UNICEF Norge

Foreldre må begrense bildedeling av barn på nett

Del
Tre av fire foreldre i Norge deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier. Samtidig er halvparten av foreldre bekymret for denne utviklingen, ifølge en undersøkelse.
Foto: UNICEF Norge
Foto: UNICEF Norge

74% av foreldre deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av UNICEF Norge. De fleste deler mellom ett og ti bilder i løpet av en måned, mens 10% deler en gang i uken eller oftere. Det betyr at i gjennomsnitt vil et barn i Norge ha 1165 bilder liggende av seg selv på internett innen det er 12 år gammelt. 

– Foreldreansvaret betyr at foreldre har plikt til å beskytte barnas rett til privatliv. Denne rettigheten må gå foran foreldres ønske om å dele bilder og informasjon av barna sine, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. 

Rett til privatliv 

Det er hovedsakelig på Facebook og Snapchat de fleste bildene deles (62% og 61%). 43% deler på Instagram, 14% via åpen profil og 29% via lukket.  

– Vi er ikke ute etter å ta den enkelte forelderen som stolt viser fram bilder av barna sine, men vi ønsker å påpeke at i foreldreansvaret ligger også å ivareta barns rett til privatliv og beskyttelse på nett. Vi ønsker ikke stoppe bildedeling helt, men vi ønsker at folk skal tenke seg om to ganger før de publiserer, og at de skal spørre barna sine om lov, sier Viken. 

Undersøkelsen viser at kun halvparten(52%) alltid spør barna om lov før de legger ut bilder. 

– Det betyr at mange barn får ikke forme sin egen digitale identitet. Dette før de selv er på sosiale medier og kan styre dette selv. I tillegg kan stor eksponering av barn på nett medføre potensielle farer som identitetstyveriog utnyttelse av både seksuell og økonomisk karakter, sier Viken. 

Holdninger 

44% av de spurte mener antallet bilder og videoer som deles av barn, bør begrenses. 36% synes det er greit å dele bilder på profiler og grupper som er lukketog 34% synes det er greit å dele hvis barna godkjenner det.  

Hele 58% oppgir at de er bekymret over utviklingen av video- og bildedelingen på sosiale medierfleste av dem er kvinner. Likevel er det langt flere kvinner enn menn som deler bilder av barn (henholdsvis 86% og 61%). 

Av dem som ikke deler bilder av barn i det hele tatt, er hovedgrunnen bekymring for barnas personvern (62%) og følelsen av at det er unødvendig (63%). 

Spørreundersøkelsen ble gjort blant foreldre i tidsperioden oktober og november 2019 hvor 504 foreldre svarte. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: UNICEF Norge
Foto: UNICEF Norge
Last ned bilde

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye