Lyse

Lyse og Forus Energigjenvinning vil fange CO2 med Aker Carbon Capture

Del
Forus Energigjenvinning (FE) og Lyse har signert en intensjonsavtale med Aker Carbon Capture for å vurdere muligheter for et komplett CO2-fangst og -lagringsanlegg i Stavanger/Sandnes-regionen. Samarbeidet kommer i kjølvannet av regjeringens Langskip-prosjekt som skal bidra til etablering av en komplett norsk CCS-kjede (Carbon Capture and Storage).
Forus Energigjenvinning, foto: IVAR
Forus Energigjenvinning, foto: IVAR

– Fangst, utnyttelse og lagring av CO2 er en viktig forutsetning for å kutte regionale og lokale utslipp, for eksempel ved energigjenvinning av avfall, sier konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard. – Vi mener at vi gjennom samarbeid med ledende selskaper som Aker Carbon Capture kan bidra til betydelige kutt i klimagassutslipp på Nord-Jæren. Aker Carbon Capture, Lyse og Forus Energigjenvinning er enige om følgende:

Å vurdere muligheten for å utvikle et CO2-fangst og -lagringsprosjekt ved Forus Energigjenvinningsanlegg.

Å se på muligheter for hvordan Lyse, Aker Carbon Capture og Forus Energigjenvinning kan øke bruken av ny teknologi for energiforbruk ved installasjon av CO2-fangst og -lagringsanlegg.

Å fremme bruken av CO2-fangstløsninger for energigjenvinningssektoren i Norge.

– Med over 20 års erfaring med utvikling av en kompakt og kostnadseffektiv teknologi for CO2-fangst og –lagring, har vi kompetansen til å jobbe tett med nye kunder som vil inn i dette segmentet. Vi har teknologien og lidenskapen til å levere en miljøvennlig og sikker fangst, sier administrerende direktør i Aker Carbon Capture, Valborg Lundegaard. – I samarbeidet mellom Lyse, Forus Energigjenvinning og Aker Carbon Capture gjør vi det mulig å realisere kostnadseffektive anlegg som kan bane vei for Stavanger og Sandnes som en ledende region i det grønne skiftet, sier hun.

– Når vi nå har tatt de første stegene for å utforske muligheten for CO2-fangst på Forus sammen med Aker Carbon Capture, har vi sikret et solid partnerskap for å nå våre klimaambisjoner, sier styreleder for Forus Energigjenvinning, Audun Aspelund.

– Fra et energiperspektiv utfyller de tre partene hverandre godt, sier han og henviser til hvordan Forus Energigjenvinning og Lyse har vært ledende i realiseringen av klimavennlig teknologi.

Lyse bidrar til et bærekraftig lokalsamfunn ved å produsere fornybar energi og bygge fremtidsrettet infrastruktur som tilrettelegger for elektrifisering og digitalisering, samtidig som vi jobber for å kutte miljøbelastningene knyttet til produksjon og bruk av våre produkter og tjenester. Innen 2030 skal Lyse være klimanøytral i egen virksomhet, samtidig som vi skal bidra til betydelige utslippskutt regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Intensjonsavtalen er ikke-eksklusiv og er gyldig i tre år, med mulighet for forlengelse.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon kontakt:
Aker Carbon Capture:
Jon Christopher Knudsen, Markedssjef, jon.C.Knudsen@akercarboncapture.com,
Mob: +47 930 33 599


Forus Energigjenvinning:
Audun Aspelund, Styreleder, audun.aspelund@lyse.no, Mob: + 4747509189

Bilder

Forus Energigjenvinning, foto: IVAR
Forus Energigjenvinning, foto: IVAR
Last ned bilde
Eimund Nygaard, konsernsjef Lyse
Eimund Nygaard, konsernsjef Lyse
Last ned bilde
Audun Aspelund, styreleder FE
Audun Aspelund, styreleder FE
Last ned bilde
Valborg Lundegaard, adm dir Aker Carbon Capture
Valborg Lundegaard, adm dir Aker Carbon Capture
Last ned bilde

Dokumenter

Om Lyse

Lyse
Lyse
Breiflåtveien 18
4017 Stavanger

+47 51 90 80 00http://www.lysekonsern.no

Lyse er et norsk konsern med virksomhet innen fornybar energi og telekommunikasjon. Lyse-konsernet er en nasjonal aktør innen fornybar og regulerbar vannkraft og er landets fjerde største vannkraftprodusent. Lyse har lenge vært en pådriver for utbygging av robust digital infrastruktur. Gjennom det landsomfattende Altibox-partnerskapet leverer konsernet bredbånds- og underholdningstjenester til en betydelig andel av befolkningen og gjennom mobiloperatøren Ice bygger vi Norges tredje 5G mobilnett.

Konsernet er heleid av 14 kommuner i Sør-Rogaland, og vår verdiskaping går tilbake til fellesskapet. Våre eierkommuner legger til grunn et langsiktig industrielt eierskap og har forventninger til selskapet som samfunnsbygger med et regionalstrategisk perspektiv og tilfredsstillende lønnsomhet.

Lyses totale bidrag til stat, vertskommuner og eierkommuner for 2022 var på om lag 11,5 milliarder kroner.

Følg pressemeldinger fra Lyse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lyse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Lyse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom