Klimaendringene gir økt vannkraftproduksjon

De siste tiårene har vannkraftverkene i hele Norge fått mer tilsig fordi nedbøren har økt. Det er vanskelig å si sikkert om økningen skyldes værendringer eller klimaendringer. For eksempel har Telemark hatt en nedgang i tilsiget i perioden vi har analysert, for så å øke igjen i den siste tiden.
-Vi ser at de fleste steder har tilsiget økt raskere enn det som var forventet i klimaframskrivningene som ble laget i 2015 og at dette har ført til mer vannkraftproduksjon de siste årene, sier direktør for Energiavdelingen i NVE, Anne Vera Skrivarhaug.
Det kommer mer tilsig om vinteren og mindre om sommeren
Økningen i tilsig har vært størst om vinteren, samtidig har snøsmelteflommene blitt mindre. Analysene viser at denne utviklingen vil fortsette framover. Vintertilsiget vil øke i hele Norge, særlig blir det store endringer på Vestlandet og i Trøndelag. I noen områder, som på Østlandet, vil det fortsette å komme mye tilsig om våren slik vi er vant til. Om sommeren vil det bli mindre tilsig i hele Norge enn vi har sett de siste tiårene. I dag kommer det minst tilsig på vinteren, og dette gjelder i så å si alle år. Dette forholdet snur mot slutten av århundret, der analysene for Sørlandet viser at det vil komme mer tilsig om vinteren enn om sommeren i de fleste årene.
Tilsiget varierer mer fra år til år
Tilsiget om vinteren kan i dag variere med rundt 26 TWh, mens vi mot slutten av århundret forventer at det kan variere med om lag 46 TWh. Dette gir mer usikkerhet i om det blir en vinter med mye eller lite tilsig, som kan gjøre det vanskeligere å planlegge driften av vannkraftverkene.
Tilsig fra isbreene øker før det faller mot slutten av århundret
I noen områder som er sterkt preget av isbreer, som Svartisen, vil tilsiget øke mye mot midten av århundret. Vi forventer deretter at tilsiget fra isbreer blir kraftig redusert mot slutten av århundret, etter hvert som isbreene smelter bort.
Om rapporten
Rapporten er laget for å bygge kunnskap om hvordan klimaendringer kan endre kraftproduksjon fra vannkraftverk i Norge. Resultater fra den samme analysen ble brukt som grunnlag til produksjonsframskrivningene som inngikk i Langsiktig Kraftmarkedsanalyse 2019.
Kontakter
Ann Myhrer Østenby, seksjonssjef
Mobil: 996 97 202
Bilder


Lenker
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE stiller krav til utredninger for vindkraft i Finnmark25.4.2025 10:56:46 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har i dag fastsatt utredningsprogrammer for hver av de 11 pågående vindkraftsakene i Finnmark. Programmene setter krav til hvilke temaer som må utredes før selskapene kan søke om konsesjon. Utredningskrav om reindrift fastsettes senere. Det samme gjelder utredningsprogrammene for nettiltakene i området.
NVEs sikringsarbeider mot flom og skred i Longyearbyen er ferdigstilt23.4.2025 10:29:48 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren på Svalbard markerer torsdag 24. april at et omfattende sikringsarbeid i Longyearbyen er fullført. Etter flere år med analyser, planlegging og gjennomføring av tiltak, er byen nå sikret mot snøskred, og flom- og sørpeskred i et klima i rask endring.
Økende snøskredfare i påska16.4.2025 11:41:20 CEST | Pressemelding
I hele fastlands-Norge blir det nå mildt og skredfaren er økende. Snødekket svekkes av mildværet og skred kan løsne av seg selv, eller utløses lett av deg som ferdes i skredterreng. I Nord-Norge er snødekket lagdelt og vinterlig, og her vil snøskredfaren være betydelig.
Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.
Snøskredfaren i innledningen til påska10.4.2025 12:56:42 CEST | Pressemelding
Snøskredfaren ventes ikke å gi store utfordringer for beredskapen i starten av palmehelgen, men turgåere i fjellet må være godt forberedt og ta kloke valg basert på oppdatert skredvarsel.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom