Kompensasjonsordning.no åpner i morgen

Nettsiden kompensasjonsordning.no åpner lørdag 18. april. Det skjer tre uker etter at regjeringen annonserte planen om kompensasjonsordningen for næringslivet, og to uker etter at regjeringen la frem et lovforslag for Stortinget. Søknad om kompensasjon gjøres via nettportalen, og der vil det også ligge veiledere og informasjon om ordningen.
– Jeg er glad for at vi raskt har fått på plass en omfattende, men likevel enkel ordning. Den kommer til å hjelpe mange av de bedriftene som nå sliter med å få endene til å møtes. Dette har vil klart takket være gode innspill fra partene i arbeidslivet, og et godt og effektivt samarbeid mellom Skatteetaten, Finans Norge, Bits, DNB og Digitaliseringsdirektoratet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).
Skal redde arbeidsplasser
Formålet med ordningen er å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser. Det har derfor vært viktig å få på plass en enkel og effektiv løsning som sikrer at pengene kommer raskest mulig ut til foretakene.
– De fleste søknadene vil bli behandlet automatisk. Dermed vil mange av foretakene ha pengene på konto allerede få dager etter at de har sendt søknaden, sier finansministeren.
Foretak som ble pålagt å stenge kan søke først
For å bremse spredningen av viruset, fikk flere foretak pålegg av staten om å stenge av smittevernhensyn. Det er denne gruppen foretak som først kan søke om tilskudd når kompensasjonsordningen for næringslivet åpner lørdag formiddag.
– I løpet av morgendagen åpner vi for at foretak som ble pålagt å stenge av staten, kan søke om tilskudd. Øvrige foretak med betydelig inntektstap kan søke fra og med mandag 20. april, sier skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten.
Skatteetaten har et overordnet og helhetlig ansvar for utvikling, iverksettelse og forvaltning av ordningen.
Viktig å sette seg inn i ordningen
For å kunne motta tilskudd fra kompensasjonsordningen, må foretakene oppfylle flere kriterier.
– Sjekk om ditt foretak tilfredsstiller kravene før du søker, lyder oppfordringen fra skattedirektøren.
– Sammen med gode samarbeidspartnere har Skatteetaten laget en så effektiv ordning som mulig. Men det er flere forhold foretakene selv må finne ut av før de sender søknaden. Bruk tid på å sjekke kriterier, snakk gjerne med en regnskapsfører dersom det er behov for hjelp eller benytt deg av informasjonen som er tilgjengelig på kompensasjonsordning.no, sier Holte.
Påkompensasjonsordning.no finner du søknadsskjema, informasjon om foretaket ditt er blant næringene som staten har pålagt å stenge, og annen relevant informasjon. Du får veiledning mens du fyller ut søknaden. Det er også opprettet et eget telefonnummer hvor bedrifter som har spørsmål om løsningen kan ringe og få veiledning.
Vil kunne bli kø
Skatteetaten er forberedt på en strøm av søknader fra bedrifter over hele landet. Selv om det blir puljevis søking, vil det kunne oppstå kø i perioder.
– Vi har i løpet av kort tid bygd opp en digital portal som er rustet til å tåle et høyt volum, men hvis titusenvis av bedrifter logger seg på søknadssidene samtidig, vil det kunne bli kø. Det er derfor lurt å smøre seg med litt tålmodighet. Hvis du ikke kommer inn i løsningen med en gang, råder vi deg til å prøve igjen litt senere, sier Holte.
Kontroller før og etter utbetaling
Skatteetaten vil benytte seg av samme typen kontrollmekanismer som gjøres i den ordinære skatteforvaltningen.
– Kontrollene, som gjennomføres av ansatte med spisskompetanse, skjer på grunnlag av analyser, tips og rik tilgang til informasjon om virksomheter. Det legges opp til flere typer kontroller, både automatiske og manuelle, før og etter utbetaling. I tillegg samarbeider Skatteetaten med Økokrim og bankene, samt A-krimsentrene, som er et samarbeid mellom Politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV, forteller skattedirektøren.
Vedlegg 1: Fakta om kompensasjonsordningen
Vedlegg 2: Dette må du finne frem før du kan søke
Vedlegg 3: Oversikt over virksomheter som kan anses å være pålagt å stenge av staten
Nøkkelord
Kontakter
Merete Bergeland JebsenPressesjef
Tel:945 01 000presse@skatteetaten.noBilder

Dokumenter
Om Skatteetaten
I Skatteetaten jobber vel 7000 ansatte mot samme mål; å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og har ansvaret for et oppdatert folkeregister og at skatter og avgifter blir fastsatt og innbetalt på riktig måte.
Følg pressemeldinger fra Skatteetaten
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Skatteetaten på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Skatteetaten
I dag går leveringsfristen ut: Dette skjer om du ikke leverer skattemeldingen30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Ved midnatt onsdag 30. april går fristen ut for å levere skattemeldingen. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark gir deg svaret på de vanligste spørsmålene som blir stilt til Skatteetaten.
Under en uke til leveringsfristen går ut: Hvis du ikke har sjekket skattemeldingen, begynner du å få dårlig tid24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Tall fra Skatteetaten viser at knappe 2,7 millioner har levert skattemeldingen og 1,3 millioner har fått skatteoppgjøret sitt. – Hvis du ikke har åpnet og sjekket skattemeldingen din, oppfordrer jeg deg på det sterkeste til å gjøre dette så snart som mulig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
Storkontroll av transportbransjen på Østlandet11.4.2025 14:35:29 CEST | Pressemelding
En tverretatlig kontroll i transportbransjen gjennomført av Skatteetaten, Statens vegvesen og politiet avdekket en rekke lovbrudd. Indikasjoner på skatteunndragelse, bruksforbud, førerkortbeslag og bøter var blant resultatene.
Alle skattemeldingene sendt ut – 1,1 millioner har allerede fått skatteoppgjøret sitt9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skatteetaten har nå sendt ut alle skattemeldingene for inntektsåret 2024. 2,2 millioner har allerede levert skattemeldingen sin og 1,1 millioner har fått skatteoppgjøret sitt.
Betaler du eiendomsskatt? Da bør du sjekke skattemeldingen din3.4.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Mange kommuner benytter Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Hvis du mener at du betaler for mye i eiendomsskatt, kan du ha krav på å få markedsverdien på boligen din satt ned.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom