Bjørkes Kjemi AS

Norsk idè skal spare miljøet for flere hundre tonn plast pr år

Del
I dag bruker vi i snitt 8 liter med spylervæske pr bil og det tilsvarer 680 tonn med plast pr. år bare i Norge. -Det er enorme mengder plast, som burde være helt unødvendig, sier gründer Bernt Rognlien

Ved et kjøkkenbord på Kløfta i Akershus ble ideen som kan spare miljøet for over 600 tonn plast i året oppfunnet, og nå er produksjonen i full gang.

-Jeg har lenge irritert meg over de store plastikk-beholderne vi bruker når vi fyller spylervæske på bilen. Både på grunn av plassen de tar i bagasjerommet, men ikke minst på grunn av den store mengden plast de fører med seg, forteller gründer Bernt Rognlien


Innovasjon ved kjøkkenbordet

I dag bruker vi i snitt 8 liter med spylervæske pr bil og det tilsvarer 680 tonn med plast pr. år bare i Norge.

-Det er enorme mengder plast, som burde være helt unødvendig, sier Rognlien

En morgen når han satt ved frokostbordet og drakk juice slo det han at det kanskje gikk an å bruke samme type materiale som i juicekartongen til å fylle spylevæsken på. Rognlien gikk rett ut i garasjen med den tomme kartongen og gjorde en test. Ville kartongen holde?

Grønn norsk industri

Etter noen 1000 arbeidstimer, mange søvnløse netter og en læringskurve som var mer loddrett enn bratt var prototypen klar til testing. Kartongen tålte både spylervæsken og transporttesten, og i dag er produksjonen av spylervæske på pappkartong i full gang hos Bjørkes Kjemi AS i Kongsvinger.

-Det har vært en skikkelig reise, men jeg føler at vi alle har et ansvar for å redusere mengden plast vi bruker og mengden plast som kommer på avveie. Når vi kan klare å skape et alternativ som er mer bærekraftig her i Norge er det ekstra gøy. Det å kjøpe spylervæske på papp istedenfor plast burde være en av de enkleste måtene å gjøre en liten innsats for miljøet på fortsetter Rognlien.


Sterkt miljøengasjement skaper stor interesse

Mange selskaper har allerede meldt sin interesse for å selge spylervæske på papp og engasjementet er stort. Som forbruker kan du i dag finne spylervæske på papp i flere av de dagligvarebutikkene til Kiwi, Spar, Joker og Eurospar. I tillegg er det en del bilforhandlere som også selger produktet.

-De fleste selskap i dag har et uttalt mål om å gjøre en innsats for miljøet, og mange har også undertegnet plastløftet til Grønt< Punkt. Jeg er derfor optimistisk til at det skal bli lett for oss som forbrukere å gjøre gode miljøvalg, avslutter Rognlien.

 

Fakta

Miljø besparelsen sammenlignet med spylervæske i 4L plastkanne

2 L kartong gir en besparelse på 50 g plast og 300 g CO2

4-pk (4x2 L) kartong gir en besparelse på 200 g plast og 1,2 kg CO2

Pr. pall 96 x 24 stk kartong 14,4 kg plast og 86,4 kg CO2

Nøkkelord

Kontakter

Gründer Bernt Rognlien på mail bernt@bjorkes.no, eller tlf. +4741447373

Bilder

Lenker

Om Bjørkes Kjemi AS

Bjørkes Kjemi AS
Trondheimsvegen 142
2040 Kløfta

+47 934 35 018https://www.bjorkes.no/

Bjørkes Kjemi AS er en norsk leverandør av høykvalitetsprodukter av blant annet spylervæske, AdBlue ®, kjølebærere, frostvæske.

Følg pressemeldinger fra Bjørkes Kjemi AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjørkes Kjemi AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.