Stiftelsen Norsk Mat

Utmerkelse til Østavind fra Helgelandskysten

Del
- Med Østavind fra Tine har vi en norsk ost som kan minne både om parmesan og manchego, men som lages her på flotte Helgeland. Melka kommer faktisk rett fra kyr som vandrer helt nede i fjæra og dette er med på å lage ost i særklasse, sier adm.dir i Matmerk, Nina Sundqvist. Hun delte ut Spesialitet-merket for unik smak til osten Østavind fra TINE under et arrangement på meieriet på Sømna.
Det blåste Østavind fra alle kanter under tildelingen av Spesialitet for Østavind fra TINE sitt meieri på Sømna. F.v. Nina Sundqvist, adm.dir Matmerk, Kurt A. Nilssen, meierisjef på TINE Sømna og Liv Marit Haraldsvik Reitan, varaordfører i Sømna kommune.
Det blåste Østavind fra alle kanter under tildelingen av Spesialitet for Østavind fra TINE sitt meieri på Sømna. F.v. Nina Sundqvist, adm.dir Matmerk, Kurt A. Nilssen, meierisjef på TINE Sømna og Liv Marit Haraldsvik Reitan, varaordfører i Sømna kommune.

Det sies at når østavinden farer over Helgeland, fører den med seg finvær og det gjør godt for både folk og kyr. I denne sammenheng snakker vi om osten Østavind. Østavind blir ystet av nordnorsk melk fra kyr som beiter i det frodige landskapet mellom havet og de mektige fjellene «De syv søstre». Dette er med på å gi en ost med karakter og en rik, fyldig og aromatisk smak.

Under oste-VM som ble arrangert i Bergen i 2018 fikk Østavind fikk bronsemedalje. - Norsk ost er et fantastisk produkt. I de siste verdensmesterskapene har norske oster forsynt deg grovt av medaljene. Østavind er et bevis på at en stor aktør som TINE også har fokus på gode lokale råvarer og produserer lokalmat i særklasse», forteller Sundqvist.

Stolt over tildelingen

- Jeg må få takke våre dyktige ansatte her på meieriet, som produserer ost 5 dager i uka, 50 uker i året – og legger både stolthet og ære i kvaliteten til produktene som meieriet leverer. Ikke rart Østavind blir god, smiler en fornøyd meierisjef Kurt A.Nilssen.

Østavind er et resultat av 2 år med produktutvikling og den produseres kun på TINE sitt meieri på Sømna.

– Det er en fantastisk anerkjennelse for Østavind å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Det gjør at nye forbrukere blir nysgjerrig på å smake den gode osten som produseres i havgapet på Helgeland. Da vi utviklet osten var vi opptatt av at den skulle skille seg fra øvrige oster vi har, sier produktutvikler i TINE May-Liss Heggeland som har vært med å utvikle Østavind.

Valgt ut av fagjury

Fagjuryen for Spesialitet møtes fire ganger i året for å smake på lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Produkter som får høy nok score, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Den kjente kokken Harald Osa sitter i fagjuryen og er full av lovord.

- Dette er en ost som jeg kjøper igjen og igjen. Mild og samtidig en flott aroma og med utrolig mange bruksområder Østavind har en fantastisk kvalitet og er en ost det norsk folk bør få matbordet oftere, sier Osa.

Fakta om Østavind

Østavind blir modnet på høy temperatur i minst 5 måneder og dette er også med på å gi den fyldige smak. Utseendemessig ligner den på en gräddost, men den er betydelig fastere i konsistensen.

Les mer om Østavind fra Tine: https://www.tine.no/merkevarer/østavind

 

Fakta om Spesialitet

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.

Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag over 538 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitetsmerket.

Les mer om Spesialitetsmerket: https://norskmat.no/no/spesialitet

Les mer om fagjuryen

https://norskmat.no/no/spesialitet/artikler/hvem-sitter-i-spesialitet-juryen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det blåste Østavind fra alle kanter under tildelingen av Spesialitet for Østavind fra TINE sitt meieri på Sømna. F.v. Nina Sundqvist, adm.dir Matmerk, Kurt A. Nilssen, meierisjef på TINE Sømna og Liv Marit Haraldsvik Reitan, varaordfører i Sømna kommune.
Det blåste Østavind fra alle kanter under tildelingen av Spesialitet for Østavind fra TINE sitt meieri på Sømna. F.v. Nina Sundqvist, adm.dir Matmerk, Kurt A. Nilssen, meierisjef på TINE Sømna og Liv Marit Haraldsvik Reitan, varaordfører i Sømna kommune.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye