Gransking av Mattilsynet

– Funnene i granskingsrapporten er svært alvorlige. De viser at vi må forbedre måten vi jobber på som organisasjon. Granskingen har avdekket systematiske svakheter i Mattilsynet, og dette tar jeg umiddelbart tak i, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Granskingen har blant annet sett på om Mattilsynet i grønn og blå sektor har godt nok system og rutiner for planlegging, gjennomføring og oppfølging av tilsyn.
– Jeg har hatt denne jobben i drøyt tre uker, og det er for tidlig for meg å si noe om hvorfor Mattilsynet har havnet i denne situasjonen. Det viktigste for meg er at vi nå gjør noe med det, sier Godal, som tiltrådte stillingen som administrerende direktør i Mattilsynet 18. november.
For Mattilsynet blir det spesielt viktig å få til bedre dialog og kommunikasjon på tilsyn og med næringene mer generelt, iverksette tiltak som bidrar til å gjøre regelverket mer forståelig og enklere å etterleve, og tiltak som bedrer styring av planlegging, gjennomføring og oppfølging av tilsyn.
– Jeg har opprettet en innsatsgruppe for å sikre tempo og kraft i gjennomføringen av tiltak for å bli bedre. En gjennomgående tilbakemelding i rapporten er nettopp at vi må øke tempoet på forbedrings- og utviklingsarbeidet for å styrke Mattilsynet og det tar vi tak i med en gang, sier Godal.
Ikke en gransking av enkeltsaker
Granskingen har sett på Mattilsynet som organisasjon og system, og ikke gjort faglige vurderinger av hvert enkelt vedtak eller enkeltsaker. Rapporten anbefaler flere tiltak og på noen av områdene har Mattilsynet selv avdekket utfordringer og tatt grep.
– Ansatte i Mattilsynet har generelt høy kompetanse og gjør mye godt arbeid. Denne kompetansen skal vi bruke på en bedre måte framover med tydelig ledelse og god styring. Mattilsynet har et viktig samfunnsoppdrag med å sikre blant annet trygg mat, trygt drikkevann og god velferd og helse hos fisk og landdyr. Oppdraget berører alle landets innbyggere. Oppfølging av funnene i granskingsrapporten vil være svært viktig i den videre utviklingen av Mattilsynet, sier Godal.
– Som tilsynsmyndighet er vi avhengig av tillit - både fra storting og regjering, men ikke minst fra de vi fører tilsyn med og befolkningen for øvrig. På vegne av Mattilsynet er jeg lei meg for at vi ikke er der i dag, men dit skal vi, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom