Historisk enighet om vindkraft

Vindkraft har vært omstridt mange steder i Norge. På den ene siden er det en viktig fornybar energiressurs. På den andre siden vil vindkraftutbygging ofte skje i uberørt norsk natur. Det siste har gjort at mange kommuner har derfor vært reserverte fordi de kun ser ulemper – og ingen fordeler – med å åpne opp for vindkraftutbygging.
Forutsigbarhet og bedre oppslutning
– Fordeler ved vindkraft er globale og nasjonale, mens ulempene i stor grad er lokale. Det er nok en av hovedårsakene til at det kan bli konflikter rundt vindkraft. Det haster derfor med å få på plass ordninger som sikrer kommunesektoren kompensasjon for ulemper og større del av verdiskapingen som høstingen av lokale naturressurser gir. Det gir mer forutsigbarhet og bedre lokal oppslutning om vindkraftutbygging, sier Bjelland.
Samfunnsbedriftene har kommet til enighet om hvordan dette kan gjøres sammen med Energi Norge, Norwea, KS, Naturressurskommunene (LVK), Utmarkskommunenes sammenslutning (USS), Industrikommunene, Petroleumskommunene, Kraftfylka og Landssammenslutningen av vindkraftkommuner (LVNK).
«Kompensasjonsordningene må utformes slik at samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter kan bli gjennomført. Et skatte- og avgiftssystem med klar lokal forankring er et helt nødvendig bidrag for å gjenskape den nødvendige legitimitet rundt vindkraft på land», skriver organisasjonene i brevet som sendes til Energi- og miljøkomiteen på Stortinget som i disse dager behandler en stortingsmelding om konsesjonsbehandling av vindkraft.
Sterkt signal
– Det er et sterkt signal til Stortinget at næringen og kommunesektoren har blitt enige om prinsipper for kompensasjon fra vindkraftverk. Vi mener det er viktig med løsninger som kompenserer lokalsamfunnets kostnader ved etablering av vindkraftverk, samtidig som man ivaretar den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved vindkraftinvesteringer gjennom en balansert beskatning, sier Bjelland.
Det er spesielt tre punkter som trekkes frem i brevet:
- En naturressursskatt må komme på plass for vindkraft, slik tilfellet allerede er for vannkraft. Det vil sikre vertskommuner og vertsfylker en andel av verdiskapingen.
- Næringen bør også betale en miljøavgift (naturavgift e.l.) knyttet til ulempene for befolkning og miljø som virksomheten innebærer. Provenyet av denne avgiften bør komme som kompensasjon til de lokalsamfunnene som stiller sine naturressurser til disposisjon og opplever ulempene.
- Det er behov for en langsiktig utredning av skattesystemet for kraftproduksjon, som kan se på teknologinøytrale løsninger.
Håper politikerne følger opp
Cecilie Bjelland er svært godt fornøyd med at organisasjonene har kommet til enighet og levert helt konkrete tiltak som Stortinget kan følge opp.
– Samfunnsbedriftene vil rose alle aktørene for godt samarbeid og stor samarbeidsvilje. Ny fornybar kraftproduksjon er viktig for Norge og de elektrifiseringsambisjonene som nå konkretiseres. Men det må skje i et spleiselag, der lokale interesser må møtes, også i form av økonomisk kompensasjon for ny produksjon, sier hun.
– Vi imøteser nå politikernes reaksjon og handlekraft i det vi håper og tror at dette vil raskt bli fulgt opp i forbindelse med stortingets behandling av budsjettet for 2021.
(Nedenfor kan du laste ned brevet som er sendt til Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.)
Nøkkelord
Kontakter
Steinar Q. AndersenKommunikasjonsdirektør
Tel:90671341steinar@samfunnsbedriftene.noBilder

Dokumenter
Lenker
Om Samfunnsbedriftene
Følg pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Samfunnsbedriftene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Samfunnsbedriftene
Ny direktør i Samfunnsbedriftene Energi og IKT25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Mona Adolfsen tiltrer 1. april 2025 som ny direktør i Samfunnsbedriftene Energi og IKT. Hun erstatter Truls Wickholm som skal bli generalsekretær i organisasjonen Voksne for Barn.
Ap-regjering må prioritere lavere nettleie og EU30.1.2025 14:13:33 CET | Kronikk
Den nye regjeringen må bruke makten til å prioritere lavere strømpriser. Arbeiderpartiet har lovet å fjerne moms på nettleie. Nå må de levere for å senke strømkostnadene for folk flest.
Nå kan ødelagte tekstiler sorteres8.1.2025 12:51:01 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2025 skal kommunene legge til rette for utsortering av ødelagte tekstiler. Målet er å bruke det om igjen i nye produkter, og dermed få ned utslippene og redusere mengden avfall som går til forbrenning.
Må styrke innsatsen mot marin forsøpling24.9.2024 15:06:08 CEST | Pressemelding
– Flere år med kutt i bevilgninger til strandrydding og andre opprydningstiltak, gjør at den frivillige innsatsen nedskaleres eller legges ned, sier Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
Vi trenger en arbeidsinkluderingsreform!10.9.2024 12:42:55 CEST | Pressemelding
– Hvis regjeringen virkelig ønsker å gjøre noe med det økende utenforskapet, kan de ikke bare flikke på gamle ordninger, og fortsette å jobbe i siloer. Vi må samle laget. Vi trenger en arbeidsinkluderingsreform.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom