Her kan du få hjelp på telefon og chat

– Nå er vi i en krisesituasjon der de vanlige tilbudene holder stengt og dagliglivet endres drastisk. Vi blir tvunget til å tilbringe mye mer tid hjemme hver for oss, og det betyr at de som har det tøft fra før vil få det enda vanskeligere nå. Da er det viktig å vite at det er hjelp å få, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.
Nedenfor er en oversikt over hjelpetilbud til unge og voksne, og steder der voksne som er bekymret for et barn kan ta en kontakt.
Kommunenes ansvar
Av-og-til er opptatt av at kommunene setter i gang tiltak for å bedre situasjonen for spesielt utsatte barn, som er overlatt til foreldre som ikke er gode og trygge for dem.
– Vi må mobilisere for de barna som ikke har det trygt hjemme, og jeg håper alle kommuner har dette høyt på agendaen nå. I går fortalte Oslo kommune at skolene jevnlig skal ringe opp alle barn og at alle skolene opprette Hjertetelefoner, hvor barn selv kan ringe. Jeg håper vi ser liknende tiltak i kommuner over hele landet, sier Eriksrud.
Til deg som er ung
Det finnes flere muligheter til deg som trenger noen å snakke eller chatte med. Vi har samlet noen her:
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Alarmtelefonen for barn og unge er et nødnummer for deg som er utsatt for vold, overgrep eller føler deg utrygg på andre måter. Du kan også ringe hvis du er bekymret for noen du kjenner. Telefonnummeret er 116 111 og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen.
- BaRsnakk
BaRsnakk er et chattetilbud til deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Chatten er åpen fra mandag til onsdag fra 17.00-20.00 og du kan skrive anonymt om det som opptar deg. Tilbudet drives av frivillige i organisasjonen Barn av rusmisbrukere.
- Kors på halsen
Kors på halsen er et tilbud til deg under 18 år, bemannet av frivillige voksne fra Røde Kors. Du kan velge om du vil ringe, chatte, eller sende mail. Telefonen 800 333 21 er åpen fra mandag til fredag mellom 14.00-22.00. Du kan også snakke med andre på din alder på forumet.
- SnakkOmPsyken.no
SnakkOmPsyken.no er Blå Kors sin chattetjeneste for deg mellom 9-19 år. Her kan du chatte om vanskelige tanker og følelser. Åpningstidene er mandag-torsdag fra 09.00-21.00, fredag fra 09.00-15.00, og søndag fra 15.00-21.00.
- UngPrat.no
UngPrat.no er en samtaletjeneste til barn og unge mellom 13-24 år som trenger noen å prate med. Ungprat.no er åpent søndag – fredag 09:00-21:00.
Til deg som er bekymret for et barn
Her er en oversikt over hvor du kan henvende deg for å få råd og veiledning, dersom du er bekymret for et barn.
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
Alarmtelefonen for barn og unge er det nasjonale nødnummeret for barn og unge. Voksne som er bekymret for et barn kan ringe alarmtelefonen.Telefonen er bemannet av fagpersonell og holder døgnåpent i forbindelse med korona-situasjonen.
- Barnevernet.no
Barnevernsansatte er inkludert i gruppen samfunnskritisk personell under koronakrisen, for å sikre de mest utsatte barna. På barnevernet.no er det informasjon om barnevernvakter og barneverntjenester i alle kommuner og hvordan du melder din bekymring til barnevernet.
Til deg som har det vanskelig
Dette er en krevende tid for barn og voksne. Dersom du synes det er vanskelig å håndtere situasjonen, eller trenger hjelp for å være en god forelder, er det flere gode tilbud til deg.
- Mental Helse hjelpetelefonen: 116 123
Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. De har også en chat på sidetmedord.no.
- Kirkens SOS
Kirkens SOS er et tilbud der barn, ungdom og voksne kan ta kontakt for å snakke med noen enten på telefon, på melding eller chatte. Her kan man ta kontakt på tlf: 22 400 040 hele døgnet. SOS-chat er åpent hverdager kl. 18.30 – 22.30 og det er helt anonymt.
- Foreldresupport
Foreldresupport er en døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. Den drives av Mental Helse, og telefonnummeret er 116 123 (tast 2).
- Vold- og overgrepslinjen 116 006
VO-linjen er en døgnåpen hjelpelinje for deg som opplever vold i nære relasjoner eller er bekymret for noen du kjenner. Tjenesten er anonym.
- Anonyme Alkoholikere (AA)
Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme. Telefon: 911 77 770, åpent mandag – fredag (11.00 – 15.00 og 18.00 – 22.00), lørdag – søndag (18.00 – 22.00)
- Rådgivningstelefon for pårørende
Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse og rus tilbyr rådgivning om pårørendes rettigheter og behov, og om hjelpeapparatet. Du kan ringe 22 49 19 22 på mandag – fredag kl. 10 – 15, og på tirsdager kl. 11 – 19. De har også en chat for unge, Ungchat.
Nøkkelord
Kontakter
Randi Hagen EriksrudGeneralsekretær
Tel:940 18 851randi@avogtil.noBilder

Om Av-og-til
Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.
Følg pressemeldinger fra Av-og-til
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Av-og-til
Nordmenn om VM-fyll27.2.2025 11:37:02 CET | Pressemelding
Vil det bli mye alkohol under Ski-VM i Trondheim? Folket er delt i spørsmålet. – Vil du på fylla, dra et annet sted enn VM-løypene, oppfordrer alkovettleder Ragnhild Kaski.
Helsemerking på alkohol: – Endelig skjer det noe!8.1.2025 09:18:20 CET | Pressemelding
For første gang deler Helsedirektoratet skisser på helsemerking på alkoholholdig drikke i Aftenposten. På høy tid at merkingen trykkes på flaskene, mener alkovettorganisasjonen Av-og-til.
1 av 4 nordmenn skal gjennomføre hvit januar i 202528.12.2024 11:46:21 CET | Pressemelding
Mange fordeler med å gi kroppen en pause i januar, ifølge alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Nesten halvparten i Finnmark er enige: det drikkes for mye alkohol rundt barn i julen18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, oppfordrer til å si ifra dersom man ser fulle voksne sammen med barn i løpet av julen.
Over halvparten i Troms er enige: det drikkes for mye alkohol rundt barn i julen18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, oppfordrer til å si ifra dersom man ser fulle voksne sammen med barn i løpet av julen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom