Universitetet i Bergen (UiB)

Fire UiB-forskere mottar europeisk toppstipend

Del
Elisabeth Ivarsflaten, Nele Meckler, Ragnhild Muriaas og Inga Berre er tildelt det høythengende stipendet ERC Consolidator Grant.

9. desember offentliggjorde Det Europeiske forskningsråd (ERC) årets tildelinger av ERC Consolidator Grant. I år går åtte tildelinger til norske institusjoner, og UiB utmerker seg ved å motta fire av disse.

Inkluderende politikk

Professor Elisabeth Ivarsflaten ved Institutt for sammenliknende politikk mottar ERC Consolidator Grant for prosjektet «INCLUDE». Her griper hun fatt i en av våre mest grunnleggende utfordringer; hvordan leve fredelig sammen i stadig mer mangfoldige samfunn?

- Forskningen er viktig for religiøse og kulturelle minoriteter som kjemper for å bli inkludert. Det er også betydningsfullt for demokratiske samfunn som trenger kunnskap for å finne nøklene til fredelig sameksistens i en kontekst av betydelige religiøse og kulturelle forskjeller, sier hun.

Måling av fortidens klimadata

Førsteamanuensis Nele Meckler ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret mottar ERC Consolidator Grant for prosjektet «FluidMICS». Her skal hun og kollegaene måle fortidens klimadata, ved å studere dryppsteiner i tropiske grotter, hvor ørsmå dråper vann er bevart fra den tiden da vannet dryppet fra grottetaket.

– Vår metode gir en særskilt mulighet for å hente svært pålitelige temperaturdata fra lang tilbake i tid på land. Det betyr at vi kan svært nøyaktig undersøke hvordan klimaet i tropene har reagert på endringer i for eksempel konsentrasjon av CO2, og hvilken rolle tropene har spilt gjennom store klimaendringer i fortiden, sier Meckler.

Formelen for politisk utholdenhet

Med ERC Consolidator Grant til prosjektet «SUCCESS», vil professor Ragnhild Muriaas ved Institutt for sammenlignende politikk belyse hva som gjør at kvinner forlater politikken raskere enn menn, og hva som får dem til å bli. Med prosjektet lanserer hun blant annet en helt ny måte å forstå kjønnsbalanse i politikken på.

-Hva om det er institusjonelle og strategiske årsaker som gjør at kvinner forsvinner ut av politikken raskere enn menn? Menn blir værende, mens kvinner ser ut til å gå rett inn i en svingdør, sier Muriaas.

Geotermiske systemer

Professor Inga Berre ved Matematisk institutt mottar ERC Consolidator Grant for prosjektet «MaPSI». Det tverrfaglige prosjektet beveger seg i grenselandet mellom anvendt matematikk, beregningsorientert fysikk og geovitenskap.

– Prosjektet vil utvikle nye matematiske modeller og numeriske metoder, og bruke disse i simulering av prosesser i geotermiske systemer som det ikke har vært mulig å kvantifisere tidligere. Slik kan vi bedre forstå viktige aspekter ved for eksempel høytemperatur og superkritiske geotermiske systemer, som vil ha betydning for produksjon av et større spekter av geotermiske ressurser, forklarer Berre.

-Veldig gledelig

- Tildelinger fra ERC henger ikke bare høyt nasjonalt, men også internasjonalt. Derfor er det veldig gledelig at fire av våre forskere har nådd gjennom dette trange nåløyet, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Han får støtte fra prorektor for forskning, Margareth Hagen, som mener tildelingen er en skikkelig opptur, på tampen av et år som har vært utfordrende grunnet korona-pandemien.

- Dette er fire fremragende forskere, som i flere år har utmerket seg i sine fagmiljøer. Det at de nå har nådd frem i tøff internasjonal konkurranse, er en stor anerkjennelse av originaliteten og kvaliteten i prosjektene deres, slår hun fast.

Kontaktinfo:

Elisabeth Ivarsflaten: https://www.uib.no/personer/Elisabeth.Ivarsflaten

Inga Berre: https://www.uib.no/personer/Inga.Berre

Nele Meckler: https://www.uib.no/en/persons/Anna.Nele.Meckler

Ragnhild Muriaas: https://www.uib.no/en/persons/Ragnhild.Louise.Muriaas

Rektor Dag Rune Olsen: https://www.uib.no/personer/Dag.Rune.Olsen

Prorektor Margareth Hagen: https://www.uib.no/personer/Margareth.Hagen

Fakta ERC Consolidator Grant 2020

327 tildelinger blir gitt til forskere i 23 europeiske land.

Totalt 2506 prosjektforslag/søknader var sendt inn, 13 % ble valgt ut for finansiering.

Finansiering; opp til 2 millioner euro, over 5 år.

8 tildelinger i denne runden gikk til norske institusjoner:

4 til UiB, 2 til UiO, 1 til NTNU, 1 til CMI.

Fakta: Tildelinger ved UiB:

Professor Elisabeth Ivarsflaten, Institutt for sammenliknende politikk. Prosjekt: Openings to the Inclusion of Muslim Minorities in Today’s Democracies (INCLUDE)

Førsteamanuensis Nele Meckler, Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret. Prosjekt: Fluid Inclusion Microthermometry in Speleothems (FluidMICS).

Professor Inga Berre, Matematisk institutt. Prosjekt: Mathematical and Numerical Modelling of Process-Structure Interaction in Fractured Geothermal Systems (MaPSI).

Professor Ragnhild Muriaas, Institutt for sammenliknende politikk. Prosjekt: Gender-Gap in Political Endurance: a novel political inclusion theory (SUCCESS)

Bilder

Last ned bilde
Elisabeth Ivarsflaten (UiB)
Elisabeth Ivarsflaten (UiB)
Last ned bilde
Raghnhild Muriaas, Foto:  Atle Kold Hansen
Raghnhild Muriaas, Foto: Atle Kold Hansen
Last ned bilde
Nele Meckler, foto: Ellen Viste/Bjerknessenteret
Nele Meckler, foto: Ellen Viste/Bjerknessenteret
Last ned bilde
Inga Berre, foto: Eivind Senneset
Inga Berre, foto: Eivind Senneset
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye