Meteorologisk institutt

Januar 2020 ble den våteste noen gang

Del
Årets januar ble den våteste og nest varmeste noen gang registrert for landet som helhet.
Til fri benyttelse mot kreditering: Magne Meteorologisk institutt
Til fri benyttelse mot kreditering: Magne Meteorologisk institutt

Målingene går tilbake til 1900. Det ble satt syv rekorder for høyeste målte nedbørsmengde på ett døgn, flertallet av disse i Trøndelag. Det ble satt 30 rekorder for høyeste mengde nedbør målt på månedsbasis, i all hovedsak i Vestland, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. 

- Det ble satt enda flere nedbørrekorder i januar 1989 og 2005, men da var det også områder som fikk lite nedbør, bare 10-30 % av normalen. De tørreste områdene i januar i år lå på 50-60 % av normalen. Dermed ble måneden den våteste noensinne, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Normalperioden det sammenliknes med er den internasjonale standardperioden 1961-1990. 

Nesten dobbel nedbørsmengde

Det kom nesten dobbelt så mye nedbør i januar 2020 som normalt. Månedsnedbøren var på hele 95 prosent over det den var i normalperioden. Den gamle rekorden var på 85 prosent over, fra januar 2005. Noen stasjoner fikk så mye som fire ganger den normale nedbørsmengden, disse ligger i Vestland, Innlandet, Trøndelag og Nordland. 

 De våteste stasjonene var Gullfjellet i Bergen med 814,7 millimeter nedbør og Lurøy i Nordland med 710,7 millimeter (288 % av normalen). På tredjeplass kom Øvstedal stasjon i Voss, Vestland med 703,8 millimeter nedbør (255 % av normalen).

12. januar ble den høyeste døgnnedbøren for måneden målt på stasjonen Eik – Hove i Lund i Rogaland, med 110,4 millimeter nedbør på 24 timer.

Våtere og mildere

Den økte nedbøren er i tråd med klimaforskernes prognoser for framtidens klima. Med stigende temperatur ventes også mer nedbør. I tillegg har det vært en spesiell værsituasjon, med milde luftmasser fra sørvest. Det har gitt en usedvanlig varm måned. 

Januar 2020 ble den nest varmeste for hele landet, med en gjennomsnittstemperatur 6,1 grader over normalen. På Østlandet ble det satt rekord for varmeste januar med en gjennomsnittstemperatur på 8,1 over snittet i normalperioden 1961-1990. 

- Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lenger tid mellom disse, sier Mamen.

Nøkkelord

Kontakter

Kontakt: Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, på 90 99 39 13 eller josteinm@met.no. Eventuelt Klimavakten på telefon 480 66 358.

Bilder

Til fri benyttelse mot kreditering: Magne Meteorologisk institutt
Til fri benyttelse mot kreditering: Magne Meteorologisk institutt
Last ned bilde

Lenker

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Polhavets fortid og framtid er tema i en stor forskingskonferanse i Tromsø2.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding

Det store norske forskingsprosjektet Arven etter Nansen har studert klima- og økosystemforandringene i det nordlige Barentshavet i sju år. Prosjektet organiserer nå en stor internasjonal avslutningskonferanse i Tromsø den 6.–9. november 2023 med 250 forskere fra Norge og 18 andre land. Hovedfokuset i konferansen er å sette det nye kunnskapsgrunnlaget fra Barentshavet sammen med forskningsresultater fra ander deler av Arktis og danne et grunnlag for forståelse og bedre forvalting av hele Polhavet. Tromsø er dermed, 130 år etter starten på Nansens Fram-ekspedisjon, igjen porten til en ny forståelse for Arktis.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom