Endelig jobbfest igjen!

Da Norge stengte ned 12. mars i år ble svært mange arbeidstakere henvist til hjemmekontor, og mange ble permittert. Nå åpner landet gradvis og det er hyggelig å feire gjensynet med kolleger og med arbeidsplassen.
Parallelt med den for mange av oss, uvante jobbsituasjonen, har det vært mye fokus i media på fordeler og ulemper med hjemmekontor kontra det å være fysisk til stede på jobben. Mange har pekt på behovet for å se hverandre og at den digitale kaffekoppen ikke kan erstatte den daglige praten ved kaffemaskinen eller en felles lunsj. Kanskje ikke så rart at invitasjonen til en fest med kolleger nå tas imot med glede.
Viktig sosial møteplass
Jobbfester er en viktig sosial møteplass for de aller fleste av oss som er i jobb, og en fin anledning for ledelsen til å gjøre stas på sine medarbeidere. I en undersøkelse Folkehelseinstituttet (FHI) har gjennomført (2016) svarer nesten 1 av 3 at det å drikke alkohol styrker arbeidsmiljøet. På jobbfesten slapper vi av sammen, vi snakker om andre ting og vi blir kjent på en ny måte. Samtidig vet vi også at flere enn 1 av 10 både opplever drikkepress og at like mange uteblir fra jobbfesten fordi de synes kolleger drikker for mye (FHI 2019). I rene tall er dette i overkant av 300.000. Nå vet vi ikke om disse tallene er relevante for den nye situasjonen vi er i, men de er greie å ha i bakhodet for ledere og festkomitèen, når festen skal planlegges.
Tre råd: for «endelig-tilbake-på-jobb-fest»:
- Ha mindre oppmerksomhet på alkoholen og mer på aktivitetene, maten, eller rett og slett på det å ha det hyggelig sammen
- Tilby alkoholfrie alternativer som har minst like god kvalitet som den alkoholholdige drikken, og sørg for at de er lett tilgjengelige
- Ikke spør hvorfor kollegaen din ikke drikker alkohol. Det er en privatsak.
I tillegg er det lurt å tenke på at du som leder er rollemodell, og at du må være forberedt på at ting kan skli ut. Da er vårt råd at du tar en prat med den/de det gjelder.
Rådene legger et grunnlag for en fest hvor flere føler seg inkludert, og ikke minst, tør jeg påstå, vil de bidra til at det blir lettere å huske myndighetenes viktige råd om èn meter avstand og god håndhygiene.
Investering i arbeidsmiljøet
I tillegg anbefaler vi alle arbeidsplasser å ha tydelige retningslinjer for alkoholbruk. Rapporten fra FHI viser en klar forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk, også utenfor arbeidstiden. Å ha en klar holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte, er det beste tiltaket for en vellykket jobbfest. Vårt budskap er ikke å kutte ut alkohol på jobbrelaterte sammenkomster, men å ha en bevissthet på hvor grensene går. Det øker ikke bare sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert. Det er også en klok investering i arbeidsplassens arbeidsmiljø, sikkerhet og omdømme.
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth EgeDirektør
Tel:481 04 010elisabeth.ege@akan.noBilder
Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Åssiden videregående skole i Drammen er årets Akan-prisvinner.23.11.2023 13:30:00 CET | Pressemelding
MERK: Sperrefrist til 23/11, kl 13:30 Å jobbe med forebygging og håndtering av rus anses som attraktivt på Åssiden og skolen har lyktes med å gjøre holdninger og arbeidet kjent, for både ansatte og elever.
Julebordet er kanskje viktigere enn noen gang1.11.2023 11:20:53 CET | Aktuelt
av: Elisabeth Ege, direktør Akan kompetansesenter Festkomiteene på norske arbeidsplasser svinger seg om dagen, og har det sikkert hektisk. Det er mye som skal planlegges og organiseres, alt fra hvor dere skal ha julebordet, hva dere skal spise og hvor mange glass dere skal drikke. Det tradisjonsrike norske julebordet er kanskje viktigere enn noen gang.
Gratis webinar for unge tillitsvalgte om forebygging og håndtering: På tide å drite i hva folk har i glasset?31.7.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Akan kompetansesenter opplever en økt interesse og nysgjerrighet fra unge tillitsvalgte og unge medarbeidere om det forebyggende arbeidet og håndtering av problematisk bruk av alkohol. Derfor arrangerer Akan et gratis webinar for denne målgruppen i norsk arbeidsliv, den 23. august, kl. 09:00-09:45.
Alkohol – sosialt lim med høy pris på norske arbeidsplasser?10.7.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Årets sommerfest med jobben er historie og ble for de fleste en hyggelig avslutning med kolleger før ferien ble et faktum. Nå skal vi koble av, tilbringe tid med nære relasjoner og lade batteriene til innsats i høst. Da passer det dårlig at smaken av drinkene fra sommerfesten fortsatt kjennes i munnen og enkelte hendelser kjøres på repeat i minnet.
He?! Skal du ikke drikke?31.5.2023 07:00:00 CEST | Aktuelt
Gradestokken viser etterlengtede varmegrader, uteserveringene er fulle av folk og ukene fram mot sommerferien telles ned. Samtidig ramler invitasjoner om sommerfester og avslutninger med kollegaer, kunder og samarbeidspartnere inn i kalenderen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom