Vil ikke norske tros- og livssynssamfunn følge norsk lov?

Dato: 5.3.2020
Klokkeslett: 08.30-10.00.
Sted: Krypten i Oslo domkirke
Den nye trossamfunnsloven forventes å bli vedtatt i løpet av våren. Den dekker viktige punkter som tilskuddsordningen for tros- og livssynssamfunn og rapporteringsplikten som er tilknyttet denne.
Lovforslaget går imidlertid ikke detaljert inn på hvilke rapporteringskrav som vil bli stilt til tros- og livssynssamfunnene. Det er forventet at dette vil bli utdypet i forskrifter som kommer senere. Hva vil tros- og livssynssamfunnene måtte rapportere om? Hva må til for at et samfunn blir nektet tilskudd? Vil det bli stilt krav til kjønnsfordelingen i administrative organer i menighetene?
Den nye situasjonen med en mindretallsregjering gjør at det er knyttet større spenning til om den nye loven vil bli vedtatt slik den foreligger. Det skaper usikkerhet blant tros- og livssynssamfunnene om hva man kan forvente.
Usikkerheten er ikke blitt noe mindre av Arbeiderpartiets nylige utspill i Aftenposten, hvor de foreslår å skjerpe kontrollen med tros- og livssynssamfunnene, så vel som å kreve at samfunnene undertegner en samfunnskontrakt hvor de forplikter seg til å følge norsk lov.
Råder det en forestilling om at tros- og livssynssamfunnene ikke følger norsk lov per i dag? Hva kan tros- og livssynssamfunnene gjøre for å gå i rette med en slik forestilling?
Vårt lands påfølgende artikkel, hvor det informeres om at det foregår forhandlinger mellom regjeringen og det nye opposisjonspartiet Frp om å få trossamfunnsloven i havn, kan kanskje berolige noen, men engste andre. I artikkelen listes det opp hvilke krav Frp kommer til å stille, knyttet til deres motstand mot koranskoler, SFO-overnatting og utenlandsfinansiering.
Hva vil regjeringen måtte gi av innrømmelser for å få den nye loven i havn? Hva vil det bety i praksis for tros- og livssynssamfunnene? Kan det la seg gjøre å få på plass et bredt politisk forlik som vil sikre forutsigbarhet på tros- og livssynsfeltet i årene som kommer, eller er frontene nå så steile at det ikke lenger er realistisk å håpe på?
Spørsmålene er mange. Forhåpentligvis vil frokostseminaret «Ris bak rapporteringsspeilet?», torsdag 5. mars kunne besvare i hvert fall noen av dem.
Kontaktpersoner:
- Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) : Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær. Telefon: 40 21 51 32 Epost: ingrid.rosendorf.joys@trooglivssyn.no.
- Den norske kirke, Mellomkirkelig råd: Steinar Ims, seniorrådgiver. Telefon: 41 62 43 68 Epost: si379@kirken.no
- Human-Etisk Forbund: Didrik Søderlind, rådgiver livssyn. Telefon: 922 97 324 Epost: didrik.soderlind@human.no
Program 5. mars i Krypten í Oslo domkirke:
08.30 Introduksjon: Ved Steinar Ims (Den norske kirke)
08.35-08.45 Krav versus rettigheter av Ingvill Thorson Plesner (HL-Senteret)
08.45-08.50 Spørsmålsrunde
08.50-09.05 «Politisk kvarter»: Kari Henriksen og representanter for regjeringspartiene.
09.05-09.20 Spørsmålsrunde ledet av Ingrid Rosendorf Joys
09.20-09.55: Paneldiskusjon: Senaid Kobilica (Muslimsk Dialognettverk), Ingunn Ulfsten (Pinsebevegelsen i Norge), Egil Lothe, Øystein Amundsen (Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige), Bente Sandvig (HEF). Ledet av Ingrid Rosendorf Joys (STL).
09.55-10.10 Avslutning ved Didrik Søderlind (HEF)
Ønsker du å holde deg informert om andre kommende begivenheter knyttet til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, anbefaler vi deg å registrere deg som mottaker av STLs nyhetsbrev. Det kan du gjøre her.
Bilder

Lenker
Om Den norske kirke
62 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 80.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom