10 år med konflikt i Syria har gjort det livsfarlig å være jente

– Et tiår med krig, krise og konflikt, og nå også koronapandemi, har gjort Syria og de berørte områdene rundt til en av de farligste og vanskeligste plassene å vokse opp i som jente, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Undersøkelsen som er gjort blant foresatte og barn (10-17 år) i områder i Libanon med svært mange syriske flyktninger, viser at 34 prosent av barna og 38 prosent av foreldrene kjenner til barn som har blitt giftet bort før fylte 18 år de siste tre månedene.
– Koronapandemien har gjort situasjonen enda verre for jenter fordi de underliggende årsakene til barneekteskap opprettholdes, som fattigdom, lav grad av likestilling og ingen eller dårlig utdanning, sier Partapuoli.
Jenter i krise mangler beskyttelse
Før konflikten ble 13 prosent av syriske jenter gift før fylte 18 år. Dette tallet er nå oppe i 26 prosent i deler av Syria. Blant syriske flyktninger som bor i Jordan og Libanon har antall barneekteskap steget til 29 prosent, ifølge tall fra Unicef.
Både i Syria og for syriske flyktninger i Libanon mangler jenter beskyttelse hvis de utsettes for vold og overgrep. Jenter vet ikke hvordan eller hvem de skal henvende seg til hvis de blir utsatt for overgrep. Plans undersøkelse viser at 70 prosent av barna og over 60 prosent av de foresatte ikke vet hvordan vold, overgrep og andre risikosituasjoner skal meldes ifra om.
Mange syriske flykninger mangler også juridiske dokumenter, noe som setter dem i større fare for å bli splittet fra familien sin, “trafficking” og statsløshet.
– Jenter og kvinner er hardest rammet av krisen og de er minst beskyttet. Jenter har ikke loven på sin side, de er ikke beskyttet av politiet, de har lite eller ingen tilgang til beskyttende tjenester og opplever diskriminering både sosialt og kulturelt. Jenter og kvinner får ikke rettighetene sine innfridd og er ikke likestilt med menn, sier Partapuoli.
Skolegang for hundrevis av barn uteblir
Nesten 30 prosent av barna i undersøkelsen går ikke på skole. Av disse er nesten 60 prosent jenter.
– Utdanning er nøkkelen ut av fattigdom, men også barneekteskap, og nå har krisen nådd en ny topp, sier Partapuoli.
Av de barna som går på skolen har de aller fleste hjemmeskole på grunn av strenge koronatiltak, men kun litt under halvparten av de spurte barna er fornøyd med dette. Mange mangler skoleutstyr, relevante bøker og tilgang til elektroniske hjelpemidler. Hele 64 prosent melder om dårlig internettilgang, 48 prosent mangler skolemateriell, og 42 prosent av barna sier de ikke lærer noen ting.
– De langsiktige konsekvensene av dette vil være katastrofale. Tiltak for å dekke disse behovene, tilpasset alder, kjønn og nasjonalitet, er livsviktig og helt nødvendig for utvikling. Tusenvis av barn risikerer nå å miste grunnleggende utdanning og ferdigheter, og dermed mister de også muligheten til å få seg en god nok betalt jobb i fremtiden, sier Partapuoli.
Andre funn fra rapporten Adolecent Needs Assesment Mount Lebanon and West Bekaa 2021:
Om rapporten:
341 foresatte og 256 barn 10-17 år i Mount Lebanon og West Bekaa i Libanon, områder for syriske flyktninger og sårbare libanesiske samfunn, ble intervjuet i januar 2021 om deres tilgang til utdanning og beskyttelse, i lys av den syriske flyktningkrisen og koronapandemi.
Skole:
- 27 prosent av de 256 barna som svarte på undersøkelsen går ikke på skolen eller deltar på noen form for undervisning. Av de barna som ikke går på skolen, er flest jenter (57%).
- 11 prosent av de mellom 10-14 år og 13 prosent av de mellom 15-17 år som har droppet ut av skolen, sluttet for ett år siden.
- 8 prosent av de mellom 10-14 år har aldri gått på skolen, og 18 prosent av de mellom 15-17 år droppet ut av skolen for fire eller flere år siden.
- Grunner til at barna ikke går på skolen: har ikke råd (40%), grunnet covid-19 (33%), må jobbe (13%), kan ikke lese eller skrive (10%), for lang avstand til skolen (7%).
- 90 prosent av de som går på skolen nå har hjemmeundervisning, men over halvparten er ikke fornøyd med læringsformen.
Beskyttelse:
- 34 prosent av de spurte barna og 38 prosent av de spurte foresatte kjenner til barn som har blitt giftet bort før fylte 18 år de siste tre månedene.
- 25 prosent av de spurte barna og 33 prosent av de spurte foresatte kjenner til barn som har fått barn før fylte 18 år de siste tre månedene.
- 73 prosent av de spurte barna sier de er svært stresset nå. Nesten halvparten frykter at de ikke kan komme tilbake på skolen og at de må holde seg hjemme. 30 prosent av de som rapporterer om stress sier at de er redd for de økonomiske utfordringene (30%), for lite mat (22%) og ikke penger til å betale for seg (13%).
- 73 prosent av de spurte barna og 62 prosent av de spurte foresatte vet ikke hvordan de skal melde ifra om vold, overgrep og andre risikosituasjoner.
Nødvendigheter:
- 59 prosent av jenter (69% syrere og 31% libanesere) og 60 prosent av mødre (69% syrere og 47 libanesere) har råd til å kjøpe bind.
- 72 prosent av de spurte barna sier de mangler klær (89%), mat (51%), skole (42%) og medisiner (29%).
Nøkkelord
Kontakter
Eilif SwensenKommunikasjonssjef
Tel:+47 416 53 901eilif.swensen@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
– Minst 18 millioner jenter kan miste skolegang19.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
USAs bistandsfrys og angrep på jenters rettigheter er dramatisk, men problemet er langt større og begynte lenge før 20. januar, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom