Slik kan du unngå mus i bilen

En varm motor er forlokkende for mus på jakt etter et varmt oppholdssted. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som kun trenger 6-7 millimeter åpning for å komme seg inn. En ryddig bil vil gjøre det mindre attraktivt for musene å slå seg til ro.
- Det viktigste tiltaket man bør gjøre er å sørge for en bilkupé fri for smuler og sjokoladepapir, rådgir Sødal. - Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn i bilkupéen, fortsetter han.
Har du bilen parkert inne i en garasje er det også viktig å rydde unna ting som kluter, svamper og andre ting musene liker å gnage på. Legg alt sånt i lukkede plastbokser.
Musene kan også slå seg til ro inne i motorrommet og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på. Så det er lurt å følge med i motorrommet. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger og lignende.
- Sjekk litt ekstra hver gang du fyller på spylervæske, sier NAF-rådgiveren.
I verste fall kan istykkergnagde ledninger gi kortslutning og starte en brann. Det skal riktignok en del til før det går så ille, men du kan oppleve problemer med de ulike styreenhetene i bilen om musene har gått løs på ledningsnettet i bilen.
Hva gjør du om uhellet er ute?
Oppdager du at det har kommet mus i bilen gjelder det å ta affære. Det finnes elektroniske muse-jagere som gir en høyfrekvent lyd.
- Skal du forsøke å bli kvitt musene med en slik muse-jager, er det lurt å ha dørene på bilen åpne så du ser at musene kommer ut av bilen, sier Nils Sødal.
De gode gamle musefellene fungerer også inne i bilen. Følg med og fjern døde mus så raskt som mulig.
- Unngå for all del musegift. Musene kan fort gjemme seg etter at de har fått i seg giften og dø på en vanskelig tilgjengelig plass. Den lukten vil du ikke ha i bilen, mener Sødal.
Musene kan ha bodd i bilen en stund før du oppdager det, og da vet du ikke hvor store skader de har gjort. Så når du oppdager at det har vært mus i bilen, ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF: 10 biltur-tips til sommerferien2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Syv av ti nordmenn legger sommerferien til eget land. - Det er mange perler å besøke med bilen, bobilen eller motorsykkelen. Her er mine ti tips til fine turer på hjul i sommer, sier Per Roger Lauritzen, veibokredaktør i NAF.
NAF MC: - Nå må motorsyklistene skjerpe seg1.7.2025 11:01:13 CEST | Pressemelding
Juni ble nok en måned med nedslående ulykkestall for motorsyklister. Så langt i år har 12 motorsyklister omkommet på norske veier. - Vi må ta inn over oss at vi er en utsatt trafikantgruppe og kjøre deretter, sier leder i NAF MC, Jan Harry Svendsen.
Økte bilavgifter vil ramme barnefamiliene og distriktene hardest30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
To av tre svarer at de vil bli negativt påvirket av økte bilavgifter, viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Jo flere barn, og jo mer usentralt folk bor, dess større er andelen som sier at økte bilavgifter vil ramme dem, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF: Slik sparer du penger på hurtigladingen i sommer26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er hurtigladetid for landets 840 000 elbilister. – Det er flere kroner i forskjell per kilowattime mellom dyreste og billigste hurtigladeleverandør. Så her er det feriepenger å spare, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Støtte til bomringer faller til 2019-nivået25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Ikke siden bompengeopprøret i 2019 har færre støttet at bompenger kreves inn i bypakkene. Det viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Stadig flere byer får bomringer, samtidig er det færre som synes det er greit bompenger brukes på denne måten, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom