære oss å leve med naturen tett på i byene også, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Ny veiledning for problemer med vilt

Miljødirektoratet har nylig publisert en veileder for folk som opplever problemer med vilt. Her finner du forebyggende tiltak for å unngå problemene Miljødirektoratet får flest henvendelser om: Måker som bråker, hakkespetter som hakker hull i bygninger, grevling som tar tilhold under hus, flaggermus på loftet og gjess som gjør skade på avling.

Utforsk veilederen: Vilt som gjør skade

Kontakter

PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.

Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Bilder

Måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen, med færre rovdyr på hekkeplassene og god tilgang på mat blant søppel og rester.  Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet
Måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen, med færre rovdyr på hekkeplassene og god tilgang på mat blant søppel og rester. Foto: Bård Bredesen/Naturarkivet
Last ned bilde

Om Miljødirektoratet

Miljødirektoratet
Miljødirektoratet
Postboks 5672 Torgarden
7485 Trondheim

73 58 05 00https://www.miljodirektoratet.no

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye