Rekordlite is rundt Svalbard i september

Siden mars i år har det smeltet en halv million kvadratkilometer med is i området. Og bare siden august har det smeltet rundt 70 000 kvadratkilometer is utenfor Svalbard.
– Det er ingen tvil om at issmeltingen skyldes klimaendringer. I år har vi hatt en uvanlig varm sommer nettopp i området rundt Svalbard og Sibir. Sammen med den øvrige globale temperaturstigningen, gir dette store konsekvenser i Arktis, sier klimaforsker Signe Aaboe ved Meteorologisk institutt.
Temperaturen i september har ligget over normalen på alle våre målestasjoner i Arktis. På Svalbard lå gjennomsnittstemperaturen 2,9 grader høyere enn det som er vanlig. Normalen som vi sammenligner årets måned med, er et gjennomsnitt fra tredveårsperioden 1961-1990.
Varmere enn normalt også på Østlandet og i Nord-Norge
Det var også 2-3 grader varmere på Østlandet og i Troms og Finnmark i gjennomsnitt enn det vi regner som vanlig i september.
Månedstemperaturen for hele landet lå 1,7 grader over normalen. Det gjør årets september til den 15. varmeste september-måneden i en serie som går tilbake til 1900. Relativt varmest var det i Troms og Finnmark og på Østlandet med avvik på 2,0 til 3,0 grader over normalen.
Månedsnedbøren for hele landet var 15 prosent mer enn normalen. Måneden er den 23. våteste i serien som går tilbake til 1900. Flere stasjoner i Nord-Norge fikk mer enn det dobbelte av normalen.
Her kan du lese hele månedsrapporten.
Her var det varmest:
- Færder fyr i Vestfold og Telemark: 14,6 °C (1,7 °C over normalen)
- Jomfruland i Kragerø, Vestfold og Telemark: 14,4 °C (2,4 °C over normalen)
- Svenner fyr i Larvik, Vestfold og Telemark: 14,2 °C (1,9 °C over normalen)
Høyeste maksimumstemperatur, 25,7 grader, ble registrert 14. september på Notodden flyplass.
Her var det kaldest:
- Juvvasshøe i Lom, Innlandet (1894 moh): 1,3 °C (2,5 °C over normalen)
- Gamanjunni i Kåfjord, Troms og Finnmark (1237 moh): 1,4 °C (ingen normal ennå)
- Mimisbrunnr klimapark i Lom, Innlandet (1844 moh) og Sætertinden ved Tjeldsundet i Troms og Finnmark (1095 moh): 1,8 °C (ingen normal ennå)
Laveste minimumstemperatur var -8,1 grader, og ble målt ved Čuovddatmohkki i Karasjok 27. september.
Her var det våtest:
- Lurøy i Nordland: 606,9 mm (75 prosent mer enn normalen)
- Stadlandet i Vestland: 586,4 mm (dobbelt så mye som normalen)
- Gullfjellet i Bergen, Vestland: 561,5 mm (ingen normal ennå)
Høyeste døgnnedbør var 92,5 millimeter, og ble registrert på Stadlandet i Vestland 16. september.
Nøkkelord
Kontakter
Klimaforsker Signe Aaboe ved Meteorologisk institutt.
E-post: signeaa@met.no
Telefon: 466 63 160
Bilder



Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Varmeste april noen gang for seks fylker i Sør-Norge2.5.2025 14:26:43 CEST | Pressemelding
Vi legger nok en måned med store kontraster i Norge bak oss. I sør var det varmt og vårlig. I nord var måneden kald og våt, og Finnmark fikk den våteste april som noen gang er registrert.
Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner30.4.2025 14:46:40 CEST | Pressemelding
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom