Syv tips til uteskole denne våren

Mandag 27. april åpner skolene dørene for elever på 1.-4. trinn, og etterhvert skal også de eldre elevene få komme tilbake til skolen. Skolehverdagen kommer til å bli annerledes enn det man er vant til på grunn av smittefaren, og denne våren blir det mye uteundervisning.
Friluftsliv i skolen
Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for 17 friluftsorganisasjoner, jobber for å fremme naturen som læringsarena i alle fag, gjennom prosjektet Friluftsliv i skolen.
– Lærere og foreldre har den siste tiden gjort en kjempeinnsats for å gjøre hjemmeundervisning mulig. Norsk Friluftsliv ønsker å berømme den innsatsen som har blitt gjort, og vi ser at det er mange som setter enormt stor pris på mulighetene til å ta med barna ut, sier Gunhild Bondevik Størseth, prosjektleder for Friluftsliv i skolen.
Nå må lærerne igjen snu seg om for å tilpasse skolehverdagen til de nye smittevernreglene.
– Dette er en kjempemulighet for lærerne til å få med seg elevene ut, og jeg tror de vil se mange gode resultater av dette, sier Bondevik Størseth.
Friluftsliv i skolen har laget et årshjul for uteaktiviteter med tips til uteundervisning uke for uke året rundt. Her har syv tips til uteundervisning som er tilpasset våren.
Syv tips til uteundervisning
1. Bruk sansene ute i naturen
Ved å bruke alle sansene når ute i naturen blir man mer glad i naturen, og man får mer respekt for den. Finn fem lukter, kjenn på fem forskjellige overflater, eller kan du se fem forskjellige farger? Kan du høre fem forskjellige lyder?
2. Finn insekter
Maur, gresshopper og sommerfugler er så forskjellige, men likevel tilhører de samme dyregruppe, nemlig insekter. Gå ut i naturen og let etter insekter. Lær hvorfor insekter er viktige for naturen vår.
3. Lag kunst med materialer fra naturen
Mulighetene for hva man kan lage av materialer man finner ute i naturen er mange. Hva med å lage en seljefløyte? Eller hva med å snekre en fuglekasse?
4. Lag en liten ryddeaksjon
Plastavfall og annen søppel er et av våre største miljøproblem. Samtidig er det ett av de områdene det er lettest å gjøre en innsats på individnivå, og alle kan bidra. Ta med en pose ut, og la målet være å fylle posen med søppel.
5. Lær om biologisk mangfold
Hvorfor er det så mange forskjellige arter? Hvilken plass og oppgave har de forskjellige artene? Hvilke konsekvenser kan det få hvis mange av artene dør ut? Gå ut i skogen; se og lytt etter tegn fra forskjellige arter og filosofer rundt spørsmålene over.
6. Finn ingredienser til mat man kan spise
På våren er det mange arter som kan høstes. Løvetann, geitrams, brennesle, strutseving, ramsløk og villgressløk, er eksempler på urter som kan høstes på våren, og som kan brukes til å lage suppe, toast eller noe annet godt.
7. Lær om allemannsretten ute i naturen
Alle barn og unge skal lære om allemannsretten, hvilke rettigheter den gir, men også om pliktene som følger med. Norsk Friluftsliv og Miljødirektoratet har laget et undervisningsopplegg i Salaby om allemannsretten for 1.-10. trinn. Dette er gratis og åpne for alle.
Flere tips finner du på friluftsliviskolen.no og pår Facebook-siden "Friluftsliv i skolen".
Nøkkelord
Kontakter
Gunhild Bondevik StørsethProsjektleder Friluftsliv i skolen
Tel:46450481gunhild@norskfriluftsliv.noBilder


Lenker
Om Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv er fellesorganisasjonen for de 19 store friluftslivsorganisasjonene, med én million medlemskap og flere enn 5000 lag og foreninger.
Vårt oppdrag er å jobbe for at våre medlemsorganisasjoner er i best mulig stand til å bidra til friluftsglede for flere – oftere. Hvert år arrangerer vi Friluftslivets uke over hele landet, fra første helg i september.
Våre medlemsorganisasjoner: 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet KYSTEN, Norges Turmarsjforbund, Norges Jeger- og fiskerforbund, KFUK-KFUM-speiderne, Kristen Idrettskontakt, Norges Dykkeforbund, Norges klatreforbund, Norges orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistforeningen, Norsk Kennel klub, Norges Seilforbund, Det norske Skogselskap og Norges Sopp- og nyttevekstforbund.
Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv
Ny 17. mai-marsj skal få Norge ut på tur15.5.2025 12:51:26 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 er det laget en ny korpsmarsj – og hele 1600 musikkorps har fått den tilsendt. Nå håper Norsk Friluftsliv at «Stien» skal spre friluftsglede over hele landet på nasjonaldagen.
Nasjonal kåring: dette er årets friluftslivskommune 20257.5.2025 20:00:00 CEST | Pressemelding
For første gang er alle landets 357 kommuner vurdert og rangert på innsatsen for friluftsliv. Tjeldsund i Troms stikker av med seieren og kåres til årets friluftslivskommune 2025.
Nye tall: dette er det viktigste fritidstilbudet i kommunene5.5.2025 07:38:40 CEST | Pressemelding
Et flertall av befolkningen mener friluftsliv er det viktigste fritidstilbudet i kommunen. Det viser en fersk undersøkelse fra Ipsos.
Tirsdag starter det nasjonale bålforbudet14.4.2025 09:00:05 CEST | Pressemelding
De fleste skog- og gressbranner i 2024 skjedde i løpet av perioden med bålforbud. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å ta ansvar for egen tur og bidra til å begrense brannfaren.
Gratis aktivitetshefte skal gi flere barn friluftsglede – 160 000 hefter delt ut10.4.2025 09:26:21 CEST | Pressemelding
I anledning Friluftslivets år 2025 skal alle barn fra fem til ti år få Friluftsknappen – et aktivitetshefte som skal vekke nysgjerrighet, skape mestring og gi gode naturopplevelser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom