Sirupstynnkaker høster lovord og ikke minst; Spesialitetsmerket
Dette er nok et av veldig mange gode eksempel på hva denne fantastiske kommunen har å by på. Her er det fra jord til bord, og ikke minst festbordet, sa en stolt ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune under tildelingen av Spesialitetsmerket i gågata i Brumunddal sentrum.
– Spesialitetsmerket er et matmerke som henger høyt, og beviser at produktet er en spesialitet og har en unik smak. Og det er jo veldig morsomt å høre hva fagjuryen sier om sirupstynnkakene, smilte ordfører Ihle Steen. Ikke rart at smilet var stort, for fagjuryen av mer enn imponert over sirupstynnkakene fra bakeriet i Brumunddal.
- Har aldri smakt bedre sirupstynnkaker noensinne! Ingen over- ingen ved siden!
- Med god margin de beste av sitt slag jeg har smakt. Konsistensen utmerket seg spesielt, akkurat som det stod; seig og sprø. Lukten var også fantastisk av brunet smør og kardemomme. Dette var bra!
Produktet oppnådde 94 av 100 mulige poeng (nest høyeste poengsum noensinne)
I tillegg er sirupstynnkakene finalist til Det Norske Måltid, som har finale 5. februar i år. Og kan dermed bli kåret til Norges beste bakst.
– Det er en kjempestor ære å få Spesialitetsmerket. Ikke minst er det kjempegøy å få bringe tradisjonene videre, sa Anita Lomnes under utdelingen.
Bestemors oppskrift
Sirupstynnkakebakeriet består av samboerparet Anita Lomnes og Harald Hoel. Hemmeligheten til suksessen er oppskriften på sirupstynnkaker fra Anitas bestemor.
– Sirupstynnkaker blir i hovedsak bakt i Østerdalen, Rendalen. Hver gård og hver familie har sin egen oppskrift. Min familieoppskrift er annerledes, eller original vil jeg si, for de brukte, som alle i familien før dem setersmør og fløte, forteller bakerieier Anita Lomnes. Bakeren i gründerparet er Harald. – Jeg står for utsalget og for markedsføringen. Harald er ikke så glad i oppmerksomheten, men han er veldig dyktig i bakeriet. Uten han hadde dette ikke gått, smiler en stolt Anita.
– Mange har endret oppskriften på de tradisjonelle sirupstynnkakene, og byttet ut smør og rømme med margarin og smult. Det gjør det enklere å bake ut, men smaker annerledes. Vi vil ha det beste, smiler Anita. Og for de som har smakt disse herlighetene av noen akkurat passe karamelliserte, seige, men også sprø
– Dette er stor stas! Jeg hadde aldri smakt sirupstynnkaker før, med jeg fikk jo smake, og da gikk jo øya i kryss hos meg også, sier direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Matmerk, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom