Sjekk mønsterdybden på vinterdekkene dine

På krevende norsk vinterføre er det viktig at bilen er skikkelig skodd. Det er de fire håndflatene dekkene utgjør som er din kontakt med bakken. Mønsterdybden på vinterdekk skal etter loven være 3 millimeter.
- Vi mener det er litt snaut og anbefaler at du kjøper nye vinterdekk når de du kjører på har fire millimeter igjen, rådgir Sødal.
Det er enkelt å sjekke mønsterdybden i dekkene. Du kan bruke en egen mønsterdybdemåler som du får i bilrekvisitabutikken, men det fungerer også bra med en tommestokk eller linjal.
Alderen er også viktig
Har du brukt vinterdekkene i fire til fem sesonger, kan det være smart å bytte dem ut selv om de har bra mønsterdybde igjen.
- Vinterdekk skal ha en myk gummiblanding. Med årene blir gummien hardere og du får dårligere veigrep, sier NAF-rådgiveren.
En landsrepresentativ undersøkelse utført av InFact på vegne av NAF viser at mange ikke sjekker alderen og tilstanden på dekkene de setter på: 6,5 prosent vet ikke hvor gamle vinterdekk de kjører på og 8,2 prosent kjører på mer enn seks år gamle dekk.
- Vinterdekk skal ha myk gummiblanding, men med årene hardner gummien til. Da vil de gi dårligere veigrep selv om mønsterdybden er god. Hvor mange sesonger vinterdekkene holder vil bli påvirket ikke bare av hvor mye de er brukt, men også hvordan de er lagret og alderen, opplyser Sødal.
Sjekk lufttrykket
Når du har skiftet til vinterdekk er det viktig å sjekke lufttrykket. Etter å ha ligget lagret gjennom sommeren og høsten, kan det være for lite luft i dem. Lufttrykket er viktig for å gi bilen god kontakt med veien. Det er også viktig med riktig lufttrykk for å unngå skjevslitasje på dekkene.
- Det er lurt å sjekke lufttrykket en gang i måneden, avslutter Nils Sødal.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Slik unngår du bilkø og ladekø på påskehjemturen20.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Første påskedag er den store hjemfartsdagen og da blir det fort kø både på veiene og ladeplassene. - Tenk alternativt om tidspunktet du reiser på, da unngår du køer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
På tur med tilhenger i påsken: - Lett å bryte reglene16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hageavfall, oppussing, kanskje nye hagemøbler og grill. Mange hekter tilhengeren til bilen i påsken. - Dessverre ser vi at mange bryter regelverket og utsetter seg selv og andre for fare, advarer rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.
NAF MC: - Vi vil ha flere slike langs norske veier14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Rett type autovern kan redde motorsyklistenes liv. - Flesteparten av dødsulykkene på motorsykkel skyldes utforkjøring i sving, og underskinner på autovern kan redde liv, sier leder for NAF MC, Jan Harry Svendsen.
NAFs 10 ladevettregler i påsken11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken står for døren og da blir det fort kø både på veiene og ladestasjonene. - Med godt ladevett går det fortere unna på ladestasjonen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Totalforbud mot å røre mobilen i bilen: - Fartsblindt, advarer NAF10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
NAF går imot forslaget om å totalforby å røre mobilen når du kjører bil. – Du kan ta imot en bolle fra sidemannen, men ikke flytte telefonen fra ladeplaten i bilen til setet. Et slikt forbud går på tvers av hva folk oppfatter som rimelig og rettferdig, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom