Forskningstiltak for å hjelpe næringslivet under koronakrisen
Forskningsrådet er nå i løpende dialog med FoU-institusjonene, næringsorganisasjonene og en rekke enkeltbedrifter for å kartlegge situasjonen og iverksette effektive tiltak for aktører som er i en vanskelig situasjon på grunn av inntjenings- eller kapitalbortfall.
- Vi starter med løpende mottak av innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN) ut året og vil bevilge nye prosjekter tre eller fire ganger i løpet av 2020. Vi har i overkant av 1,2 milliarder kroner for nye IPN-prosjekter i år og vil løpende vurdere denne rammen.
- Vi vil bruke statsstøtteregelverkets handlingsrom med hensyn til støttegrad og vurdere størrelse og form for egenandeler i prosjekter (kompetanse- og samarbeidsprosjekter, innovasjonsprosjekter og senterordninger).
- SkatteFUNN-søknader vil behandles i løpet av tre uker frem til sommeren.
- SkatteFUNN-prosjekter som er igangsatt og blir forsinket som følge av situasjonen, kan be om ett års forlengelse.
Næringsminister Iselin Nybø mener det er viktig å ta nye grep for næringslivet nå. – Jeg er glad for at Forskningsrådet nå vil legge til rette for at bedrifter raskt kan få muligheten til å starte opp forsknings- og innovasjonsprosjekter. Da kan bedriftene både opprettholde aktivitet som er viktig i 2020 og være bedre stilt til å møte hverdagen når krisen er over sier næringsminister Iselin Nybø.
Forskningsrådet har også gitt regjeringen råd om tiltak for raskt å møte utfordringene i næringslivet og i forskningsinstituttene gjennom å økte budsjetter til IPN og økt grunnbevilgning til instituttene for 2020.
– Dette er en situasjon som rammer norsk næringsliv hardt sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. – Vi vil nå se på kontraktene for prosjekter som er i gang og nye prosjekter for å avlaste næringslivets utfordringer der det er mulig innenfor statsstøtteregelverket. Vi jobber kontinuerlig med dette, og vil komme med utfyllende informasjon om dette i løpet av uken sier Røttingen.
Gjennom SkatteFUNN kan bedrifter få skattefradrag på opptil 19 % av forsknings- og utviklingskostnader i et prosjekt. Hvis bedriften ikke har overskudd og derfor ikke betaler skatt, kan støtten bli utbetalt som et tilskudd i forbindelse med skatteoppgjøret. Et godkjent SkatteFUNN-prosjekt kan også brukes som en del av grunnlaget for å innhente lån eller annen kapital.
Om innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN)
Innovasjonsprosjekt i næringslivet er et bedriftsledet forskningsbasert innovasjonsprosjekt. Målet er å motivere bedrifter til å ta høyere risiko og investere mer i forskning og innovasjon som kan skape nye eller forbedrede produkter eller tjenester. For å gi bedriftene mulighet til å komme raskere i gang med nye prosjekter, innfører vi nå løpende søknadsmottak ut 2020. I 2020 vil Forskningsrådet investerer minst 1,2 milliarder kroner i slike prosjekter.
Informasjon om løpende søknadsmottak og flere bevilgninger gjennom året vil legges ut på våre nettsider i løpet av et par uker.
Les den generelle beskrivelsen om innovasjonsprosjekter i næringslivet her: https://www.forskningsradet.no/sok-om-finansiering/hvem-kan-soke-om-finansiering/naringsliv/innovasjonsprosjekt-naringsliv/
Om SkatteFUNN
SkatteFUNN forvaltes av Forskningsrådet og Skatteetaten.
Fra og med 2020 settes fradragsprosenten til 19 prosent for alle bedrifter, uavhengig av størrelse på selskapet.
Prosjekter som er forsinket som følge av situasjonen nå vil kunne be om ett års forlengelse gjennom en ny SkatteFUNN-søknad i starten av 2021. Forskningsrådet gir veiledning i hvordan dette gjøres på enklest mulig måte.
Søknadene til SkatteFUNN har problemstillinger innenfor alle fagområder. Et SkatteFUNN-prosjekt må alltid være målrettet og avgrenset og handle om å utvikle en ny eller forbedret vare, tjeneste eller produksjonsprosess som er til nytte for bedriften. Les mer om SkatteFUNN her: www.skattefunn.no
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
To nye forskningssentre for norsk fagspråk i akademia16.2.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Forskningsrådet deler ut 120 millioner kroner til to nye nasjonale forskningssentre for norsk fagspråk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom