Arbeidstilsynet advarer mot bruk av hodetelefoner
Dette gjelder både vanlige hodetelefoner og såkalte støyreduserende (noise cancelling) hodetelefoner. Ingen av disse er godkjente som hørselsvern, og skal derfor ikke brukes i støysoner på jobb.
– Vi opplever også at en del ansatte i dag tar på hørselvern, men tar inn trådløse, små øretelefoner under hørselsvernet. Dette ødelegger hele effekten av å bruke hørselsvernet, og skal unngås, sier direktøren i Arbeidstilsynet.
Vurder totalbelastningen
Arbeidstilsynet oppfordrer også til å ta hensyn til totalbelastningen i løpet av en dag. Dersom en arbeidstaker utsettes for sterk støy på jobb og i tillegg lytter til høy musikk på fritiden, så er risikoen stor for at personen om noen år gradvis får dårligere hørsel. Og hørselstap som skyldes støy er uhelbredelig.
Om støy på jobb
Hørselstap som skyldes støy på arbeidsplassen, er den vanligste yrkesskaden i Europa.
220 000 norske yrkesaktive rapporterer at de er utsatt for et høyt støynivå en fjerdedel av arbeidsdagen eller mer. Og 110 000 rapporterer at de har pådratt seg nedsatt hørsel eller øresus, fordi de har vært utsatt for støy på jobb. Tallene er hentet fra SSBs levekårsundersøkelse fra 2016.
Omlag halvparten av meldingene om yrkessykdom Arbeidstilsynet mottar, er meldinger om hørselskader.
Hørselsskade kan oppstå når du utsettes for sterk støy og for enkeltstående smell. Langvarig støybelastning kan redusere hørselen gradvis, mens det kan være nok med bare ett smell for å få hørselsskade. Det første symptomet er som regel at evnen til å høre høyfrekvente toner blir svekket. Dersom det ikke gjøres noe for å redusere støynivået, kan skaden utvikle seg videre. Etter hvert vil det også bli vanskelig å høre lyder i de lavere frekvensområdene.
Les mer om støy og hvordan forebygge støyskader her
Fakta
- Hørselsvern skal begrense bråk og smell. Det skal være CE-merket og godkjent etter EN-standard 352.
- Støyreduserende hodetelefoner brukes for å lytte og/eller aktivt dempe bakgrunnsstøy fra omgivelsene.
- Hodetelefoner brukes for å lytte.
Nøkkelord
Kontakter
Pressekontakt Gro Olsvold, tlf: 452 57 250
Sjefingeniør Solveig Juløy Johansen, tlf: 469 33 259
Bilder
Lenker
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Kan feriedagene mine overføres til neste år?27.11.2024 11:10:58 CET | Pressemelding
Rekker du ikke bruke opp feriedagene dine før vi går inn i 2025? Se hva loven sier om overføring av ferie.
Påminnelse til bemanningsforetak: Husk årlig melding til Arbeidstilsynet21.11.2024 10:25:15 CET | Pressemelding
Driver du et bemanningsforetak som er godkjent av Arbeidstilsynet? Husk at tiden snart kan være inne for å sende inn årlig melding.
Ekstrahjelp før jul? Dette bør du huske!21.11.2024 07:32:15 CET | Pressemelding
Mange unge sper på økonomien med en ekstrajobb i førjulstiden. Husk at arbeidsmiljøloven gir deg mange rettigheter selv om du ikke er fast ansatt.
Ni bransjer får høyere minstelønn i dag1.11.2024 11:19:49 CET | Pressemelding
Fra 1. november får ni bransjer økt minstelønn. Det er Tariffnemnda som har vedtatt endringene.
Minstelønn til varebilbransjen31.10.2024 09:21:32 CET | Pressemelding
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn. Det vedtok tariffnemda denne uken. Arbeidstilsynet ønsker utvidelsen av minstelønn til også å gjelde varebilbransjen velkommen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom