CO2 DataShare lanserer en åpen, digital plattform for deling av data – et initiativ som skal styrke innovasjon og utrulling av CCS
Fangst, transport og lagring av CO2 (CCS) er en prosess der CO2-utslipp fanges opp fra store industrianlegg, transporteres via rørledninger eller med skip og lagres i bergarter dypt under havbunnen, slik at gassen ikke slippes ut i atmosfæren. Ifølge det internasjonale energibyrået vil det være behov for 3400 CCS-anlegg innen 2050 hvis vi skal klare å redusere konsekvensene av klimaendringene og nå målet om å begrense global oppvarming til 2 grader, sammenlignet med det pre-industrielle nivået.
«Vi håper mange dataeiere som arbeider med CCS vil dele sine data på den nye plattformen. Deling av referanse-datasett fra banebrytende CO2-lagringsprosjekter er særdeles viktig for å gi økt forståelse, bygge kapasitet, redusere kostnader og minimere usikkerhet assosiert med lagring av CO2 i dype geologiske formasjoner», sier Grethe Tangen, prosjektleder for CO2 DataShare
Mangel på data er en hindring
Mangel på relevante data har vært en hindring for forskning og utrulling av CCS, noe som nå kan overvinnes gjennom tilgang til åpne data. CO2 DataShare-prosjektet ble etablert i 2018 for å fremskynde utrullingen av CCS gjennom å sørge for åpen tilgang til CO2-lagringsdata.
«Vi er svært glade for at den digitale plattformen CO2 DataShare nå blir lansert», sier Sallie Greenberg, Associate Director – Energy & Minerals ved Illinois State Geological Survey. «Det har tatt flere år å få til dette internasjonale samarbeidsprosjektet. Datatilgjengelighet gjør det mulig å videreutvikle modeller, utvikle nye metoder for deteksjon av CO2-ens tilstedeværelse og bevegelse, og kan potensielt bidra til kommersialiseringen av denne viktige teknologien.»
Bygge tillit til CO2-lagring
CO2 DataShare har som mål å dele etablerte datasett fra pilot- og fullskalaprosjekter for å bidra til forskning og utvikling. Dette er svært viktig for å bygge tillit til CO2-lagring som en strategi for å kontrollere utslipp av drivhusgasser. Plattformen tilbyr en enkel, standardløsning med lave kostnader, som gjør høykvalitetsdata tilgjengelig for CCS-forskningsmiljøer over hele verden.
«Utveksling av data fra etablerte CO2-lagringssteder vil være til hjelp i deler av verden der utviklingen av CCS ikke har kommet like langt, særlig for interessenter som blant annet investorer og operatører som har begrenset erfaring med CCS. Etter hvert som datainnsamlingen øker, vil vi også få positive ringvirkninger i form av bedre internasjonalt sammenligningsgrunnlag, økt samarbeid og mer erfaring», sier James Craig, Technical Programme Manager, IEAGHG
Plattformens to første datasett er nå tilgjengelig for bruk
De to første datasettene frigis av Sleipner-lisensen, som består av lisenspartnerne Equinor Energy AS (operatør), ExxonMobil Exploration and Production Norway AS, LOTOS Exploration and Production Norge AS og KUFPEC Norway AS. De omfatter:
- Sleipner 2019 Benchmark model, som består av en referansemodell med assosierte data. Den egner seg til å fremme videreutvikling av simuleringsmodeller samt styrke forståelsen av strømningsdynamikken for CO2.
- Sleipner 4D seismiske data som inneholder innsamlede data over en periode på 14 år for CO2-injeksjon og totalt 6 repeterte seismiske datasett. Utgangsdata samlet inn før oppstart av CO2-injeksjon er også frigitt.
«Sleipner er kanskje det mest kjente karbonfangst-prosjektet i verden – men det er fortsatt mye vi kan lære av det. Jeg håper denne nye frigivelsen av seismiske og reservoardata vil gi ny innsikt om dette langvarige prosjektet knyttet til CO2-injeksjon. Vi håper spesielt at vi kan kalibrere neste generasjons dynamiske strømningsmodeller mot disse referansedataene», sier Philip Ringrose, Geoscience Specialist, Equinor
Den digitale plattformen CO2 DataShare er åpen for alle dataeiere
Ved å legge til rette for at det skal være enkelt å klargjøre og dele CO2-lagringsdata fra industriprosjekter, demoprosjekter og feltforsøk, gjør CO2 DataShare det lettere for dataeiere å dele sine CCS-data med andre.
