Ny test for diare kan redde barneliv

I global sammenheng er tarmparasitten cryptosporidium den nest viktigste årsak til diaré hos barn under to år. Den er en viktig årsak til barnedødsfall og underernæring, særlig i land i Afrika og Sørøst-Asia:
- Det er ingen vaksine, og foreløpig finnes kun ett godkjent medikament, som ikke er særlig effektivt. Nye medikamenter er under utvikling, men utprøving og bruk av disse i fattige land vil kreve gode tester der resultatet kommer mens pasienten venter, sier førsteamauensis Kurt Hanevik ved Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen.
Testet to nye metoder
Forskeren har nå gjennomført en studie, CRYPTO-POC, som ser på om to metoder for diagnostisering av parasitten fungerer godt på sykehus. Prøver ble undersøkt med mikroskop og en ny papirstrimmelhurtigtest:
- Mikroskopi med driftssikre lysdiodelamper (LED-mikroskopi) er en robust teknologi, og tusenvis av slike mikroskop har blitt distribuert til lavinntektsland de siste årene for å diagnostisere tuberkulose. Papirstrimmel-hurtigtesten har den viktige teknologiske nyvinningen at den tåler lagring utenfor kjøleskap. Målet med studien var å finne ut om disse metodene kan brukes for pålitelig og pasientnær diagnostikk av cryptosporidium, forteller Hanevik.
Billig og enkelt
I en sammenhengende periode fra desember 2016 til juli 2018 rekrutterte studien alle barn med diaré fra et regionalt sykehus i Jimma by i Etiopia og fra Serbo helsesenter på landsbygda utenfor. 1384 barn med diaré ble inkludert. Feltarbeidere rekrutterte også 946 kontroll-barn uten diaré fra to geografisk definerte kildepopulasjoner omkring sykehuset og helsesenteret.
Hos de barna som leverte avføringsprøve ble LED-mikroskopi og hurtigtest utført av vanlige helsearbeidere, og resultatene ble senere sammenlignet med tre veletablerte referansetester.
Den diagnostiske studien viste god treffsikkerhet, med en evne til å oppdage mikroben hos dem som har den (sensitivitet) på 88% for LED-mikroskopi og 89% for hurtigtesten. Begge tester hadde høy spesifisitet (99%), altså er det få som ikke har mikroben som får feilaktig positivt utslag på testen:
- Dette er en stor forbedring i forhold til dagens tilgjengelige metoder i fattige land. LED-mikroskopi for å påvise cryptosporidium er en billig og god metode og er enkelt å integrere med allerede eksisterende infrastruktur for tuberkulosediagnostikk i lavinntektsland. Der LED-mikroskop ikke er tilgjengelig kan hurtigtesten være et godt alternativ, sier Hanevik.
Viktig å teste «på bakken»
- Konvensjonelle mikroskopiske metoder for å påvise cryptosporidium har dårlig sensitivitet og spesifisitet og er lite i bruk.
Hanevik forteller også at testegenskaper vanligvis blir undersøkt i studier i høyinntektsland eller under idealiserte forhold.
- Både sensitivitet, spesifisitet og praktisk gjennomførbarhet bør imidlertid undersøkes «på bakken»: I typiske helseinstitusjoner i lavinntektsland som behandler de barna som har størst forventet nytte av behandling, forteller Hanevik.
Fakta:
CRYPTO-POC-studien er et PhD-prosjekt ved Universitet i Bergen og Sykehuset i Vestfold, med partnere ved Jimma Universitet i Etiopia, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og Københavns universitet.
Resultatene er publisert i Lancet Infectious Diseases (LID), i en større artikkel med tittelen «Performance and operational feasibility of two diagnostic tests for cryptosporidiosis in children (CRYPTO-POC): a clinical, prospective, diagnostic accuracy study». Den ble publisert 4. desember 2020: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1473309920305569
Kontakter
Førsteamanuensis Kurt Hanevik
Epost: kurt.hanevik@uib.no
Mobil: 938 56 690
Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom