Universitetet i Bergen (UiB)

Mange unge sliter under pandemien

Del
Halvparten av de unge mener at skillet mellom jobb, studier og fritid er visket ut, og like mange sliter med å konsentrere seg. – Mobilen er den største trusselen, sier psykologiprofessor.
Værgodmotdegselv.no på Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Jørgen Thune Johnsen, UiB
Værgodmotdegselv.no på Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Jørgen Thune Johnsen, UiB

I en undersøkelse Ipsos har gjort for Universitetet i Bergen om hvordan nordmenn opplever livet sitt nå sammenlignet med før pandemien, oppgir 47 prosent av de unge mellom 18 og 29 år at skillet mellom jobb, studier, skole og fritid er visket ut. Enda flere, 55 prosent, sier at de sliter med konsentrasjonen. Undersøkelsen er gjort i forbindelse med utvikling av nettportalen værgodmotdegselv.no.

Under koronarestriksjonene kan det være ekstra tungt å fokusere. Dette er først og fremst fordi en ikke lenger har de samme rammene i hverdagen, med forelesninger, treningstimer eller sosiale aktiviteter å rekke.

– Alt henger sammen. Du får ikke konsentrert deg fordi du ikke lenger har noen «grunn» til å konsentrere deg, sier professor ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved UiB, Åsa Hammar i nettportalen værgodmotdegselv.no. Hun forklarer at presset som vanligvis oppstår når du skal både studere og rekke ting på fritiden, er positivt for dybdekonsentrasjonen. Mange jobber godt under press. Når disse rammene faller bort, blir det vanskeligere å fokusere.

Mobilen utgjør en trussel

Hun forteller at dybdekonsentrasjonen er nødvendig for læring når man studerer, og at det er den fokuserte arbeidstilstanden der man kommer i flytsonen. Sammen med koronasituasjonen, mener Hammar at det også er en annen faktor som gjør at mange sliter med dybdekonsentrasjonen.

– Mobilen er den største trusselen mot dybdekonsentrasjonen, fordi den forhindrer deg fra å få den vedvarende, dype konsentrasjonen som gjør at du får med deg det du leser eller lytter til, sier Hammar, og legger til at notifikasjoner, pip og vibrering fra mobiltelefoner er veldig effektive forstyrrelser.

Trening i stua

Samtidig som noen opplever at de har vært mer fysisk aktive under koronapandemien, svarer hele 34 prosent av befolkningen at de er mindre fysisk aktive nå, enn de var før pandemien.

Med korte dager og mye dårlig vær, er det å komme seg ut på tur kanskje ikke alltid så fristende. Samtidig er treningssentrene stengt. Førsteamanuensis ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Kjartan Fersum, mener at de stressdempende effektene av trening er viktigere enn noensinne nå i førjulstiden med en del eksamener for studentene, og slår et slag for trening hjemme.

– Noen få korte økter hjemme er som en tannpuss for kroppen. Aktivitet er viktig fordi det øker kognitiv funksjon, styrker tarmfunksjon og forbrenning, samtidig som det gir energi og tilstedeværelse, sier han i portalen værgodmotdegselv.no. Studenter har, som folk flest, forskjellige vaner når det gjelder trening. Noen trener hver eneste dag, noen har ikke noe særlig forhold til fysisk aktivitet. For Fersum er det viktig å understreke at all aktivitet teller.

– Hvis du ikke er så glad i å trene, kan du sette på favorittsangen din og bevege kroppen til musikken i fem minutter. Trening må ikke være armhevninger og knebøy, for ikke alle har det forholdet til fysisk fostring, sier han.

Sliter med søvnen 

Undersøkelsen viser også at 29 prosent av de unge sliter med å jobbe og studere hjemmefra, og hele 46 prosent av de unge opplyser at de sliter med søvnen, sammenlignet med før pandemien.

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved Universitetet i Bergen, ser med bekymring på tallene i undersøkelsen. Hun mener det er viktig at utdanningsinstitusjonene stiller opp for studentene og gir dem verktøy for å håndtere hverdagen.

– At så mange unge mener at skillet mellom jobb, studier, skole og fritid er visket ut, handler trolig om at de har mistet de fysiske og med de sosiale møtearenaene for både studieaktiviteter, fritidsaktiviteter og kanskje har mange studenter også mistet sin deltidsjobb. Når vi også ser at så mange sliter med å studere og være sosial hjemmefra, er det viktig at vi som utdanningsinstitusjon gir studentene noen verktøy for å håndtere hverdagen. Derfor håper vi at tipsene i portalen værgodmotdegselv.no kan være ett av disse verktøyene, sier Oddrun Samdal.

Hun får støtte fra leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Sandra Amalie Lid Krumsvik.

– Jeg deler frustrasjonen bak tallene, hjemmekontor fungerer dårlig for oss studenter. Det er helt klart at vi trenger fysiske møteplasser, både for det faglige og sosiale. Det gjør vondt å vite at så mange nå sitter hjemme og sliter, og jeg ser veldig frem til et nytt og forhåpentligvis bedre år. Men for nå er det fint å kunne trykke seg inn på portalen, der man kan finne for eksempel tips om studieteknikker, hva som kan bedre rutinene, søvnen og hvordan man kan trene hjemme. Jeg har selv god nytte av portalen i min hverdag på hjemmekontor, og håper både medstudenter og andre gjør det samme, sier hun.

Kontakter

Bilder

Værgodmotdegselv.no på Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Jørgen Thune Johnsen, UiB
Værgodmotdegselv.no på Universitetsmuseet i Bergen. Foto: Jørgen Thune Johnsen, UiB
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye