Krafttak for kriminelle gjengangere i tidligere Østfold
Det skjedde på Quality Hotel Sarpsborg Grålum.
Prosjektet er nyskapende ved at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og Arbeids- og velferdsdirektoratet ønsker å engasjere private fond og kapitaleiere til å finansiere driften av prosjektet, gjennom det som kalles sosiale investeringer. En sosial investering kan lønne seg ved at staten gir garanti for tilbakebetaling hvis prosjektet lykkes. Hvis prosjektet mislykkes i form av dårlige resultater, kan investerte midler gå tapt. Det arbeides nå med å finne frem til konkrete prosjekter som kan la seg gjennomføre.
Prosjektet ble presentert av Tormod Moland (t.v.) fra Arbeids- og velferdsdirektoratet og Per Andersen fra KDI.
- Mange soner en straff og kommer aldri tilbake til rettsvesen og kriminalomsorg. Men etter at domfelte har fått sin andre dom, øker risikoen kraftig for at de skal bli gjengangere, sier KDIs prosjektleder Per Andersen.
Det store flertallet av kriminelle gjengangere har levekårsproblemer på ett eller flere områder.
Når lovbrytere blir gjengangere, utløser det store kostnader på offentlige budsjetter, samtidig som det påfører både den domfelte, hans nærmeste og ofrene lidelse. Ved å involvere frivillige organisasjoner og private interesser, legges det til rette for både nye arbeidsformer og nye finansieringsformer i tilbakeføringen av de innsatte til samfunnet. Slike løsninger er i bruk i Sverige og Danmark, og med gode resultater.
- Både samfunnet og den domfelte har mye å tjene på at arbeidet med å tilbakeføre lovbrytere til samfunnet styrkes, sier Andersen.
Til stede på møtet på Grålum var representanter for kommunene Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Indre Østfold og Halden. Også politiet, kriminalomsorgen i Østfold-området, Arbeids- og velferdsdirektoratet og organisasjoner som Røde Kors, Kirkens Bymisjon og Blå Kors var representert, sammen med Sparebankstiftelsen Østfold og Akershus og Ferd sosiale entreprenører.
Østfold-kommunene og organisasjoner og private aktører inviteres nå til å gå med i prosjektet, som har en kostnadsramme på 16 millioner kroner og der det meste dekkes av staten. I utgangspunktet ser KDI for seg at det kan bli aktuelt å involvere omkring 50 domfelte fra Østfold i prosjektet.
Kommunene velger selv hvem som skal levere de aktuelle tjenestene til de domfelte når de løslates, men tjenesteleverandørene bør ha erfaring fra arbeid med tilsvarende klientgrupper fra tidligere.
Resultatene fra prosjektet skal evalueres av Oxford Research. Ønskede resultater er for eksempel at den løslatte domfelte avstår fra ny kriminalitet, slutter å ruse seg, kommer seg i arbeid, gjennomfører skolegang og har tilhold i fast bolig.
Kontakter
Seniorrådgiver Per Andersen, Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Tlf. 480 66 713
Bilder
Om Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Solheimsgata 21
2000 Lillestrøm
404 38 800http://www.kriminalomsorgen.no
Følg pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
Ny fengselsleder for Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt7.11.2024 10:29:37 CET | Pressemelding
Gro Solbakken (48) er ansatt som fengselsleder for Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt for kvinner.
Ny fengselsleder i Tromsø5.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Håvard Leknes (46) ble nylig ansatt som ny fengselsleder i Tromsø fengsel. Han har en mangfoldig bakgrunn fra kriminalomsorgen og Forsvaret.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen: Flere innsatte under 18 år26.9.2024 10:50:24 CEST | Pressemelding
Notat til redaksjonene: Kriminalomsorgsdirektoratets månedlige oversikt over nøkkelparametere er fra og med denne måneden utvidet til også å inkludere de lovbruddskategoriene som har flest innsatte, samt oversikt over innsatte med utenlandsk statsborgerskap. Pressemeldingen inneholder et sitat fra direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, Lise Sannerud, knyttet til utviklingen med unge under 18 år. Per 4. september 2024 var det 3052 innsatte i norske fengsler. I august 2024 ble det iverksatt 590 straffegjennomføringer i samfunnet. Av disse var 303 iverksettelser av elektronisk kontroll (fotlenke), etterfulgt av samfunnsstraff med 167. Antallet innsatte under 18 år har i perioden august 2023 til august i år økt fra seks til 14.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen – juli 202415.8.2024 10:13:14 CEST | Pressemelding
Den 31. juli 2024 var det 2990 innsatte i norske fengsler. I juli 2024 ble det iverksatt 369 straffegjennomføringer i samfunnet. Av disse var 203 iverksettelser av elektronisk kontroll (fotlenke), etterfulgt av samfunnsstraff med 71.
Nøkkeltall fra kriminalomsorgen – juni 202418.7.2024 09:36:31 CEST | Pressemelding
Den 3. juli 2024 var det 3042 innsatte i norske fengsler. I juni 2024 ble det iverksatt 479 straffegjennomføringer i samfunnet. Av disse var 256 iverksettelser av elektronisk kontroll (fotlenke), etterfulgt av samfunnsstraff med 88.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom