Forberedelser til vårflom i Lågen og Mjøsa

Av regionsjef Toril Hofshagen, NVE
Vårflom er et årvisst fenomen i store deler av landet og noe vi som samfunn alltid må være forberedt på å kunne håndtere på best mulig måte. Vinteren i år har vært én av de 5-6 mest snørike siden 1958. Vårflomprognoser viser at vi må være forberedt på at årets vårflom kan gi utfordringer i store deler av landet, herunder også i Gudbrandsdalslågen og Mjøsa.
Avhenger av været
Hvor stor flommen blir i år, er fullstendig avhengig av værutviklingen fremover. Størst flom vil vi få ved en kombinasjon av mye regn og sterk snøsmelting på grunn av varmt vær. Minst flom vil vi få hvis det er en gradvis smelting av snø gjennom hele våren og lite nedbør.
Gudbrandsdalslågen kalles ofte bare Lågen, som stammer fra det norrøne ordet lǫgr, som betyr væske eller vann. Lågen har som regel to flomtopper i løpet av våren og sommeren. Først kommer flommen fra de nordøstlige delene, og deretter fra den vestlige delen, Ottavassdraget. Dette kommer av forskjeller i snømengder, hvor høye fjellpartiene er samt hvor mye vassdragene er regulert. Det kan bli store flommer også til andre årstider, som i oktober 2018, da det var stor flom i Ottavassdraget som følge av kraftig snøsmelting og regn.
Forberedelser bidrar til å redusere flommen
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bistår kommunene og samfunnet generelt med å forebygge mot skader av flom og skred, gjennom kartlegging av fareområder, innspill til arealplaner, bistand til sikringstiltak samt varsling av flom- og skredrisiko. I en beredskapssituasjon gir NVE faglige råd til kommuner og nødetater i deres arbeid med å håndtere flom- og skredhendelser.
Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB) er regulant i Glomma- og Lågenvassdraget og har ansvar for å manøvrere i tråd med konsesjonsvilkår fra NVE. Alle reguleringsmagasiner ovenfor Mjøsa og Lågen tappes ned på våren. Dette bidrar til å redusere flommen nedover i vassdraget, fordi det tappes minimalt fra magasinene når disse fylles med flomvann. Reguleringsmagasinene fanger opp ca. 20 prosent av det totale tilsiget til Mjøsa i en vårflom, og det bidrar normalt til at flomtoppen i Mjøsa reduseres med ca. 0,5 meter. Når det er forholdsvis stort tilsig til Mjøsa, slik det har vært så langt i år, er det imidlertid ikke fysisk mulig å tappe helt ned til laveste regulerte vannstand. Årsaken er det trange utløpet fra Mjøsa og lite fall videre nedover.
Du kan bidra
NVE har jevnlig dialog med GLB under flom og kan gi tillatelse, alternativt pålegg, til å fravike konsesjonsbestemmelsene dersom det er nødvendig med ekstraordinære tiltak for å redusere flomfaren. Likevel er mesteparten av tilløpet til Mjøsa og Lågen uregulert, det vil si at det fanges ikke opp i noe reguleringsmagasin, og flomutviklingen styres av værforholdene. Mer info om flom i Lågen og Mjøsa finnes på www.nve.no/flomogregulering.
Hvis det varsles flom i ditt område, bør du sørge for å sikre eiendom og gjenstander som er utsatt. Du kan også bidra til å redusere faren for lokale oversvømmelser, eksempelvis ved å sørge for åpne stikkrenner, kummer og kulverter slik at vannet får fri passasje. Flere gode råd finner du på varsom.no, der du også kan abonnere på varsler om flom og andre naturfarer.
Bilder


Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Økende snøskredfare i Troms mot helgen30.4.2025 14:11:27 CEST | Pressemelding
Det er store kontraster i snøskredforholdene i landet for tiden. I Troms er det krevende forhold, mens det i Sør-Norge nesten ikke er skiføre igjen.
NVE har fastsatt utredningskrav for utenlandskablene Skagerrak 1 og 230.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Statnett har meldt planer om å reinvestere de to første strømkablene til Danmark, som ble satt i drift i 1976 og 1977. NVE har nå fastsatt et utredningsprogram med krav til hvilke temaer som skal utredes, med ekstra fokus på samfunnsøkonomi.
NVE vurderer nye tiltak for å styrke sikkerheten i kraftsystemet29.4.2025 15:22:13 CEST | Pressemelding
NVE vil kartlegge den samlede reparasjonsberedskapen, vurdere endringer i organiseringen, og vurdere nye krav til fysisk sikring av kraftanlegg.
NVE avslår søknad om regulering og vannuttak i Loppa kommune29.4.2025 09:57:08 CEST | Pressemelding
Oppdrettsselskapet Glacier Salmon AS har søkt om tillatelse til regulering og vannuttak i Loppa kommune i Finnmark. Norges vassdrags- og energidirektorat avslår søknaden på grunn av negative konsekvenser for naturmangfold, landskap og reindrift i området.
NVE stiller krav til utredninger for vindkraft i Finnmark25.4.2025 10:56:46 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har i dag fastsatt utredningsprogrammer for hver av de 11 pågående vindkraftsakene i Finnmark. Programmene setter krav til hvilke temaer som må utredes før selskapene kan søke om konsesjon. Utredningskrav om reindrift fastsettes senere. Det samme gjelder utredningsprogrammene for nettiltakene i området.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom