Hjemmekontor kan bli en likestillingsutfordring

- Det vil være en stor fordel for alle om arbeidsgivere åpner for mer hjemmekontor etter pandemien, sier Finansforbundets nestleder Arne Fredrik Håstein. - Vi vet at flere av de største finansforetakene har nedsatt grupper som jobber med dette nå. Disse må imidlertid være bevisst på strukturer som kan sette likestillingen tilbake.
Håstein understreker at det er vanskelig å forutse konsekvensene av det nye arbeidslivet etter pandemien. Hvor viktig vil for eksempel den fysiske tilstedeværelsen være i fremtiden når det gjelder karriere? Hva vil kreves av fremtidens ledere for å se og motivere de ansatte dersom hjemmekontor blir en del av arbeidshverdagen?
- Vi vet at fysisk tilstedeværelse var viktig for å få de utfordrende og utviklende arbeidsoppgavene før pandemien. Det har vært en fordel å være synlig, både på formelle og mindre formelle fysiske møteplasser. Ettersom pandemien har blitt såpass langvarig antar vi at mange ledere har funnet ulike strategier for å følge opp og se sine ansatte selv om de ikke er fysisk sammen. Disse bør videreføres og utvikles dersom hjemmekontor blir en del av hverdagen i fremtiden, sier han.
75 % av de spurte har hjemmekontor i dag. Undersøkelsen viser at de aller fleste trives med det: 8 av 10 svarer godt eller veldig godt. Her er det lite variasjon mellom kjønn og alder. Like mange opplever at hjemmekontor gir en veldig god balanse mellom jobb og fritid og at oppgavefordelingen mellom partnerne på hjemmebanen ikke har endret seg etter innføring av hjemmekontor.
- Vi har alle et ansvar for at fremtidens arbeidsliv løser utfordringer knyttet til balansen mellom fritid, livskvalitet, arbeidsfordeling på hjemmebane osv. Nå har vi muligheten til å tenke nytt og organisere arbeidsdagen på en slik måte at den skaper like muligheter for begge kjønn. Vi må ikke komme dit at likestillingen i arbeidslivet blir satt tilbake som følge av en pandemi. Det er det ingen som tjener på. Dette ansvaret påligger ikke bare den enkelte, men også arbeidsgivere og fagforeninger, sier Håstein.
Hans oppfordring til alle er å være oppmerksom på de små tingene som kan gjøre at uheldige likestillingsmønstre kommer tilbake. - Når den nye arbeidshverdagen skal organiseres må det gjøres med innsikt og varsomhet rundt både muligheter og hindringer for likestilling i finans. På en slik måte kan vi ta to skritt fremover, og ikke et skritt tilbake, avslutter nestlederen i Finansforbundet.
Nøkkelord
Kontakter
Arne Fredrik HåsteinNestleder
Tel:93480704arne.fredrik.hastein@finansforbundet.noBilder

Om Finansforbundet
Finansforbundet er den største fagforeningen innen finanssektoren. Vi representerer over 34 000 medlemmer fra 300 bedrifter.
Følg pressemeldinger fra Finansforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Finansforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Finansforbundet
Regjeringen lanserer bransjeprogram for IKT og finans18.9.2023 14:16:09 CEST | Pressemelding
Nå har regjeringen bestemt at arbeidertakere i to nye bransjer får muligheten til å delta i etter- og videreutdanning tilpasset sin jobbhverdag. – Et viktig gjennomslag for våre 34 000 medlemmer, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Enighet i finans23.5.2023 08:37:11 CEST | Pressemelding
Finansforbundet og Finans Norge kom i dag tidlig til enighet om et resultat i årets lønnsoppgjør i finans. Dermed unngås mekling og fare for streik i bank og forsikring fra 6. juni. Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,65 % til alle, minimum 18 000 kroner til hver.
Etterlyser bedre samarbeid om cybersikkerhet og beredskap11.5.2023 14:35:46 CEST | Pressemelding
Finansforbundet er kritisk til at regjeringen ikke prioriterer cybersikkerhet og totalberedskap i revidert nasjonalbudsjett.
Revidert nasjonalbudsjett: Høyere arbeidsgiveravgift bør fjernes11.5.2023 14:16:22 CEST | Pressemelding
- Det er på tide å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften nå, sier leder i Finansforbundet, Vigdis Mathisen. Den rammer kompetansebedrifter ekstra hardt. Fintech-næringen er et eksempel. Hun er skuffet over at avgiften ikke er fjernet i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.
BRUDD I FORHANDLINGENE I FINANS - Skuffet over Finans Norge4.5.2023 15:40:34 CEST | Pressemelding
Det er brudd i forhandlingene mellom Finansforbundet og Finans Norge. Partene kom ikke til enighet i forhandlingene 3. og 4. mai. – Vi valgte å bryte forhandlingene da arbeidsgiverne viste liten vilje til å forhandle om innretningen på rammen i oppgjøret. Avstanden ble for stor, sier en skuffet forbundsleder Vigdis Mathisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom