Ny teknologi skal varsle om skadelige arter

– Automatisk miljøovervåking med miljø-DNA vil gi oss enorme fordeler i å oppdage og bekjempe skadelige organismer i ferskvann. Dersom vi får et automatisk varsel ved første spor av en skadelig organisme, vil vi kunne sette inn umiddelbare tiltak og gjøre bekjempelsen mer effektiv, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
I desember 2019 fikk Miljødirektoratet 10 millioner kroner av Forskningsrådet for å gjennomføre en før-kommersiell anskaffelse med mål om å få utvikle denne teknologien.
Nå starter selve innovasjonsprosjektet, og flere sterke forskningsmiljø og aktører i privat næringsliv har ønsket å være med. Miljødirektoratet har inngått kontrakt med Dansk Miljørådgiving –Miljø og Geoteknikk, Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Universitetet i Oslo og Eurofins for å utvikle automatisk miljøovervåking av fremmede arter og skadelige sykdomsorganismer i ferskvann. Til sammen er 21 aktører involvert, inkludert flere internasjonale institusjoner.
Miljøovervåking ved hjelp av miljø-DNA
De siste årenes utvikling av miljø-DNA-teknologi har gjort det mulig å finne ut hvilke organismer som finnes i et vann, kun ved å ta en liten vannprøve. Det er dette Miljødirektoratet nå vil bygge videre på for å utvikle teknologi for automatisk miljøovervåking, noe som ikke finnes i dag.
– Denne teknologien vil også kunne gi stor gevinst innen helse, for eksempel varsling ved spredning av virus eller antibiotikaresistens i vann, og innen oljeindustrien og oppdrettsnæringen, sier Hambro.
Målet med det nye innovasjonsprosjektet er å utvikle et apparat som kan plasseres i ferskvann og automatisk samle inn, bearbeide og analysere vannprøven i felt, uten at noen er ute på tilsyn. Hvis skadelige organismer blir oppdaget, sendes det ut et automatisk varsel.
Kan bekjempe skadelige organismer
– Spredning av fremmede skadelige organismer er en av de største årsakene til tap av biologisk mangfold. Med automatisk miljøovervåking kan det samles inn prøver mye oftere enn i dag, noe som vil gjøre overvåkingen bedre og gi viktig informasjon som vi ikke får ved dagens system, sier Hambro.
I den vedtatte tiltaksplanen om bekjempelse av fremmede skadelige organismer 2020-2025 som ble lansert 20. august, er tidlig innsats trukket fram som spesielt viktig. Å oppdage og sette inn tiltak mot fremmede organismer tidlig, er helt essensielt for å bekjempe de skadelige artene. Jo mer de sprer seg, jo vanskeligere er de å utrydde.
Dette gjelder blant annet for sykdomsorganismer som Gyrodactylus salaris, en parasitt som har gjort stor skade på den norske villaksen. Det er brukt store summer på å bli kvitt parasitten i infiserte vassdrag, og det er viktig å unngå ny smitte. Her vil automatisk varsling og tidlige tiltak ved spor av parasitten utgjøre en stor forskjell.
– Utviklingen innen miljø-DNA skjer raskt, også internasjonalt, så ved at Miljødirektoratet leder dette prosjektet håper vi å skape innovasjon tilpasset våre faktiske behov her i Norge. Det er spennende at næringslivet kan utnytte verdiskapingspotensialet som ligger i offentlig sektor sine utfordringer, og bidra til å bevare naturmangfoldet vårt, sier Hambro.
Fakta: Hva er miljø-DNA?
Miljø-DNA er celler, avføring eller rester av vev som dyr og organismer etterlater seg i naturen, noe de gjør kontinuerlig. Disse genetiske sporene gjør det mulig å finne ut hvilke organismer som finnes i vann, kun ved å ta en liten vannprøve. Miljø-DNA er på en måte organismenes fingeravtrykk.
Utvikling i Miljø-DNA-teknologi har kommet lengst i vann, spesielt på overvåking av fremmede fiskearter.
Å utvikle og ta i bruk miljø-DNA er trukket fram som et viktig tiltak for å bekjempe fremmede skadelige organismer i tiltaksplanen for 2020-2025.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.
Alvorlege avvik hos Equinor Njord ved oljeutslepp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekte alvorlege avvik etter oljeforureining frå Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaftan.
Landbasert oppdrett har for dårlig utslippskontroll7.5.2025 07:17:36 CEST | Pressemelding
Ni av ti anlegg for akvakultur på land som forurensningsmyndighetene kontrollerte i fjor, hadde brudd på regelverket. Flere av dem er alvorlige.
Åpner for noe sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikke åpne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har nå likevel valgt å åpne for noe fiske i fjordene i Vest-Finnmark.
Opnar for noko sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikkje opne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har no likevel valt å opne for noko fiske i fjordane i Vest-Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom