Eyr

Plutselig var ikke legetime på mobil skummelt lenger

Del
Er du en av dem som nå tar legebesøket hjemmefra? Da er du ikke alene. Tusenvis av nordmenn gjør det hver dag, takket være innovative sjeler i oppstartsselskaper.

Gårsdagens trussel er nå den nye velsignelsen skal vi tro nordmenn som i løpet av pandemien har endret sitt forhold til helsetjenester. Fastleger, psykologer og privatpraktiserende allmennleger snakker nå med pasientene ved hjelp av video. Og legetime på video er nå både ofte likeverdig og et godt alternativ til tradisjonelle fysiske legebesøk. Fra å bli sett på med skepsis av konservative miljøer, til å bli anerkjent som en essensiell og viktig ressurs, er gledelig for oss som utvikler og har levert digitale legetjenester i flere år.

I Eyr vet vi at det tar tid å endre vaner og det tar tid å bli trygg på å bruke nye digitale tjenester. Det tok også tid å betale med sjekkhefte til vi nå tæpper kortet. Å bo i hverandres hjem verden rundt ved hjelp av en app, var for få år siden, helt utenkelig. Innovasjon og endring kan være skummelt, men i etterkant ser vi at det var smart. Legetime via mobil uten fysisk berøring virker også umiddelbart rart for noen. Men i de fleste tilfeller, er det fullt mulig å få en profesjonell og trygg konsultasjon.

 Pandemien har bevist at leger på video er et viktig supplement til tradisjonelle legebesøk. Ola og Kari bruker oss mer og mer. Bare i Eyr har vi hatt over 70.000 konsultasjoner siden oppstarten. De fleste har tjenesten vår gratis gjennom sine forsikringer. Folk laster ned appen og ´forteller oss at de er strålende fornøyde, og det samme gjør legene. Vi skaper tillit og pasientene synes det er enkelt og tidsbesparende. Vi er åpne både på helligdager og om kveldene. Slik sett er vi med på å bidra til et mer tilgjengelig og effektivt helsevesen.

 Overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Steinar Pedersen, påpeker at en fysisk konsultasjon hos fastlegen tar 15 minutter. Reisetiden til og fra er da ikke medregnet. Det er heller ikke ventetiden før du får en time på legekontoret eller tiden det tar å komme igjennom på telefonen. Og tidsbruken koster samfunnet mye penger. Et anslag fra Tidskriftet for Legeforeningen viser at tidskostnaden for fastlegebesøk alene ligger på 19 millioner timer årlig ikke medregnet selve konsultasjonstiden. Den samlede kostnaden på reise- og ventetid til fastlegen alene er rundt fem milliarder kroner årlig, ifølge Tidskriftet.  

For kun to år siden ble vår teknologi ansett som uegnet for fastleger. Mange mente at vi bare kunne utføre begrensede oppgaver via video. Nå har pipen fått en annen lyd. Videoløsninger bestilles av fastleger, psykologer og spesialister over en lav sko, og de fleste oppdager de store mulighetene og fordelene som ligger i digitalt tilgjengelig helsevesen. Det er vi glade for. For ingenting er vel bedre enn at alle leger tar i bruk ny teknologi for å bidra til å løse fremtidenes eldreboom og hjelpe til å holde befolkningen frisk. 

Vi vet at det i dag utdannes for få innen helse og medisin, så vi er nødt til å utruste dem med digital kompetanse for å ivareta folks helse mer effektivt. Norge greier ikke å utdanne nok leger eller importere nok arbeidskraft til å løse oppgavene, når vi om ti år vil ha flere eldre enn barn her til lands, ifølge tall fra SSB. Som en liten privat aktør ser vi at løsningen må ligge mellom et samarbeid av kreative innovative løsninger innen start-ups miljøer og det offentlige. Vi vet ikke når neste pandemi kommer. Eller hvordan den vil arte seg. Men vi tror at teknologien vil hjelpe oss å spare liv, og at det ikke lenger er skummelt å snakke med legen via mobil eller video.

Karl Martin Lind

Grunder i eyr

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Eyr

Eyr
Eyr
Kongens 12
0153 Oslo

+47 98 21 83 15https://www.eyr.md

Legene på mobil

Snakk med legen når og hvor det passer deg. Med Eyr tar du legetimen på mobil - raskt, enkelt og sikkert. 
Tidsklemma er noe de fleste kjenner på av og til. Gjennom vår videoløsning kan du snakke med en lege når og hvor det måtte passe deg. Enten det er hjemme i sofaen, i senga, på kontoret, hytta eller i utlandet. Alle våre leger er erfarne allmennleger som jobber som fastleger eller legevaktsleger i Norge. 
Over 1 million nordmenn har oss gratis gjennom sin forsikring - er du en av dem?