Sommerens natureventyr planlegger du på nett

– Nasjonalparkene våre er skatter som venter på å bli funnet. Hvorfor ikke finne dem nå når vi alle skal være turister i eget land? Som en hjelp i planleggingen lanserer Miljødirektoratet nettportalen norgesnasjonalparker.no, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Velkommen inn!
Naturen er et trekkplaster i markedsføringen av Norge. I undersøkelser trekker en av tre utenlandske turister fram nasjonalparkene våre som et viktig reisemål.
Selv om formålet med opprettelsen av dem er å sikre variasjon i naturen og bidra til å beskytte landskap, naturtyper og arter for framtida, er det ingenting i veien for å besøke en av de 40 parkene vi har på fastlandet.
– Vi ønsker å si "velkommen inn" i nasjonalparkene og tilrettelegger for besøkende, samtidig som vi tar vare på det ypperste vi har i norsk natur. Det venter store naturopplevelser for den som griper sjansen og besøker en av naturskattene våre, sier miljødirektøren.
Siden 2012 har det vært jobbet med å utvikle en merkevare for nasjonalparkene for å bidra til å gjøre dem mer kjent, mer tilgjengelige og gi grunnlag for økt lokal verdiskaping i tilknytning til dem.
Felles portal
Mange av nasjonalparkene våre har nettsider fra før, men den nasjonale overbygningen har manglet. Nå finner du for første gang informasjon om alle Norges nasjonalparker på et og samme nettsted.
Portalen leder brukeren videre til sider for den enkelte nasjonalpark og et utvalg av store og besøksvennlige landskapsvernområder.
I tillegg vil du i portalen finne Norges 25 nasjonalparkkommuner. Statusen innebærer at kommunen aktivt skal legge til rette for besøkende som vil oppleve nasjonalparkene og områdene rundt, samtidig som natur- og verneverdier blir tatt vare på.
Du finner også informasjon om Norges fem tettsteder med status som nasjonalparklandsby.
Landet rundt er det 26 besøkssentre som byr på opplevelser og informasjon om nasjonalparkene og norsk natur. Også disse kan du finne informasjon om i den nye portalen.
– Med denne nettportalen håper vi å inspirere til besøk i en nasjonalpark. I tillegg ønsker vi å lette planleggingen og sikre gode opplevelser for de som ønsker å ta en tur, sier Ellen Hambro.
Råd for turen
Miljødirektoratet har før sommeren samarbeidet med en rekke aktører om felles råd for friluftslivssommeren 2020. Slik tar vi hensyn til hverandre og naturen mens vi nyter ferien:
Bidra til å begrense koronasmitte. Følg med på råd og regler fra helsemyndigheter og kommuner. God tur! |
Aktørene som står sammen om rådene er Miljødirektoratet, Norsk Friluftsliv, Den Norske Turistforening, Friluftsrådenes Landsforbund, Oslofjorden Friluftsråd, Statskog og Innovasjon Norge/Visitnorway.no.
Fakta:
Norge har 47 nasjonalparker, 7 av dem ligger på Svalbard.
Nasjonalparker er store naturområder med særegne eller representative økosystemer. De dekker i alt 9,7 prosent av landarealet.
Vi har også en rekke landskapsvernområder som er godt besøkt, som Trollheimen og Lyngsalpan.
Vernet skal beskytte naturen mot inngrep og sikre samspillet i naturen mot forstyrrelser. Nasjonalparkene er også en viktig del av arbeidet med å hindre at planter og dyr blir utryddet.
Nasjonalparkene kan brukes til friluftsliv og annen aktivitet som ikke skader verneverdiene. Du kan blant annet gå tur, fiske og plukke sopp og bær.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Lenker
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Foreslår å verne sju nye naturområder12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområder, steppelandskap og sjøfuglområder i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservater.
Foreslår å verne sju nye naturområde12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområde, steppelandskap og sjøfuglområde i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservat.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tiden av året er det størst mulighet for å se bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om hva du bør gjøre hvis du møter en.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tida av året er det størst moglegheit for å sjå bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om kva du bør gjere om du møter ein.
Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom