
Regjeringspartiene øker støtten til ECPATs arbeid for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn

I løpet av de siste 20 årene har verden raskt blitt koblet sammen gjennom ny teknologi. Teknologien utvikler seg stadig, samtidig som det dukker det opp nye former for overgrep og utnyttelse. Grensene mellom online og offline overgrep blir stadig mer flytende, og aldri før har det vært lettere for overgripere å ta kontakt med barn, dele bilder av overgrep, skjule sin identitet, fortjeneste, og inspirere hverandre til å begå alvorlige forbrytelser.
Bak hvert bilde, video eller skjerm, blir et barn utnyttet seksuelt. Som andre former for seksuelle overgrep, kan overgrep gjennom nettet føre til svært alvorlige og livsvarige følelsesmessige og fysiske konsekvenser. Men i motsetning til andre former for overgrep, kan et barn potensielt bli offer flere millioner ganger - hver gang et bilde blir sett, sendt eller mottatt.
ECPAT Norge ønsker å takke regjeringspartiene, representert av Solveig Horne i Justiskomiteen og barnas stortingsrepresentant Silje Hjemdal, for økningen på en million kroner i 2020. Denne støtten skal brukes til å opprette en ny chattetjeneste for barn og unge i Norge. Formålet vil være å informere, gi råd og bistand til barn og unge om hvordan de kan beskytte seg selv på nettet, og hvordan avverge potensielle overgrep og søke hjelp.
Nøkkelord
Kontakter
Ann-Kristin Vervik
generalsekretær i ECPAT Norge
ak.vervik@ecpatnorge.no, tlf. 92832848
Bilder
Om ECPAT Norge
ECPAT Norge ble etablert i 2015, og er en del av verdens største nettverk av ideelle aktører som arbeider for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn på nettet, gjennom prostitusjon og menneskehandel. ECPAT International består av 113 medlemsorganisasjoner i 98 land.
Følg pressemeldinger fra ECPAT Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ECPAT Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra ECPAT Norge
73% tror ikke at barn kan være på nett uten å møte voksne som vil skade dem17.11.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at voksne ikke tror at internett er trygt for barn.
Statsbudsjettet 2022 – et krisebudsjett for barns beskyttelse15.10.2021 14:47:16 CEST | Pressemelding
Denne uka kom Solberg-regjeringens forslag til Statsbudsjettet 2022. Det er svært positivt og på høy tid at det settes inn penger til opprettelsen av samiske barnehus. Samtidig mener vi at den tidligere regjeringens statsbudsjett er utilstrekkelig for å beskytte barn på internett, i hverdagen og i utlandet. ECPAT mener at det reviderte budsjettet derfor er nødt til å øremerke midler for å sørge for at barn har en trygg hverdag digitalt og fysisk. Det må rettes inn penger til effektive tiltak for å forebygge seksuell utnyttelse og overgrep av barn. Det må også sørges for at barneofre i utlandet som blir utsatt for seksuell utnyttelse begått av norske borgere får den beskyttelsen og behandlingen de har rett på.
Hvordan beskytter vi de yngste barna på nettet?17.8.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Internett er en flott ressurs for kunnskap og glede for barn, og i dag representerer barn en tredjedel av alle internettbrukere. Samtidig har internett sine mørke sider. Det er estimert at det finnes rundt 750 000 personer som til enhver tid prøver å komme i kontakt med barn på nettet. Dette øker sjansen for at barn blir utsatt for seksuell utnyttelse og overgrep.
Ny rapport om seksuell utnyttelse og overgrep av barn på internett8.4.2021 10:25:00 CEST | Pressemelding
I 2019 startet ECPAT Norge å kartlegge norsk rettspraksis relatert til seksuell utnyttelse og overgrep av barn på nettet. Dette ga et viktig kunnskapsgrunnlag om ofrene og deres sårbarhet, om overgriperne og hvordan de opererer, og ikke minst hvordan norske domstoler håndhever norsk lov på dette området. Rapporten vurderer disse funnene i lys av internasjonale normer og standarder, samt utviklingen av nye relevante lover som fant sted høsten 2020.
Nettbaserte «trafikksikkerhetsregler» for barn.14.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Internett er en fantastisk kilde for kunnskap og læring for barn. Men internett har også sine mørke sider. Antallet barn som utsettes for overgrep og utnyttelse på nett er økende. Derfor går teknologiselskaper, myndigheter og frivillige organisasjoner sammen for å utvikle «trafikksikkerhetsregler» på nett, slik at barn kan navigere tryggere i sin digitale hverdag.