- Vårt håp er at andre dataeiere vil gjøre som Equinor og samarbeide med prosjektet for å dele sine data gjennom plattformen. Datadokumentasjon, definisjon av metadata og klargjøring av tilgangsrett og lisensbetingelser er oppgaver som gjøres av dataleverandøren i samarbeid med CO2 DataShare», sier Grethe Tangen, prosjektleder CO2 DataShare.
For spørsmål vedrørende referansedatasett som kan være relevante å dele, ta kontakt med konsortiet for deling av CO2-lagringsdata på CSDC-secretariat@sintef.no.
CO2 DataShare prosjektfakta
CO2 DataShare-prosjektet ble etablert i 2018 av konsortiet for deling av CO2-lagringsdata, et åpent, internasjonalt nettverk for utveksling av data og kunnskap opprettet av Equinor, SINTEF, University of Illinois og IEAGHG i 2016. CO2 DataShare har mottatt økonomisk støtte fra Gassnova og det amerikanske energidepartementet. Prosjektet er koordinert med det norske forskningssenteret for karbonfangst og -lagring (Norwegian CCS Research Centre, NCCS).
Plattformen bygger på UNINETT Sigma2s løsning for datalagring kombinert med en skreddersydd front-end, utviklet ved bruk av den åpne programvaren CKAN. UNINETT Sigma2 er et ikke-kommersielt selskap som administrerer den nasjonale infrastrukturen for beregningsvitenskap i Norge (www.sigma2.no).
Standard og foretrukket modell for deling av data i CO2Datashare er gratis nedlasting av datasettene under en åpen lisens. All dokumentasjon knyttet til data og metadata er åpent tilgjengelig.
Les mer om CO2 DataShare og NCCS: www.nccs.no
For intervjuer eller mer informasjon, ta kontakt med:
Christoffer Solberg, kommunikasjonsrådgiver, SINTEF Energi
Christoffer.Solberg@sintef.no, +47 992 58 824
@NCCS_FME (Twitter)
Nøkkelord
Kontakter
Grete TangenSenior Research Scientist
Tel:+ 47 986 63 579Grethe.Tangen@sintef.noBilder
Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
SINTEF inviterer til konferanse om bærekraftig havneomstilling12.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
På konferansen «Havneomstilling: samhandling for et bærekraftig taktskifte» i Trondheim 13. og 14. november, skal vi dele kunnskap og erfaringer for å realisere fremtidens bærekraftige havnesektor.
Nytt stort pilotprosjekt skal øke utnyttelsen av strømnettet med 25 %29.8.2024 08:33:00 CEST | Pressemelding
Det nye Pilot-E prosjektet MaksGrid skal teste ut løsninger som til sammen vil kunne øke utnyttelsen av strømnettet med 25 %. Fokus vil være på tiltak som nettselskapene selv kan gjennomføre og kontrollere i påvente av bygging av nytt nett.
SINTEF arrangerer kurs i praktisk bygningsfysikk i Oslo27.8.2024 06:00:00 CEST | Pressemelding
25. september kan du lære om materialvalg og detaljløsninger knyttet til fuktsikring i ulike typer takkonstruksjoner.
Nå åpner de to første laboratoriene i Norsk havteknologisenter21.8.2024 13:13:56 CEST | Pressemelding
– Her er stedet hvor grønt snakk blir til grønn virkelighet, sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss under åpningen av de to første laboratoriene i Norsk havteknologisenter.
Arendalsuka: Norsk næringsliv bør engasjere seg mer i global bistand12.8.2024 07:29:16 CEST | Pressemelding
Det er mange gode grunner til at norsk næringsliv skal engasjere seg i global utvikling. Store samfunnsutfordringer som klima, sikkerhet, forurensning av havene, kan vi ikke løse uten å samarbeide. Hva skal til for å stanse forsøpling av havet? Mer enn halvparten av plastavfallet som havner i havet kommer fra noen få land i Asia. Derfor samarbeider SINTEF med industriaktører i Asia om håndtering av plastavfall på land, før det rekker å havne i havet. Prosjektet Ocean Plastic Turned into an Opportunity in Circular Economy (OPTOCE) har bidratt til at plastavfall som ikke kan gjenvinnes, blir en ressurs i sementindustrien, som erstatning for kull. - Både lokale industriaktører I Asia og vi ser verdien av å samarbeide om teknologi. Anvendt forskning har vist seg å ha stor gjennomslagskraft og skaper varige endringer i lokalsamfunn, sier Anneli Alatalo Paulsen som leder SINTEFs satsing på global, bærekraftig utvikling. - I Arendal skal vi dele erfaringene fra dette og andre prosjekter som e
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom