Svalbard: Kaldere enn normalt for første gang siden 2010

Med en snittemperatur i mars 2020 på -16,2 grader fikk Svalbard lufthavn en månedstemperatur som var under normalen. Det har ikke skjedd på 111 måneder.
Siden november 2010 har målestasjonen på flyplassen i Longyearbyen ikke hatt én eneste måned med gjennomsnittstemperatur under normalen. Den globale oppvarmingen har nemlig bidratt til at Arktis, og spesielt Svalbard-regionen, har hatt en usedvanlig langvarig varm periode, også i et 100-års perspektiv.
Normalperioden vi sammenlikner med er 1961-1990, men målingene går tilbake til 1899.
- I mars ble altså denne unike rekken av månedstemperaturer over normalen brutt. Gjennomsnittstemperaturen i mars var på -16,2 grader, og det er 0,5 grader under normalen, sier Jostein Mamem, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Lite sjøis i Isfjorden
Mars har likevel ikke vært en uvanlig kald måned i Longyearbyen.
- Det er verdt å merke seg at hele 50 tidligere marsmåneder er kaldere enn årets mars i en temperaturserie som går tilbake til 1899. Og det til tross for at årets mars har vært dominert av luftmasser som stammer fra nord og nordvest i Arktis. I teorien burde det da vært enda kaldere, men det har blant annet vært lite sjøis på Isfjorden utenfor Longyearbyen, og det drar temperaturen opp, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Tydelig unntak
Ingen andre steder på kloden skjer oppvarmingen raskere enn i Svalbard-regionen. Siden 1961 har temperaturøkningen vært om lag tre ganger høyere enn i Oslo, og hele seks ganger høyere enn den globale temperaturøkningen. Observasjoner på Svalbard lufthavn viser at temperaturen i gjennomsnitt har steget med 5,6 grader siden 1961. Til sammenlikning har temperaturen på Blindern i Oslo steget med 2 grader i samme periode. Globalt har den steget med 0,9 grader.
Nøkkelord
Kontakter
Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt: 928 55 525
Bilder

Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
Februar satte nær 100 varmerekoder3.3.2025 15:51:00 CET | Pressemelding
Årets februar er et godt eksempel på at klimaendringene preger været, spesielt i nord: – For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker
Giftig cocktail fra skip slippes rett ut i norske havområder19.2.2025 09:06:55 CET | Pressemelding
Eksosvasking fører til så høye nivåer av farlige stoffer at det skader livet i havet, viser ny modell fra MET. Forskningen har bidratt til at både Finland, Sverige og Danmark nylig har forbudt denne teknologien. I Norge er det fortsatt fritt fram.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom