Regjeringen mangler en plan for FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål er verdens felles plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikheter og stanse klimaendringene innen 2030.
Forpliktende mål
Regjeringen er forpliktet til å følge opp og gjennomføre målene nasjonalt, men Riksrevisjonens nye undersøkelse viser blant annet at
- oppfølgingen ikke har vært godt nok koordinert
- det har manglet en helhetlig plan
- Statistisk sentralbyrå burde vært mer involvert
- informasjonen til Stortinget om status og framdrift har vært mangelfull.
Norge var en pådriver da bærekraftsmålene ble vedtatt av FNs medlemsland for fem år siden. De 17 målene med 169 delmål forplikter alle land til å jobbe aktivt og systematisk for en bærekraftig utvikling som balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige hensyn.
– Bærekraftsmålene dekker svært mange samfunnsområder og krever god koordinering og en helhetlig plan. Det har vi ikke hatt i Norge. Vi er derfor på etterskudd i arbeidet med å oppnå målene innen fristen i 2030, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Hvem har ansvaret?
I 2016 fordelte regjeringen de 17 bærekraftsmålene på 12 departementer. Hvert departement fikk koordineringsansvar for ett eller flere mål, men ingen fikk et helhetlig ansvar eller en koordinerende rolle før 1. januar 2020.
Riksrevisjonens undersøkelse viser at det er ingen som har vurdert, analysert eller fulgt opp betydningen av enkeltresultater for helheten.
– Det er mange potensielle konflikter mellom de ulike bærekraftsmålene. Derfor må regjeringen prioritere for å oppnå det beste resultatet samlet sett. Ansvaret for helheten er det ingen som har hatt eller tatt, sier Foss.
Sen forankring
I tillegg viser undersøkelsen at bærekraftsmålene i en tidlig fase ble oppfattet bare å gjelde utviklingsland og utviklingspolitikk. Det har bidratt til sen og varierende forankring i departementene.
– Nå har regjeringen gitt kommunal- og moderniseringsministeren et tydelig koordineringsansvar for vår nasjonale oppfølging av bærekraftsmålene. Det er positivt at ansvaret omsider er plassert, men det burde skjedd før, sier Per-Kristian Foss.
Riksrevisjonen anbefaler Kommunal- og moderniseringsdepartementet å
- følge opp Stortingets forventning om en helhetlig plan
- sørge for at Stortinget får helhetlig informasjon om status, resultater og framdrift
- sikre at rapporteringen av resultater er basert på indikatorer og godt samordnet med annen statistikk
- sikre god koordinering mellom departementene
- tilpasse agendaen til nasjonale forhold.
Våre naboland har kommet lengre
Tilsvarende undersøkelser fra riksrevisjonene i Finland og Danmark viser at disse landene har kommet lengre i planleggingen og gjennomføringen enn Norge.
– Bærekraftsmålene er en sentral del av det nordiske samarbeidet. Nordisk ministerråds nye visjon sier blant annet at Norden skal bli verdens mest bærekraftige region. Da er det uheldig at norske myndigheter er på etterskudd, sier Foss.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiPressekontakt
Tel:990 39 479siri-bentserud.wingerei@riksrevisjonen.noBilder
Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Riksrevisor: Kritikkverdig håndtering av risikoen for økonomiske misligheter i bistanden3.12.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
Det er vesentlige mangler i hvordan Utenriksdepartementet og Norad forebygger, avdekker og reagerer på økonomiske misligheter. Det viser Riksrevisjonens rapport.
Pressekonferanse i dag: Håndtering av risikoen for økonomiske misligheter i bistanden3.12.2024 08:49:30 CET | Presseinvitasjon
Støtte til utviklingsformål og humanitær bistand innebærer en risiko for økonomiske misligheter. Riksrevisjonen har undersøkt Utenriksdepartementets og Norads håndtering av risikoen i sin forvaltning av bistanden. Velkommen til pressekonferanse idag kl. 13.
Ny rapport: Håndtering av risikoen for økonomiske misligheter i bistanden29.11.2024 08:00:00 CET | Presseinvitasjon
Støtte til utviklingsformål og humanitær bistand innebærer en risiko for økonomiske misligheter. Riksrevisjonen har undersøkt Utenriksdepartementets og Norads håndtering av risikoen i sin forvaltning av bistanden. Velkommen til pressekonferanse tirsdag 3. desember kl. 13.
Riksrevisor: - Samordningskraften må styrkes28.11.2024 09:35:00 CET | Pressemelding
Mangel på samordning mellom departementer og etater, er en utfordring som går igjen i Riksrevisjonens undersøkelser. Skal vi klare å løse de store samfunnsutfordringene vi står overfor nå, må statens samordningskraft styrkes.
Spenner sektorprinsippet bein på løsningene?28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Velkommen til Riksrevisjonens forbedringskonferanse i dag kl. 9.30! Mange av våre største samfunnsutfordringer krever løsninger på tvers. Er staten rigget for det? Vi bruker klima og kunstig intelligens som eksempler og spør – spenner statens sektorprinsipp bein på løsningene?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom