- Tro må ikke skyves inn i privatsfæren

I sin tale til Kirkemøtet 8. oktober pekte Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på noen av utfordringene kirken står overfor.
Stortinget vedtok i april ny trossamfunnslov. Den bygger på prinsippet om det livssynsåpne samfunn, en aktivt støttende politikk og om økonomisk likebehandling av tros- og livssynssamfunn. Raaum advarer politikerne mot å trekke seg helt ut av tros- og livssynsfeltet nå som loven er vedtatt.
- Tros- og livssynsfeltet trenger et fortsatt politisk engasjement. Vi trenger at spørsmål om tro og livssyn fortsatt står på den politiske dagsorden og er en sentral del av samfunnsdebatten, rett og slett fordi tro og livssyn er en viktig del av folks liv og av samfunnet. Tro og livssyn må ikke skyves inn i privatsfæren, sier Raaum.
Trenger 2,1 milliarder til vedlikehold og sikring av kirkebygg
Raaum varsler også en ny kulturarvstrategi som Kirkemøtet får til behandling i 2021.
- Det haster å redde kulturminnene, sier Raaum. – Kirken er et hellig rom der generasjoners tro er meislet ut i stein og tre. Alle har et forhold til sin lokale kirke.
Hun er fornøyd med at regjeringen vil satse på kirkevedlikehold, men mener det trengs mer penger.
- Beregninger viser at det trengs 1,6 milliarder til vedlikehold og 500 millioner til sikring. Kirkebygg eies av soknet og eier har ansvar for vedlikehold og vern. Kirkerådet lager nå en kirkelig kulturarvstrategi som Kirkemøtet skal få i 2021. Vi øker kompetanse på feltet, også det som gjelder urfolk og nasjonale minoriteters kirkelige kulturarv, sier hun.
Arbeidsforholdene for ansatte med LHBT-identitet kartlegges
FAFO ferdigstiller i disse dager en undersøkelse om arbeidsforholdene for ansatte i kirken. Arbeidet gjøres på oppdrag fra Kirkerådet og LHBT-utvalget. Undersøkelsen ser spesielt på holdninger til ansatte med LHBT-identitet, og hvordan disse opplever arbeidshverdagen i kirken. Raaum varsler at undersøkelsen lanseres på et frokostmøte i Jakob kirke 30. oktober.
- Selv om hovedbildet er godt, vet vi at kirkelig ansatte med LHBT-identitet melder om utfordringer på arbeidsplassen, og nå vil vi få kunnskap om hvordan det er å være kirkelig medarbeider med LHBT-identitet. Kirken skal være en trygt og inkluderende arbeidsplass – for alle, sier Raaum.
Likestilling skal være selvsagt
Hun er også klokkeklar i debatten om likestilling mellom kvinner og menn i prestetjenesten.
- Likestilling skal være selvsagt i Den norske kirke. Kvinner og menn har lik rett til alle stillinger i kirken, og det er ingen reservasjonsrett mot samarbeid med kollegaer på grunnlag av kjønn, sier Kirkerådslederen.
Digtalt kirkevalg kan øke valgdeltakelsen
Den norske kirke skal være styrt av folkevalgte organer, og det holdes derfor kirkevalg hvert fjerde år. Alle medlemmer i kirken over 15 år har stemmerett, og kan med det bidra til å bestemme hva kirken skal prioritere både lokalt og nasjonalt.
Valgdeltakelsen i Kirkevalget 2019 var 12,6 %. Det er lavere enn for fem år siden. Nå skal trenden snus.
- Valgoppslutningen må opp. Kirken skal være demokratisk styrt, og for å å sikre valgets legitimitet må flere stemme. Derfor vil vi vurdere digital forhåndsstemming i 2023, sier Raaum.
Hun peker på at velgerne må få bedre informasjon om kandidatene, noe også KIFOs kirkevalgsevaluering har slått fast.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin Gunleiksrud Raaum,leder i Kirkerådet
Tel:95 75 65 75kr395@kirken.noIngeborg DybvigKommunikasjonsdirektør
Tel:474 81 606id933@kirken.noBilder
Lenker
Om Den norske kirke
62 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 80.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom