Utmerkelse til Østavind fra Helgelandskysten

Det sies at når østavinden farer over Helgeland, fører den med seg finvær og det gjør godt for både folk og kyr. I denne sammenheng snakker vi om osten Østavind. Østavind blir ystet av nordnorsk melk fra kyr som beiter i det frodige landskapet mellom havet og de mektige fjellene «De syv søstre». Dette er med på å gi en ost med karakter og en rik, fyldig og aromatisk smak.
Under oste-VM som ble arrangert i Bergen i 2018 fikk Østavind fikk bronsemedalje. - Norsk ost er et fantastisk produkt. I de siste verdensmesterskapene har norske oster forsynt deg grovt av medaljene. Østavind er et bevis på at en stor aktør som TINE også har fokus på gode lokale råvarer og produserer lokalmat i særklasse», forteller Sundqvist.
Stolt over tildelingen
- Jeg må få takke våre dyktige ansatte her på meieriet, som produserer ost 5 dager i uka, 50 uker i året – og legger både stolthet og ære i kvaliteten til produktene som meieriet leverer. Ikke rart Østavind blir god, smiler en fornøyd meierisjef Kurt A.Nilssen.
Østavind er et resultat av 2 år med produktutvikling og den produseres kun på TINE sitt meieri på Sømna.
– Det er en fantastisk anerkjennelse for Østavind å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Det gjør at nye forbrukere blir nysgjerrig på å smake den gode osten som produseres i havgapet på Helgeland. Da vi utviklet osten var vi opptatt av at den skulle skille seg fra øvrige oster vi har, sier produktutvikler i TINE May-Liss Heggeland som har vært med å utvikle Østavind.
Valgt ut av fagjury
Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Den kjente kokken Harald Osa sitter i fagjuryen og er full av lovord.
- Dette er en ost som jeg kjøper igjen og igjen. Mild og samtidig en flott aroma og med utrolig mange bruksområder Østavind har en fantastisk kvalitet og er en ost det norsk folk bør få matbordet oftere, sier Osa.
Fakta om Østavind
Østavind blir modnet på høy temperatur i minst 5 måneder og dette er også med på å gi den fyldige smak. Utseendemessig ligner den på en gräddost, men den er betydelig fastere i konsistensen.
Les mer om Østavind fra Tine: https://www.tine.no/merkevarer/østavind
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.
Les mer om Spesialitetsmerket: https://norskmat.no/no/spesialitet
Les mer om fagjuryen
https://norskmat.no/no/spesialitet/artikler/hvem-sitter-i-spesialitet-juryen
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom