9 gode alternativer til Lofoten

At Lofotens majestetiske fjell og lange, hvite strender har en tiltrekningskraft på oss er ikke rart. Hvert år valfarter utenlandske turister fra hele verden til øyriket i nord. Tall fra Ipsos viser at 425 000 nordmenn planlegger å reise på ferie til Lofoten i sommer.
Fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv er glade for at så mange vil oppleve naturen, men frykter stor slitasje på populære turistmål framover.
– 425 000 nordmenn på ferie i Lofoten er et veldig høyt tall. Lofoten er et spektakulært sted og har blitt veldig eksponert i sosiale medier de siste ti årene. Heldigvis er vi bortskjemte her i Norge og har mange fantastiske områder med lignende kvaliteter. Så om du sitter og planlegger årets sommerferie til Lofoten kan det være verdt å se etter andre, gode alternativer, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.
Her er ni spennende alternativer til Lofoten.
1. Vesterålen
Like nord for Lofoten finner man Vesterålen. Med sin mektige natur har dette blitt et populært reisemål de siste årene. Her finner man spisse tinder, vakre sandstrender, og flotte turer, som blant annet Dronningruta. I tillegg er stedet et eldorado for kajakkpadlere.
2. Senja
Senja er Norges nest største øy og ligger i Troms og Finnmark. De høye fjellene som møter de hvite strendene og knallblå havet er til å miste pusten av. Innlandet er fullt av fjell, innsjøer og skogen, mens yttersida av øya er stupbratt, med mektige fjellformasjoner og sjarmerende fiskevær.
3. Engeløya
Helt nord i Steigen finner du Engeløya. Med Lofotveggen i vest og Hamarøy i øst har man mye å hvile øynene på. Engeløya har et godt bevart kulturlandskap og kan by på spektakulære fjell og en enestående skjærgård.
4. Sommarøy
En times kjøretur fra Tromsø finner du Sommarøy. Det idylliske fiskeværet ble verdenskjent etter PR-jippoet der de proklamerte at de skulle bli verdens første tidsfrie sone. «Pittoreske Sommarøy i Nord-Norge mener midnattssolen og lyse netter gjør tiden irrelevant og ønsker derfor ikke lenger å være kontrollert av klokka », skrev russiske Sputnik News. Selv om det hele viste seg å være en kampanje initiert av Visit Norway, er den iallfall treffende på flere områder. Naturen her er Nord-Norge på sitt beste, med både fjell som steiler opp av havet og rolige strender.
5. Lyngsalpene
Mellom Ullsfjorden og Lyngenfjorden ligger Lyngenhalvøya, med sine høye tinder og trange daler. Et opprevet, vilt og vakkert landskap med breer og stupbratte fjellsider gjør Lyngen og Lyngsalpan til et sjeldent godt utgangspunkt for varierte naturopplevelser. Området er preget av rekke høye og spisse tinder av alpin karakter, og her finner du Jiehkkevárri (1834 moh.) som er Troms’ høyeste fjell.
Mange forbinder nok Lyngsalpene med vinter og snø, på grunn av de spektakulære utforkjøringene på ski, men også sommerstid valfarter fjellklatrere fra hele verden hit.
6. Ofoten
Ofoten er distriktet rundt Ofotfjorden og dens armer, og området er en skattekiste for friluftslivinteresserte. Ofotfjorden skjærer seg dypt inn i landet, og flere steder kan den by på stupbratte fjordsider. Øst i Ofoten finner du storheter som Storsteinfjellet (1894 moh.) og en rekke breer, som Frostisen og Gihtsejiegnja. Men Ofoten kan som mange steder ellers i Nord-Norge by på idylliske sandstrender og en vakker skjærgård.
7. Vega
Visit Norway skriver treffende nok at det er mer enn 6500 grunner til å besøke Vegaøyene utenfor Helgelandskysten. Vegaøyene står på UNESCOs verdensarvliste og er kåret til en av verdens 20 uoppdagede øyperler av den britiske avisen Observer. Kos deg på de langgrunne strendene på Eidem i sør, besøk fiskehavnene på Nes, Holand og Kirkøy i nord. Øya Vega byr også på utsøkte padleforhold om du ønsker å utforske de mange øyene.
8. Sunnmørsalpene
Sunnmørsalpene er en betegnelse for de alpine fjellområdene rundt Hjørundfjorden, og dette er et sted som har mye å by på. De norske alpene har flere tinder som strekker seg fra fjorden og opp mot 1700 moh. Slogen (1564 moh.), Hornindalsrokken (1529 moh.), Kolåstinden (1432 moh.) og Skårasalen (1542 moh.) er bare noen av gigantene du finner i området.
9. Bremangerlandet
Bremangerlandet er den største øya i Sogn og Fjordane. De mektige fjellformasjonene og kritthvite strendene ligger som perler på en snor langs kysten i dette området. Refviksanden, Hoddevika og Grotlestranden er alle idylliske og lett tilgjengelige, men den mest spektakulære er trolig Vetvika. Her møter den kritthvite sandstranden de azurblå bølgene som ruller inn fra storhavet, med loddrette klipper som omkranser den idylliske vika. På Bremangerlandet finner du også Hornelen, Europas høyeste sjøklippe (860 moh).
Nøkkelord
Kontakter
Lasse HeimdalGeneralsekretær
Tel:+47 951 51 194lasse.heimdal@norskfriluftsliv.noBilder









Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Tirsdag starter det nasjonale bålforbudet14.4.2025 09:00:05 CEST | Pressemelding
De fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde i løpet av perioden med bålforbud. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta ansvar for egen tur og bidra til å begrense brannfaren.
Gratis aktivitetshefte skal gi flere barn friluftsglede – 160 000 hefter delt ut10.4.2025 09:26:21 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 skal alle barn fra fem til ti år få Friluftsknappen – et aktivitetshefte som skal vekke nysgjerrighet, skape mestring og gi gode naturopplevelser.
Presseinvitasjon: H.K.H. Kronprins Haakon åpner Friluftslivets år 2025 på Sognsvann16.1.2025 08:30:00 CET | Presseinvitasjon
Lørdag 18. januar inviterer Norsk Friluftsliv og 24 medarrangører pressen til «Hele Norge båler» på Sognsvann, som markerer åpningen av Friluftslivets år 2025.
Åpner Friluftslivets år med 500 bål over hele landet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Lørdag 18. januar går det offisielle startskuddet for Friluftslivets år 2025 med den nasjonale markeringen «Hele Norge båler».
Ferske tall: Bålet skaper fellesskap og senker stress10.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Bål er mer enn bare varme og kos – det er en måte å koble av fra hverdagen og bygge fellesskap på, viser en ny Ipsos-undersøkelse gjennomført for Norsk Friluftsliv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom