Nærings- og fiskeridepartementet

Sjømateksport for over 107 milliarder

Del
Fasiten for norsk sjømateksport i 2019 er klar. Det er eksportert norsk sjømat for mer enn 107 milliarder kroner.
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik

– Det er svært gode nyheter for Norge. 2019 vil gå inn i historiebøkene. En svak norsk krone har betydning, men en verdiøkning på 8 prosent betyr like fullt at sjømatnæringen styrker sin posisjon og bidrar til enda mer aktivitet og jobber i hele landet. Først og fremst vil jeg gi honnør til alle de dyktige næringsutøverne som står på og skaper store verdier, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

I tillegg til ny eksportrekord viser en rapport at sjømatnæringen for første gang skapte verdier for over 100 milliarder kroner. Rapporten som SINTEF og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) presenterte sist høst viser at sjømatnæringen bidrar med om lag 4 prosent av bruttonasjonalproduktet. 29.000 årsverk utføres direkte i næringen, mens 37.000 årsverk skapes som ringvirkninger.   

Laks i særklasse

- At laks er i særklasse den største arten målt i volum og verdi er ikke overraskende. Jeg har stor tro på at vi vil se en ytterligere vekst innen lakseoppdrett framover, men forutsetningen er at det skjer på en bærekraftig måte. Beslutningen om hvilke av de tretten produksjonsområdene som kan få vokse, kommer nå også snart, sier Nesvik.

Det ble eksportert 1,1 million tonn laks i 2019 til en verdi på 72,5 milliarder kroner. Volumet økte med 6 prosent mens verdien økte med 4,8 milliarder kroner eller 7 prosent fra 2018.

Verdivekst for villfisk

-Selv om det er nedgang i volum for flere av villfiskbestandene er det gledelig å se verdiøkning også for disse bestandene, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Det er en reduksjon for villfiskbestandene på 10 prosent i volum, mens verdien økte med 2,7 milliarder kroner eller 10 prosent fra 2018.

Les mer på Norges sjømatråd sine nettsider

Fakta om norsk sjømateksport

  • Laks er den viktigste arten, og står for om lag 67 prosent av eksportverdien. Også torsk (10 prosent) og makrell (4 prosent) er viktige arter.
  • EU er vårt desidert viktigste marked og EØS avtalen er derfor den viktigste avtalen for norske sjømateksportører.
  • Frankrike er landet som konsumerer mest norsk sjømat, til en verdi av over 7 milliarder kroner i 2019. Også Storbritannia, Spania og Italia er blant våre ti viktigste markeder.  
  • Utenfor EU er USA det landet som importerer mest norsk sjømat. Eksporten til USA har vært på 6,7 milliarder kroner i 2019.
  • Enkelte land har stor import av norsk sjømat, men sjømaten konsumeres likevel ikke der. Polen, Danmark og Nederland er eksempler på slike land.
  • Kina er det største vekstmarkedet for norsk sjømat. Det ble eksportert norsk sjømat til Kina for 5,2 milliarder kroner i 2019, opp 40 prosent fra 2018. 

Kontakter

Bilder

Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye