Julies danske jul - her er tre dejlige oppskrifter

Det blir dessverre ingen turer til Danmark før jul, men det betyr ikke at det ikke går an å ta med seg noen gode, danske juleelementer inn i førjulstiden. Julie Ilona Balas (29) som står bak Julies Matblogg, har snekret sammen tre deilige danske oppskrifter du med fordel kan ta med deg inn i julen, og nyte sammen med både venner og familie.
- Jeg har alltid reist på inspirasjonsturer til Danmark. Kanskje oftest til København, men også flere av småbyene rundt om i landet. Jeg reiser dit fordi den danske matscenen ligger et par skritt foran den norske, men også fordi jeg elsker å få den kontinentale følelsen i kroppen. Disse tre oppskriftene minner meg om juleturene jeg ofte har tatt til Danmark. I år tar vi Danmark til Norge, men neste år krysser jeg fingrene for at jeg igjen kan ta turen, sier Balas.
DANSK FLÆSKESTEGSSANDWICH
Flæskestegssandwich er en dansk klassiker bestående av blant annet mørt svinekjøtt med sprø svor, rødkål og sylteagurk. Denne varianten er laget med vanlig ribbe, men stort sett blir flæskestegssandwich laget med svinekam med svor, noe som er litt vanskeligere å få tak i. I stedet for å lage en varm rødkålstuing, serveres denne med en sprø variant med grønnkål og syrlig eple.
6 porsjoner – 2,5 time
- 1 dansk rugbrød
- 1 ½ kg ribbe eller svinekam med svor
- 10 laurbærblader
- salt og pepper
- 1 dl vann
- ½ rødkål
- 1 syrlig eple
- 4 grønnkålstilker
- 4 ss majones
- 2 ss grov sennep
- 2 ss eplecidereddik
- 1 glass cornichons (små sylteagurk)
-
FREMGANGSMÅTE:
1. Start med kjøttet. Bruk et fint stykke ribbe eller svinekam med svor. Skjær tynne striper helt gjennon svoren. Ha på rikelig med salt og pepper på begge sider. Har du god tid kan dette gjerne gjøres dagen i forveien. Legg kjøttet med svoren ned i en ildfast form og hell på 1 dl vann. Settes inn på 150 grader. Bruk vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Bruk gjerne et steketermometer.
2. Etter ca halvannen time, eller når steketermometeret viser 65 grader (noe lavere hvis du bruker svinekam) tar du ut kjøttet, snur det og putter noen laurbærblader innimellom svoren. Ha gjerne litt mer salt og pepper på svoren. Skru opp ovnen til 180 grader og sett kjøttet tilbake inn i ovnen i en halvtime. Kjernetemperatur skal være 75-80 grader. Er ikke svoren sprø da kan du skru på grillelementet og skru opp temperaturen for å poppe svoren i et par minutter.
3. La kjøttet hvile minst en halvtime før du kutter det opp i tynne skiver.
4. Kutt rødkål, grønnkål og eple i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern om du har. Bland sammen majones, grov sennep og eplecidereddik og bland alt sammen til en røre. Smak til med litt salt og pepper om nødvendig.
5. Dander flæskestegssandwich på skiver av dansk rugbrød med kålsalaten i bunn, ribbeskiver og cornichons (små sylteagurk).
EPLEGLØGG
Eplegløgg hører førjulstiden til. Denne varianten med typiske julekrydder varmer ekstra godt. Når man følger denne oppskriften starter man med å lage klementin med nellikspiker, som den nostalgiske nellikappelsinen. Dette gir en god og subtil smak til den ferdige eplegløggen.
- 7,5 dl eplemost
- 4 tynne skiver ingefær
- 1 klementin
- 10 nellikspiker
- 1 kanelstang
- 3 stjerneanis
-
FREMGANGSMÅTE:
1. Hell eplemost og ingefær i en liten kjele og varm opp.
2. Vask klementinen godt og stikk inn nellikspiker. Ha hele klementinen oppi sammen med eplemosten.
3. Tilsett kanelstang og stjerneanis.
4. Gløggen skal ikke koke, kun varmes opp til rett under kokepunktet. Etter 15-20 minutter har den tatt smak av krydderne, og er klar til å nytes. Fjern nellikklementinen og sil gjerne bort de andre krydderne.
ÆBLESKIVER
Æbleskiver er en del av den danske juletradisjonen, og du finner dem på gatehjørner og markeder. Som regel serveres de rykende ferske rett fra den spesielle munkepannen med et melisdryss og varmt syltetøy til.
Gir ca. 20-25 æbleskiver og tar 1 ½ time å lage
- 5 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 1 ts vaniljepulver eller ½ vaniljestang
- 1 ½ ts kardemomme
- 1 ts natron
- ½ ts bakepulver
- 3 egg
- 4 ½ dl Kefir
- 3 ss nøytral olje
- 1 økologisk sitron, zest
- Smør til steking
- Melis til servering
- Bringebærsyltetøy til servering
FREMGANGSMÅTE
1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle; mel, salt, sukker, vanilje, kardemomme, bakepulver, natron.
2. Skill eggene og ha de i hver sin bolle. Visp eggeplommene sammen med kefir, olje og sitronzest, og bland så dette i de tørre ingrediensene. La røren svelle 30 minutter.
3. Stivpisk eggehvitene. Vend forsiktig litt etter litt inn i røren med en slikkepott. Ikke rør for mye!
4. Varm opp munkepannen over medium temperatur. Ha litt smør i hvert hull. Fyll røre omtrent opp til kanten. Når de begynner å bli gyllenbrune og få litt stekeskorpe, snur du den halvveis med en liten gaffel eller kakenål slik at den flytende røren renner ned i bunnen av formen. Slik får de til slutt sin runde fasong. Fortsett å snu til de er helt ferdigstekt. Ca 6-8 minutter totalt.
5. Avkjøles på rist. Server æbleskivene med et melisdryss og dypp dem i varmt bringebærsyltetøy.
Nøkkelord
Kontakter
Jennifer BråthenPress Manager
Tel:+4792834486Jenbra@visitdenmark.comBilder




Om VisitDenmark Norge
Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge
Nyhet for barnefamilier: Danmarks første Center Parcs åpner til sommeren11.4.2025 09:11:19 CEST | Pressemelding
Den 20. juni åpner Center Parcs sin første feriepark i Danmark – Nordborg Resort – på øya Als i Sønderjylland. Den populære ferieparkkjeden, kjent for badeland, familieaktiviteter og moderne hytter i naturskjønne omgivelser, blir nå tilgjengelig bare noen timers reise fra Norge – perfekt for barnefamilier som planlegger sommerferie.
"Danskebåten" Oslo - København lanserer nytt navn12.2.2025 13:54:14 CET | Pressemelding
Etter over 150 år som en av Skandinavias mest ikoniske fergeruter, har København-Oslo fått nye eiere. Det svenske rederiet Gotlandsbolaget har overtatt ruten fra DFDS og satser stort på fremtiden med nytt navn, nytt design og oppgraderte opplevelser. Fra nå av seiler Danskebåten under navnet Go Nordic Cruiseline – med et enda sterkere fokus på nordisk kultur, mat og kvalitet om bord.
Ny utstilling gir innblikk i Utzons mesterverk11.2.2025 14:21:42 CET | Pressemelding
Jørn Utzons ikoniske familiebolig på Mallorca, Can Lis, regnes som et av det 20. århundrets viktigste arkitektoniske verk. Nå åpner Utzon Center i Aalborg dørene til utstillingen Vidunderlig Vild Villa, der besøkende kan fordype seg i husets historie og Utzons visjonære arkitektur.
12 uforglemmelige opplevelser i Danmark 20256.12.2024 12:41:23 CET | Pressemelding
I 2025 inviterer Danmark til magiske opplevelser som kombinerer historie, natur og kultur. Her er 12 høydepunkter du ikke bør gå glipp av:
Danmark blir vertskap for MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries7.11.2024 10:58:05 CET | Pressemelding
I 2025 og 2026 vil MICHELIN Guide Ceremony for de nordiske landene arrangeres i henholdsvis Odsherred og København. Dette toårige partnerskapet vil løfte fram Danmarks imponerende kulinariske utvikling fra jord til bord.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom