Gransking av Mattilsynet

– Funnene i granskingsrapporten er svært alvorlige. De viser at vi må forbedre måten vi jobber på som organisasjon. Granskingen har avdekket systematiske svakheter i Mattilsynet, og dette tar jeg umiddelbart tak i, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Granskingen har blant annet sett på om Mattilsynet i grønn og blå sektor har godt nok system og rutiner for planlegging, gjennomføring og oppfølging av tilsyn.
– Jeg har hatt denne jobben i drøyt tre uker, og det er for tidlig for meg å si noe om hvorfor Mattilsynet har havnet i denne situasjonen. Det viktigste for meg er at vi nå gjør noe med det, sier Godal, som tiltrådte stillingen som administrerende direktør i Mattilsynet 18. november.
For Mattilsynet blir det spesielt viktig å få til bedre dialog og kommunikasjon på tilsyn og med næringene mer generelt, iverksette tiltak som bidrar til å gjøre regelverket mer forståelig og enklere å etterleve, og tiltak som bedrer styring av planlegging, gjennomføring og oppfølging av tilsyn.
– Jeg har opprettet en innsatsgruppe for å sikre tempo og kraft i gjennomføringen av tiltak for å bli bedre. En gjennomgående tilbakemelding i rapporten er nettopp at vi må øke tempoet på forbedrings- og utviklingsarbeidet for å styrke Mattilsynet og det tar vi tak i med en gang, sier Godal.
Ikke en gransking av enkeltsaker
Granskingen har sett på Mattilsynet som organisasjon og system, og ikke gjort faglige vurderinger av hvert enkelt vedtak eller enkeltsaker. Rapporten anbefaler flere tiltak og på noen av områdene har Mattilsynet selv avdekket utfordringer og tatt grep.
– Ansatte i Mattilsynet har generelt høy kompetanse og gjør mye godt arbeid. Denne kompetansen skal vi bruke på en bedre måte framover med tydelig ledelse og god styring. Mattilsynet har et viktig samfunnsoppdrag med å sikre blant annet trygg mat, trygt drikkevann og god velferd og helse hos fisk og landdyr. Oppdraget berører alle landets innbyggere. Oppfølging av funnene i granskingsrapporten vil være svært viktig i den videre utviklingen av Mattilsynet, sier Godal.
– Som tilsynsmyndighet er vi avhengig av tillit - både fra storting og regjering, men ikke minst fra de vi fører tilsyn med og befolkningen for øvrig. På vegne av Mattilsynet er jeg lei meg for at vi ikke er der i dag, men dit skal vi, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
Sirkulær økonomi sentralt i ny gjødselvareforskrift3.2.2025 10:51:29 CET | Pressemelding
Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025. Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
Alfalfaspirer smittekilde i historisk stort utbrudd av Salmonella23.1.2025 10:00:47 CET | Pressemelding
I november ble økologiske alfalfaspirer trukket fra markedet etter mistanke om innhold av Salmonella. Mistanken om at produktet var smittekilden til et nasjonalt sykdomsutbrudd, har blitt kontinuerlig styrket gjennom utbruddsetterforskningen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom